X

Gajser : “Train nu harder dan ooit” voor GP succes in 2015

De achttien jarige HRC Honda Gariboldi fabrieksrijder Tim Gajser was één van de revelaties van het Wereldkampioenschap MX2 in 2014 en bereid zich nu volop voor om in de rol te kruipen als echte uitdager om de suprematie van Jeffrey Herlings in 2015 te doorbreken. De Sloveen stevent af op zijn derde seizoen in de MX2 klasse en zijn tweede op de CRF250RW. Hij reist deze week dan ook af naar Sardinië om verdere test op de Honda te doen, die door de opgewaardeerde Japanse technici onderhanden is genomen, met het oog om het merk zijn eerste GP overwinning te behalen in de MX2 klasse dit decennium.

“Ik train nu harder dan ik ooit al gedaan heb en ben dan ook uren bezig in de voorbereiding naar het nieuwe seizoen toe,” zegt de tiener. Dat Gajser al in goeie vorm zit om de drie ronden van het Italiaans kampioenschap aan te vangen eind deze maand is wel een verrassing en tevens ook een opluchting in de nasleep van zijn gebroken wervels tijdens een val in de Motocross of Nations in letland aan het einde van vorig jaar. “Ik ging terug naar huis in Slovenië en ging onder de scanner en kreeg te horen dat ik drie maanden zou moeten revalideren,”legt hij uit. “Vervolgens ging ik naar mijn dokter in Kroatië voor meer test te laten doen en een tweede opinie te krijgen, daar werd verteld dat ik over een maand terug in orde was en dat was beter voor mij. Ik pakte alles langzaam aan en was in staat mijn programma op te voeren wanneer ik me wat beter voelde.”

Gajser, die eigenlijk met een fabrieks CRF450RW traint, hoopt met de tests samen met het Italiaanse Gariboldi team en met zijn nieuwe teamgenoot Jorge Zaragoza toch wel wat wijzigingen te vinden aan zijn CRF250RW fabrieksmotor wanneer ze naar het Italiaanse eiland afreizen. “Ik vond het best goed wat de Japanners laatste keer brachten,”zegt hij. “We veranderend de uitlaat en sommige motoronderdelen en ik voelde ook onmiddellijk dat het beter was dan waar we in 2014 mee reden. Ik ben dan ook enthousiast over wat de jongens uit de motor nog zullen halen in Sardinië.”

Tim Gajser reed met de ’14 Honda naar twee reekszeges en zes Grand Prix podiumplaatsen afgelopen zomer. Zijn kracht en het onbetwistbare potentieel dat hij afgelopen seizoen getoond heeft zet zijn naam meteen ook naast die van Tixier, Ferrandis en Anstie om Herlings te gaan bedreigen in februari tijdens de eerste wedstrijd in Qatar. “Jeffrey was de sterkste vorig seizoen en zou normaal gesproken zonder die kwetsuur de titel genomen hebben. Ik leerde zo veel tijdens mijn eerste volle seizoen als fabrieksrijder en ik weet dat er ook niet echt regelmaat in zat. Sommige wedstrijden was ik goed en in andere niet.” Beweert hij. “Ik werk harder als vorig jaar en hoop dan ook dat het zijn vruchten zal afwerpen. Met wat meer ervaring erbij nu denk ik wel dat het mij zal helpen om mijn best te doen met wat we willen bereiken in het kampioenschap.”

Het is relatieve dat de onervarenheid van Gajser misschien wel een gooi naar de titel kan belemmeren, maar hij is veel jonger dan zijn collega’s en hij heeft de tijd aan zijn kant. Van de tien rijders die op het podium MX2 stonden in 2014 vertrokken er vier naar de MXGP en is Gajser slechts één van de drie rijders die op de zelfde motor blijven zitten in 2015.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Bavo Swijgers