X

Laatste rechte lijn naar Supercross Lille (Bercy) 2014!

De vorige editie was voor mezelf de eerste kennismaking met het supercross gebeuren in Frankrijk. Samen met trouwe reiscompagnon, m’n broer, raakte we helemaal onder de indruk van het Bercy stadion in Parijs. Maar nog veelmeer werden we helemaal extatisch van de Fransen die knetter werden telkens één van hun landgenoten nog maar in de buurt kwam van een goede prestatie.

Meteen werd afgesproken dat we ze ons hier meer gingen zien de komende jaren. Maar wat toen werd geroddeld is nu waarheid. Eén van de sterkhouders van het Europese supercross seizoen vind niet meer plaats in Bercy. De evenementenhal die in z’n bestaan naast supercross ook supermoto, jetski, en zelfs wedstrijden voor het wereldkampioenschap gamen een plaats gaf. Het gebouw dat sterren als One Direction, Katy Perry en andere grootheden uit de popgeschiedenis een podium gaf om te schitteren is toe aan een facelift, een opfrisbeurt.

Omdat géén supercross, geen optie is verhuist het hele gebeuren, voorlopig??, voor dit en het volgende jaar naar de overdekte voetbaltempel in Rijsel. Voor ons Belgen & Nederlanders een veel kortere verplaatsing.

Nu is enkel de vraag nog waarom de verplaatsing maken?! Met het stadion in Rijsel, dat voor de supercross voor de helft gebruikt zal worden, kan de organisatie een parcours uittekenen dat zo’n 60% groter is dan gewend in Parijs. Daarnaast zullen 22.000 mensen, waaronder ongetwijfeld vele Fransen, hun helden naar de overwinning proberen schreeuwen. Met o.a. Dylan Ferrandis, Romain Febvre en supercross specialisten Fabien Izoird, Valentin Teillet, Cedric Soubeyras hebben de fransen al een zeer sterke delegatie. Voeg daaraan nog toe de geniale kampioen Christophe Pourcel en kersverse wereldkampioen MX2 Jordi Tixier en dan weet u dat de chauvinistische fransen alles in huis hebben om de Amerkanen het enorm moeilijk te belagen!

Wie die Amerikanen zijn vraagt u zich waarschijnlijk nu af? Deze zijn niet van de minsten. We kunnen zonder blikken en blozen zeggen dat we in 2014 het sterkste deelnemersveld sinds jaren zien! Met beide Justins, Barcia & Brayton, staan er in de Amerikaanse hoek twee voormalige King of Bercy kampioenen aan de start. Daarnaast kan Amerika ook nog rekenen op de ijzersterke Eli Tomac. Deze drie worden aangevuld met Weston Peick, Josh Hill en Malcolm Stewart.

In de 250cc klasse zullen we de top 12 van de ‘SX Tour’ aan het werk zien in Bercy. Deze worden vergezeld door twee wildcard piloten. Deze piloten zijn Maxime Desprey van Bud Kawasaki en de Britse Ben Watson.

Voor de mensen die dit hele spektakel niet willen missen, u kan dit evenement al bijwonen vanaf 49,50 euro. De thuisblijvers, die altijd ongelijk hebben, kunnen het evenement dan weer beide dagen volgen op MotorsTV, de trouwe partner als het over motorsport op televisie gaat!

Erelijst laatste 10 edities
2004: King of Bercy: Andrew SHORT
2005: King of Bercy: Andrew SHORT
2006: King of Bercy: Christophe POURCEL
2007: King of Bercy: Chad REED
2008: King of Bercy: James STEWART
2009: King of Bercy: Justin BRAYTON
2010: King of Bercy: Justin BARCIA

2011: King of Bercy: Kyle CHISHOLM
2012: King of Bercy: Jake WEIMER
2013: King of Bercy: Justin BARCIA

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto Barcia: Cudby – Foto Tomac: CDS