X

Hoe zou het zijn met Jens Getteman?

Normaal gesproken zou 24MX Honda rijder Jens Getteman zijn comeback maken tijdens de Internationale Motorcross van de Keiheuvel. Aangezien Jens nog hinder ondervond aan zijn pols gaf hij forfait. Maar hoe zit het nu met de voormalige Belgische MX2 kampioen?

“Pijn heb ik helemaal niet meer aan mijn pols. Zowel qua rijden als qua uithouding gaat het heel goed, eigenlijk voel ik me uitstekend! De laatste weken heb ik ook terug heel veel plezier in het rijden. Dat die pols nu terug de oude voelt, is een enorme opluchting.”

Toch kom je voorlopig nog niet in actie? Jens Getteman: “Het is moeilijk om te aanvaarden dat je geduld moet hebben, maar we hebben besloten om pas terug te komen als ik er 100%  klaar voor ben. Er is nog een groot verschil tussen je goed voelen op training en voldoende ritme en snelheid hebben om op je best te zijn in een wedstrijd. Te vaak heb ik dit jaar moeten rijden met een kwetsuur. Eigenlijk heb ik sindsdien telkens met pijn op de motor gezeten. Het voelt geweldig dat ik nu terug kan beginnen opbouwen.”

Ook Gautier Paulin en Max Nagl hebben gewacht tot ze er helemaal klaar voor waren om terug te komen. Getteman: “Precies.  Het niveau ligt zo hoog dat het lastig is om jezelf in wedstrijden in vorm te rijden. En dat is ook niet motiverend om rond te rijden met het gevoel dat je veel beter kan. Dan is er ook een grote kans om je opnieuw te kwetsen. In het midden van het seizoen ligt dat  nog wat anders dan in deze fase. Maar zelfs voor toppers als Paulin en Nagl -voor wie de belangen nog veel groter zijn- is het uit den boze om te overhaasten. Kijk maar naar Ken De Dycker die ook zijn zinnen op 2015 al heeft gezet. Ik ben nog altijd maar 20 en ik heb nog veel jaren voor de boeg. Nu een goede basis neerzetten voor volgend seizoen is dan ook het allerbelangrijkste.”

Hoe kijk je terug op dit seizoen?
Jens Getteman: “Het begin was sterk, beter dan ik had verwacht. Al had ik een uitstekende winter achter de rug. Tijdens de Openingscross in Lommel was ik vijfde.  In Hawkstone Park stond ik op het podium na Shaun Simpson en Matiss Karro. Tijdens de eerste GP in Qatar kwam de bevestiging. Ik werd er direct 11de in de tijdstraining. Spijtig genoeg heb ik dan al op vrijdag een kwetsuur aan mijn pols opgelopen. Sindsdien geraakte ik op de sukkel met die pols. Ook al waren die andere wedstrijden zoals het ONK in Axel, Wuustwezel, het BK in Wachtebeke en Valkenswaard  redelijk goed ik heb nooit pijnvrij of met al mijn mogelijkheden kunnen rijden. Eigenlijk is het opnieuw een verloren jaar… Na zo’n goede winter is dat enorm balen.”

Strijbos, Frossard, Tonus, Everts… Er zijn genoeg rijders die toch sterk terug kwamen na opeenvolgende jaren van blessures, maar mentaal is dat verschrikkelijk zwaar. Hoe ga je daar mee om? Getteman: “Toen ik na de GP van Spanje onder het mes moest, was dat héél erg zwaar. Dat geef ik grif toe. Als je zoveel inspanningen hebt  geleverd om terug te komen, je raakt weer in de lappenmand en ziet opnieuw bijna een volledig seizoen aan je neus voorbij gaan… Dat is keihard. Ik ben daar even niet goed van geweest maar dan heb ik de draad weer snel opgepakt. Motorcrossen is mijn leven. Ik train en rijd nog altijd even graag. Mentaal heeft deze blessure niets veranderd.”

Als het fout loopt, leer je ook jouw echte vrienden kennen.
Getteman: “Je weet in ieder geval wel wie je blijft steunen ook in moeilijke tijden…  Al klopt dat ook weer niet! Zonder de mensen die me ooit ergens hebben geholpen op mijn weg zou ik ook nooit geraakt zijn waar ik nu sta. Ook mensen die sponsor waren en om één of andere reden hebben afgehaakt, ben ik dankbaar. Ik heb geluk dat ik een goede groep van mensen rond me heb. Zowel sportief als daarnaast. In de eerste plaats mijn ouders natuurlijk. Verder denk ik dan aan Luc Goffin en Christel van Empirelogomats, André Heyman, de voorzitter  van mijn supportersclub maar ook  Topsport Vlaanderen die me al 5 jaar begeleiden. Dan heb ik het eerst en vooral over Joël Smets en Stefan Peetermans. Natuurlijk ook iedereen van 24MX Honda zoals teambaas Steven Lettani, mijn monteur Dennis Dierckx, de veringspecialist Willy Verstrepen van WV2, Tom Jacobs de PR-manager, Davey Dousselare en Roger Harvey van Honda. Sommige dingen lijken erg simpel, maar ze zijn het niet. Zoals Donjoy die me een aangepaste brace voor mijn pols leverden. Dokter Claes en Dr. De Schrijver die me opvolgden en behandelden voor mijn polsblessure. Ook mijn eigen sportdokter, Dr. De Maeseneer die altijd klaar staat. Op topniveau maken al die details het verschil.“

Voor je begeleiding is er aan de ene kant de samenwerking met Topsport Vlaanderen. Aan de andere kant helpt Harry Everts met de motortrainingen. Die combinatie lijkt me niet altijd evident, elke trainer heeft z’n eigen visie.
Getteman: “Die indruk klopt eigenlijk niet. Iedereen werkt heel goed samen. Ondertussen maakt Stefan Peetermans van Topsport Vlaanderen al jaren mijn fysieke schema’s, voor de testen gaan we naar de Bakala Academy in Leuven en Harry is er voor het rijden. Ik kan het me niet beter inbeelden!”

Hoe zien jouw plannen voor 2015 er uit?
Getteman: “Het is nog enkele weken te vroeg om daar een antwoord op te geven. Ik zou graag in de MXGP blijven met 24MX Honda Racing, maar er zijn ook enkele andere opties. Eigenlijk laat ik dat vooral over aan mijn manager Luc Goffin. Het rijden op een 450 is mij op het lijf geschreven, en ik heb het gevoel dat ik in de MXGP nog iets heb te bewijzen. Toch sta ik ook open voor een andere piste. Als er een sterk pakket van moter en team beschikbaar is in de MX2 dan zullen we die mogelijkheid zeker bestuderen.”

Zien we jou aan de slag tijdens de twee laatste GP’s?
Getteman: “Ik vrees dat die nog net iets te vroeg zullen komen. En zonder wedstrijdritme naar daar trekken, heeft ook geen zin. In september zal ik dus gewoon verder blijven trainen zowel op de motor als daarnaast. In oktober gaat de riem er dan even af. Half oktober ga ik op vakantie naar Amerika, we gaan er onder andere naar de Monster Energy Cup in Las Vegas. Dat lijkt me absoluut de moeite! Daarnaast zou het kunnen dat ik in oktober één of twee kleine wedstrijden rijd.”

Naar goede traditie is er komend weekend jouw eetfestijn, vertel daar eens wat meer over?
Getteman: “Daar moet je niet over praten hé.  (lacht) Mosselen moet je proeven! Daarom nodig ik iedereen uit om nu vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus naar de parochiezaal in Iddergem te komen. Voor mij is dat eetfestijn ontzettend belangrijk dat zal ik niet onder stoelen of banken steken. Zonder de steun van al die mensen die komen eten is het onmogelijk om mee te draaien om het hoogste niveau. En zonder al de helpende handenvan fans en vrienden is het zelfs niet haalbaar om dergelijke eetdagen te organiseren.”

Staat genoteerd. Nog iemand die je wil bedanken?
Getteman: “Alle sponsors van het team natuurlijk en mijn persoonlijke sponsors zoals Home Solution, De Pelsmaecker, Empirelogomats.com, Café Magda en Arnold, Gedak, Stravbier, Podokin, Groep Valkenier, Backflips Clothing en ook alle andere mensen die me steunen, merci!”