X

Russische GP verdwijnt van de kalender, Assen sluit af

Op een persconferentie op de MXON vorige week bracht Guiseppe Luongo niet alleen het nieuws van enkele contracten met Europese organisatoren die vernieuwd werden, maar hij had het ook over enkele andere wedstrijden in het vooruitzicht voor volgend jaar.

De Youthstream president maakte eerst en vooral een belangrijk punt duidelijk. De Russische GP, die in de zomer van 2015 voorzien was op de voorlopige kalender zal verdwijnen. Dit betekent dus dat we na de vorige GP in 2012 nog niet terugkeren naar Rusland. ‘ Momenteel is de situatie in Rusland heel ingewikkeld door de sancties die tegen hen van kracht zijn. We waren in contact met een persoon die over de nodige macht beschikte, maar het blijft moeilijk gaan tussen Rusland, Europa en de VS. We zullen dus het risico niet nemen om de wedstrijd nu te laten staan om hem dan binnen zes maanden toch te moeten verwijderen. ‘,  aldus Luongo

Na hun afwezigheid op de voorlopige kalender komt het Zweedse Uddevalla toch terug voor de proppen. De populaire omloop was deze eeuw bijna nooit van de kalender weg, net als het Tjechische Loket. In Loket wordt op het mooie natuurlijke circuit sinds 1995 onafgebroken een GP gereden en na nieuwe steun van de lokale overheden en het nationale ministerie van sport werd het contract opnieuw verlengd voor meerdere jaren.

De Oostelijke trip die het WK sinds twee jaar maakt zou in 2016 een vervolgverhaal  kunnen kennen met de kans op een Australische GP. Het WK heeft sinds Broadford in 2001 niet meer in Australië geweest. ‘ We zijn in onderhandeling’, claimt Luongo. ‘ één van mijn partners gaat binnen twee maanden naar Australië en zal daar verder bespreken. Australië is een belangrijke afzet markt in off-road, dus één van de volgende stappen is om daar aanwezig te zijn.

Terug in Europa is het circuit van Assen, gekend als de oudste organisator van de MOTOGP, dicht bij een overeenkomst om de Nederlandse GP te organiseren. ‘ De mensen van Assen zijn hier (in Kegums), vertelde Luongo. ‘ Er is nog geen contract getekend maar we zijn heel dichtbij. De bevestiging zou binnenkort moeten komen…’

Een laatste mogelijke wijziging zou betrekking kunnen hebben tot de GP in Thailand. De contacten zijn momenteel vrij onstabiel door de politieke problemen en de magere opkomst van de tweede GP dit jaar, in tegenstelling tot de succesvolle eerste GP in 2013.  Als de budgetten niet rond komen om een GP in Si Racha te verzekeren is er de mogelijkheid dat er uitgeweken wordt naar een tweede locatie in de Perzische regio. Een mogelijkheid die bekeken wordt en naar voren geschoven wordt door de de Youthstream staff is Oman. Dit land is geen ‘hotspot’ voor motorcross, maar kan wel net zoals Qatar fans aantrekken uit zowel het oosten als het westen.

Tekst Adam Wheeler – OTOR

Foto’s CDS