X

SXGenua: Koning Tomac, Zware crash voor Barcia.

Vanavond werd in het Italiaanse Genua de jaarlijkse ‘Monster Energy Genova Supercross’ verreden. In de SX2 klasse zagen de Nederlanders Nick Kouwenberg zegevieren. De Nederlander in Italiaanse, JTech, loondienst wist in de 250cc klasse de Italianen Francesco Muratori en Dario Marrazzo voor te blijven.

In de SX1 klasse zagen we interessante wedstrijden. In de eerste finale zagen de Fransman Christophe Pourcel de kopstart nemen. De man op de Bud Kawasaki wist deze positie even vast te houden maar moest snel Justin Barcia voorbij laten. Daarna kwam Eli Tomac aangestoven na een kort duel ging ook deze voorbij Christophe Pourcel. De voormalig MX2 wereldkampioen koos daardoor eieren voor z’n geld en werkte de wedstrijd af op een aardig tempo. Dit gebeurde echter wel op enige achterstand van Justin Barcia die gezelschap had gekregen van Eli Tomac. Beidde taste elkaar even af om zo in de laatste ronden er vol voor te gaan. Met nog twee ronden voor de boeg nam Eli Tomac de leiding over. Hierop zagen we Justin Barcia nog enkele keren stevig counteren maar de JGR Yamaha piloot hield zich, wetende dat blessures nu géén goed idee zijn, steeds een tikkelde in. En zo zagen we Eli Tomac toch gewoon de eerste manche winnen voor Justin Barcia en Christophe Pourcel.

In de tweede finale was het wederom Christophe Pourcel die de kopstart nam met meteen in het wiel Justin Barcia. De Amerikaan liet meteen blijken dat hij géén zin had om lang in het wiel te zitten van CriCri. Maar toen ging het gruwelijk mis. Doordat Christophe Pourcel en Justin Barcia beide andere opties gebruikte raakte beide heren elkaar tijdens een sprong. Daar werd de man op de Yamaha de dupe van en Justin Barcia ging tegen de grond, waarop Eli Tomac vol op z’n collega sprong. De wedstrijd werd dan ook meer dan begrijpelijk even stil gelegd en een herstart was nodig…

Bij de herstart van de tweede finale bleek al snel dat Christophe Pourcel nog met de gedachten bij het ongeluk zat. Wie wel een schitterende start had was Eli Tomac. De Amerikaan wist de wedstrijd te domineren van kop tot finish! Zach Osborne die met een 350cc Husqvarna aan de start kwam in Italië, kende een goede tweede manche. Na een vierde plaats in de eerste manche wist de voormalige Grand Prix piloot knap tweede te finishen voor Mickael Musquin en de van de laatste plaats opgerukte Christophe Pourcel.

De Italiaanse logica zegt echter dat niet deze twee finales de ‘King of Genua’ bepaald. Neen daarvoor is echter nog een aparte superfinale, die samen met de MX2 jongens word verreden. In deze superfinale nam al voor de derde maal vandaag Christophe Pourcel de holeshot. De Fransman wist enkele ronden Eli Tomac achter te houden maar daarna was het beest los. Eli Tomac reed onbedreigd naar de overwinning. Achter de Geico Honda piloot ontstond nog enige spanning toen Zach Osborne zich aanbood bij CriCri Pourcel. Beide duelleerde om de tweede en derde plaats. Het was echter de Amerikaan op de Husqvarna die aan het langste eind wist te trekken, C. Pourcel finishte derde. Daardoor is Eli Tomac, na Koning van Lille, ook Koning van Genua. Pas op voor de nieuwe Napoleon!

INTEGRALE LIVE UITZENDING

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: CDS