X

SX Geneve: Eerste blauwe overwinning voor Guillod

In Genève is op vrijdag de eerste avond van de traditionele tweedaagse supercross afgewerkt. Waar deze avond voor de ene een nieuw hoogtepunt in zijn carrière was, was dit voor de andere een nieuw dieptepunt.

Een hoogtepunt was er voor thuispiloot Valentin Guillod. De Zwitser uit de Standing Construct stal van Tim Mathys kwam in actie in de SX2 klasse. Deze klasse rijd elke avond twee finales of manches, noem het zoals u wil. Daarin twisten ze om de titel van ‘Prins van Genève’.

De torenhoge favorieten in deze klasse waren Arnaud Tonus en Adam Cianciarulo. Maar blessuren opgelopen op trainingen in aanloop van de wedstrijd gooide roet in het eten voor Zwitser. Daardoor reisde kersverse Pro Circuit Kawasaki piloot AT200 niet af naar Genève. Daarmee was het dan ook voornamelijk uitkijken naar Adam Cianciarulo, deze jongeman uit Florida klokte in de training de snelste tijd. Echter ging het tijdens de eerste finale manche mis voor de teamgenoot van Arnaud Tonus. De Amerikaan sprong naast de baan en kwam onzacht in aanraking met de muur van het Palexpo. De eerste betrouwbare geruchten spreken van een schouderblessure die gelijklopend zouden zijn met de schouderblessure die het supertalent vorig seizoen al eens opliep. Als dit correct zou zijn betekend dit meteen een inactiviteit van 6 maanden.

Door het uitvallen van deze twee heren was het uitkijken wie zichzelf zou profileren tot mogelijke nieuwe prins. In de eerste finale manche zagen we Thomas Do de wedstrijd winnen voor Valentin Guillod en Arnaud Aubin. Zowel Thomas Do als Valentin Guillod lieten blijken dat ze zich net iets sterker voelden op het uitgetekende parcours dan de concurrentie. In de tweede manche waren het dan ook opnieuw deze twee heren die de topposities bezette. Nu was het echter wel Valentin Guillod die won voor Thomas Do en Josse Sallefranque. De overwinning van Valentin Guillod in de tweede manche was meteen ook de eerste op Yamaha en ook de eerste voor het vernieuwde Yamaha Standing Construct. Daarnaast was de laatste manche doorslaggevend voor het dagtotaal. Valentin Guillod ging daarin Thomas Do vooraf. Beide tellen evenveel punten.

In de SX1 klasse zagen we een Marvin Musquin die via de LCQ’s zich in de finale plaatste. We durven zelfs stiekem denken dat het een tactisch plannetje was. Deze extra ronden op het circuit legde hem in elk geval geen windeieren. Want in de finale zagen we een ijzersterke Marvin Musquin. In de eerste ‘versie’ van de finale zagen we Marvin Musquin enorm tegenstand krijgen van Josh Hill. Deze finale werd echter met rode vlag beëindigd vanwege een zware crash van Romain Berthome. Iedereen leek enorm aangedaan en enige paniek was niet veraf, het is dan nu ook wachten op een bericht over de toestand van de Fransman.

Maar zoals het gezegde gaat, de show moet verdergaan. De tweede maal dat finale van start ging kwam Marvin Musquin als eerste uit de startblokken. Dit terwijl zijn sterkste concurrenten zoals Josh Hill & Malcolm Stewart diep in het pak waren verzeild. Voor de Red Bull KTM piloot werd het dan ook een wandeling in het park. Op de tweede plaats kregen we Cedric Soubeyras, die bleef Malcolm Stewart vooraf die van achtste naar de derde plaats was gefietst.

SX1 Finale – Vrijdag
1 Marvin Musquin
2 Cedric Soubeyras
3 Malcolm Stewart
4 Fabien Izoird
5 Josh Hill
6 Valentin Teillet
7 Angelo Pellegrini
8 Christophe Martin
9 Kyle Chisholm
10 Matteo Bonini

SX2 Heat 1 – Vrijdag
1 Thomas Do
2 Valentin Guillod
3 Arnaud Aubin
4 Josse Sallefranque
5 Yannis Irsuti
6 Jimmy Decotis
7 Theo Roptin
8 Jean Baptiste Marrone
9 Robin Kappel
10 Adrien Lopes

SX2 Heat 2 – Vrijdag
1 Valentin Guillod
2 Thomas Do
3 Josse Sallefranque
4 Arnaud Aubin
5 Theo Roptin
6 Adrien Lopes
7 Robin Kappel
8 Pierre Lozzi
9 Jean Baptiste Marrone
10 Yannis Irusti

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Facebook Supercross Genève