X

Frankrijk wint de “Motocross of Nations” !!!

Het Franse team met Gautier Paulin (MXGP), Steven Frossard (Open) en Dylan Ferrandis (MX2) zijn de verdiende winnaars geworden van de FIM Monster Energy Motocross of Nations 2014. Gautier Paulin had wel het grootste aandeel in deze overwinning van het Franse team door de twee van de drie reeksen te winnen. Voeg daarbij nog eens een tweede en vierde plaats van Steven Frossard. Dan had derde man Dylan Ferrandis aan een negende plaats genoeg om de meest prestigieuze trofee mee naar Frankrijk te nemen. De tweede plaats was voor onze landgenoten met Jeremy Van Horebeek, Julien Lieber en Kevin Strijbos. Ze moesten dus echter wel de duimen leggen voor een erg sterk Frans team. Misschien zonder de problemen van Van Horebeek en de val van Strijbos had er misschien wel wat meer ingezeten. De derde plaats was tenslotte voor Team USA dat toch niet zo sterk voor de dag kwam in Letland zoals werd verwacht.

Race 1 MXGP-MX2 :
Deze eerste reeks werd vooral gedomineerd door de Fransman Gautier Paulin die dan ook de reekszege pakte voor de Amerikaan Ryan Dungey en de Duitser Max Nagl. Onze landgenoot Jeremy Van Horebeek kon met ingang van de laatste ronde als nog de vierde plaats overnemen van de Rus Aleksandr Tonkov. Julien Lieber daarin tegen had het wat moeilijker op zijn MX2 machine, maar boog toch een 21é plaats om in een 15é. Antonio Cairoli die voor de gelegenheid op de MX2 zat, reed mooi als eerste MX2 piloot op een vijfde plaats tot hij op tien minuten van het einde ten val kwam en moest opgeven. De strijd ging toch vooral tussen het Franse en Amerikaanse team, waar toch de Fransman Dylan Ferrandis in de laatste twee ronden de Amerikaan Jeremy Martin wist terug te slaan. In de tussenstand na deze eerste reeks bracht dit wel meteen Frankrijk aan de leiding met 10p voor de USA 13p en België 19p.

Race 2 MX2-Open :
Onze landgenoot Kevin Strijbos was de man die de tweede reeks voor zijn rekening nam. Strijbos zat er dadelijk bij in de start en pakte vanaf de derde ronde de leiding in handen om die dan ook niet meer af te staan. Achter Strijbos was het de Fransman Steven Frossard die gans de reeks in het spoor van onze landgenoot bleef en zo tweede werd. Plaats drie en vier waren dan weeral Engels getint met Dean Wilson en Tommy Searle. Onze tweede landgenoot Julien Lieber zat er dit keer wel goed bij in de start en lag tot halfweg de reeks op een achtste plaats. Maar naar het einde toe moest Lieber toch wel wat plaatsen toe geven aan vervolgens Coldenhoff ,Ferrandis en De Reuver. Een elfde plaats zou zijn aandeel zijn in deze tweede reeks. En wat met Team USA… Eli Tomac en Jeremy Martin vielen net buiten de top tien na de start. Tomac reed nog wel naar een zesde plaats, maar Martin werd pas als 13é afgevlagd. In de tussenstand na twee reeksen blijft Frankrijk dus aan de leiding staan met 21 punten gevolgd door Engeland (28p), België (31p) en USA (32p).

Race 3 Open-MXGP :
Het was Frankrijk dat het beste aan de derde en beslissende reeks begon. Met Paulin en Frossard bij de eerste tien zetten de Fransen al meteen de druk op Engeland en België. Voor onze landgenoten liep het al meteen mis omdat Kevin Strijbos ten val kwam in de tweede ronde en zo naar de 29é plaats terug viel. Van Horebeek daarin tegen kon toch een drietal ronden de leiding in handen houden maar moest toen toch het Franse geweld Gautier Paulin laten voorgaan. Met Paulin aan de leiding en Frossard op een vierde plaats zaten de Fransen natuurlijk op rozen voor de overwinning. Het was dus uitkijken naar de tweede en derde plaats op het eindpodium. Voor België zat Van Horebeek al mooi tweede en was het dus uitkijken wat Kevin Strijbos nog kon rechttrekken na zijn val. En jawel Strijbos pakte toch nog een mooie negende plaats in deze slotreeks. Dat leverde België toch wel een zekere tweede plaats op. De derde podiumplaats ging dan nog tussen het team van de Engeland en de USA. Maar het team van Engeland verloor in de laatste reeks Shaun Simpson met motorpech en zo kwam het team uit de USA als nog op het podium door een betere uitslag in de slotreeks.

Eindstand Motocross of Nations 2014 :
1. Frankrijk 17
2. Belgie 27
3. USA 33
4. Engeland 33
5. Duitsland 72
6. Italie 73
7. Zwitserland 74
8. Rusland 75
9. Estland 77
10. Nederland 80

Foto : CDS
Tekst : @Kris…