X

Junior WK: Kampioenen komen van overal!

Het Junior Wereldkampioenschap is een waar podium voor piloten die anders niet kunnen deelnemen in de hoogstaande Europese competitie of zelfs Amerikaanse Loretta’s of Mini O’s. We hebben dit weekend zo o.a. schitterende talenten uit Australië, Japan en Venezuela ontdekt.

In de 65cc klasse kregen we zo bijvoorbeeld een knappe overal overwinning van de Australië Jett Lawrence. Het jongetje uit het land van de koala’s wist zich in de eerste manche van de lichtste klasse te sterk van de Amerikaan Jett Reynolds. In de tweede manche had Lawrence genoeg aan een tweede stek achter de Japanner Jo Shimoda om zich zo de wereldtitel toe te eigenen. Deze Japanner wist zich met een vierde plaats en een overwinning knap op het podium te hijsen, hij finishte tweede algemeen voor de Amerikaan Jeremy Ryan. Deze Amerikaan blonk uit in standvastheid door tweemaal derde te finishen. In de 65cc klassen wisten geen Belgen zich te kwalificeren.

Bij de 85cc kerels was het dan weer uitkijken naar hoe goed ‘onze’ Jago Geerts hersteld was van z’n opgelopen sleutelbeenbreuk. Goed maar niet goed genoeg bleek het antwoord. De man uit Balen toonde veel karakter en ging diep misschien wel te diep voor deze leeftijd. Hij finishte zijn manches op een vijfde en negende plaats. Goed voor een vijfde plaats algemeen. De jongens die vochten voor de overwinning was (wederom een Australiër) met voormalig 65cc wereldkampioen Caleb Grotehues, Kim Savaste en de Deen Mikkel Haarup. In de tweede manche zagen we een verbeten duel rond de vierde positie, dit duel tussen Savaste en Grotehues draaide maar om één ding de titel. Maar na een sprong zagen we Savaste een fout maken en Grotehues ging mee ten gronden. Beide deden hartstikken hun best om zo snel mogelijk weg te komen maar de beste zaak werd in deze valpartij gedaan door Kim Savaste. Hij deed z’n beste zaak in de wedstrijd door te vallen, het leven kan raar lopen. Na deze valpartij herpakte Kim zich snel en stoomde hij naar z’n wereldtitel 85cc. In het algemeen klassement kwam de Australier Caleb Grotehues twee punten te kort, Mikkel Haarup bezette knap de derde podiumstek.

De 125cc klasse ontbrak Davy Pootjes door blessure. Dit was spijtig voor de Nederlanders, maar het mocht de pret voor Brian Hsu niet drukken. De Taiwanese Duitser domineerde het hele veld en veegde de vloer aan met de tegenstand. De man won beide manches met grote voorsprong en wordt ook meer dan verdiend de 2014 wereldkampioen. Achter de Duitser zagen we gelukkig meer strijd. Strijd voor die twee laatste plekjes op het podium. De overwinnaar van Lommel, Alvin Östlund was één van de gegadigde voor een podium plaats, maar zo ook David Herbreteau, Ivan Baranov, Thomass Sileika. Maar een beetje uit het niks kwam de Venezolaan Lorenzo Locurcio met de tweede overal podium plaats lopen. De derde podium was er op zijn beurt voor Alvin Östlund. De Belgen hadden wisselende succes. Nolan Cordens wist met een 24 plaats overal een meer dan knap resultaat neer te zetten, Nathan Renkens deed het met z’n 25 plaats dan ook weer niet heel slechts. De man die het meeste teleurstelde was ongetwijfeld Cyril Genot. De Kemea Yamaha piloot sukkelt duidelijk met de hardere banen. Het resultaat was dan ook pover met een 30ste stek.
Het teamklassement werd ook in 2014 gewonnen door Amerika. De ‘Star & Stripes’ wisten Duitsland en Frankrijk voor te blijven.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven