X

Meer interesse van de Amerikaanse rijders voor de USGP ?

Het AMA SX kampioenschap is nog maar 4 wedstrijden ver in een seizoen dat voor de AMA rijders de volgende acht maanden weinig tot geen rust kent. Toch waren er reeds enkele positieve opmerkingen te bespeuren met betrekking tot de nieuwe USGP, die op 19/20 september plaats zal vinden in Glen Helen.

De vorige Amerikaanse GP in 2010 kon een succes genoemd worden op het vlak van organisatie en de herwerkte lay-out van de omloop, maar de opkomst van de toeschouwers was heel teleurstellend. Dit was grotendeels te wijten aan de afwezigheid van de lokale rijders. Dit jaar staat de GP terug op de kalender als gevolg van ondermeer de komst van Ryan Villopoto naar het wereldkampioenschap. Hiermee willen Youthstream en de organisatie van Glen Helen naast het feit dat dit waarschijnlijk één van de laatste vertoningen van Villopoto op de motor zou zijn, ook andere rijders warm maken om deel te nemen aan de race in San Bernardino.

De timing hiervoor is echter cruciaal. De laatste wedstrijd van het Lucas Oil AMA Pro National Championship vindt vier weken voor deze wedstrijd plaats in Indiana. Deze GP is bovendien voorzien een week voor de MXON in Ernéé, dus het is goed mogelijk dat onder andere de 3 team USA rijders hiervan zullen gebruik maken als warm up voor Ernée. De realiteit leert ons echter dat dit niet het ideale moment is voor hen daar dit midden in het beetje ‘vakantie’ valt dat de AMA rijders hebben. Op dat moment zijn we dan ook slechts tien dagen verwijderd van het tijdstip waar de contracten aflopen en de nieuwe contracten beginnen. Toch is het beter dan enkele jaren geleden wanneer de GP pal in het outdoor seizoen viel en niemand geïnteresseerd was. Wat de rijders ook kan tegenhouden is het feit dat er veel technisch verschillende reglementen zijn en dat er in de MXGP de laatste jaren geen prijzengeld wordt uitgedeeld.

Na een kleine rondvraag in Anaheim II bleek niet geheel onverwacht dat voormalige GP rijders Zach Osbourne, Jimmy Albertson en Michael Leib wel geïnteresseerd zijn om nog eens deel te nemen aan een GP. Ook Europeanen als Dean Wilson (toen nog niet geblesseerd) en Arnaud Tonus zagen dit wel zitten. Rond Ken Roczen, die in 2012 nog eens terugvloog om deel te nemen aan de Duitse GP in Teutschenthal, is er nog geen nieuws. De titelsponsor in Glen Helen wordt Monster Energy, die op zijn beurt hun rijders kunnen verplichten om in Glen Helen aan de start te komen. Jong talent Adam Cianciarulo gaf reeds toe dat hij in Glen Helen verwacht wordt, maar Cianciarulo gaf ook al te verstaan dat hij na het outdoor seizoen onder het mes moet om een pin te verwijderen, en die periode zou net de enige periode zijn waar dit zou lukken. Naast Cianciarulo worden ook namen als Barcia en Reed genoemd als Monster atleten. Hoe dan ook, het ziet er opnieuw naar uit dat pas het weekend  zelf er zeker zal geweten zijn wie er al dan niet aan de start zal staan. En het is pas zeker als de rijders effectief buiten rijden voor de eerste training.

Tekst Adam Wheeler

Foto’s: CDS