X

KEMEA Yamaha Race Report GP 13 Hyvinkää, Finland

KEMEA Yamaha rijder Nick Kouwenberg heeft in het Finse Hyvinkää de derde plaats behaald in de eindstand van de EMX2 wedstrijd. Op de zanderige maar verraderlijke omloop wist Nick voor de tweede week op rij het eindpodium te halen.

In de eerste manche op zaterdag wist Nick als derde te finishen. Hij kon lange tijd het tempo van de leiders volgen maar kon niet doorduwen om de kloof finaal te dichten.
In de tweede manche kwam de Nederlander na een matige start minder snel naar voren dan hij had gehoopt. Hij bleef steken op de zesde plaats, maar dit volstond om zich van de derde plaats in de eindstand te verzekeren.

De kwalificatiemanche van de MX2 klasse werd een succes voor het KEMEA team. Petar kwam na een goeie start al vlug op de vijfde plaats terecht. In de slotronde nam hij nog de vierde plaats over van Harri Kullas. Ook Luke had een goeie wedstrijd. Na twee ronden was de Australiër verwikkeld in een duel voor de 10e plaats. Uiteindelijk kwam Luke op de 11e stek over de streep.

De eerste bocht bij de start van de eerste wedstrijd op zondag werd een heus slagveld, met als grootste slachtoffers beide KEMEA Yamaha rijders. Petar kwam samen met Guillod ten val en verplooide hierbij zijn versnellingspookje. Hij kon de wedstrijd hervatten maar kon niet voluit gaan door dit probleem. Luke kwam net na de eerste bocht ten val en werd erna door enkele rijders overreden. Hierbij werd zijn schouder hard geraakt. Styke was even buiten bewustzijn en aanvankelijk werd gevreesd voor een schouderbreuk. Bij onderzoek in het ziekenhuis werden geen breuken vastgesteld maar wel dat de ligamenten van de schouder fel uitgerokken waren.
Einde van de wedstrijd dus voor Luke. Petar keerde uiteindelijk nog mooi terug naar de vijftiende plaats.

De start in de tweede reeks was voor Petar niet veel beter maar ditmaal bleef de Bulgaar recht. Hij vond meteen een goed ritme en schoot als een pijl uit een boog naar voren. Halfweg de wedstrijd kwam Petar op de zesde plaats terecht. Op dat moment reed hij sneller dan zijn voorgangers maar de kloof was reeds te groot, waardoor hij zich tevreden moest stellen met de zesde plaats.
In de eindstand wordt Petar twaalfde en in de tussenstand van het WK staat hij met nog vier GP’s te gaan op de elfde plaats.

Nick Kouwenberg: Ik ben tevreden dat ik opnieuw op het podium sta maar ben dat niet over mijn prestatie. Zaterdag voelde ik mij niet helemaal fit maar ik kon de leiders toch nog redelijk volgen. Ik wist dat ik dus beter kon op zondag. Ik had een slechte start en probeerde zo snel mogelijk naar voren op te schuiven. Dit vlotte echter niet. Ik sukkelde in de bochten, kwam verkeerd door de knippen en verloor daarmee zo veel energie. Ik bleef hangen op de zesde plaats maar weet dat ik vooraan had moeten meestrijden met de overwinning. Ik wordt niet graag rechtstreeks geklopt door landgenoten, maar ik weet nu waar ik moet aan werken. Lommel is de volgende wedstrijd en daar zal ik er staan !

Petar Petrov: Het weekend ging goed van start met een vierde plaats in de kwalificatiereeks. Ik ging met vertrouwen de wedstrijd in maar dat was al snel weer weg toen ik in de eerste bocht tegen de vlakte ging. Ik probeerde nog zo ver mogelijk terug te keren maar met die verplooide shifter kon ik niet voluit gaan en moest ik zelfs een paar keer stoppen. In de tweede reeks was de start niet goed maar ik had meteen een goed gevoel. Ik kon veel rijders passeren en amuseerde me op de omloop. Toen ik echter op de zesde plaats kwam was de kloof met Butron te groot. Ik heb opnieuw kunnen tonen dat de snelheid er is maar nu is het aan mij om de resultaten zelf te verbeteren.

Marnicq Bervoets : Nick heeft opnieuw goed gereden en ik ben heel blij met het podium. Ik had echter na de wedstrijd van zaterdag iets meer verwacht in de tweede reeks. Hij leek een beetje vermoeid en het rijden ging niet soepel maar hij vocht wel door tot het einde. Petar reed goed dit weekend maar die crash in de start verknoeide zijn wedstrijd in de eerste reeks. Luke werd onmiddellijk na het ongeval getransporteerd naar het ziekenhuis. Daar werden bij de eerste testen gelukkig geen breuken vastgesteld. Ik opteer er echter wel nog voor om in België nog wat extra onderzoeken te doen. Hopelijk valt het mee en kan hij vlug terug op de motor…

Foto : CDS