X

Strijbos positief voor ’15 na voorbereiding in de US

Suzuki fabrieksrijder Kevin Strijbos is deze week terug gekeerd naar Europa van bijna toch een maand van training en rijden in Zuid-Californie. De 28-jarige Strijbos heeft er dan ook één van zijn beste voorbereidingperiodes opzitten uit zijn carrière, om zo toch een poging te doen om zijn derde plaats in het Wereldkampioenschap van 2014 in de MXGP klasse te gaan verbeteren. Rond deze tijd vorig jaar was hij nog herstellende van een gebroken bekken, maar dit jaar bleef hij bijna een maand in de USA en heeft dan ook een perfecte voorbereiding op het nieuwe seizoen kunnen afwerken.

“Het was geweldig en ideaal om daar te rijden,”zegt hij. “Ik was vorig jaar pas twee weken voor de eerste GP begonnen met de motor te rijden en ik wist toen nog niet hoe het met de snelheid zat. Nu voel ik me een pak beter en hebben dan ook veel gereden. Ik hoop dat het ook zijn vruchten zal afwerpen in Qatar.”

Strijbos werd dan ook vergezeld door het Suzuki team samen met MXGP teamgenoten Clement Desalle en Glenn Coldenhoff. Dit gebeurde onder toezicht van voormalig wereldkampioen en Suzuki Sport Manager Joel Smets. De hele groep toerde dan ook rond op de circuits in de regio Temecula. “De circuits waren dan wel leuk, maar ze lagen er plat en hard bij” Verklaard Strijbos. “Veel rijders daar rijden in de voormiddag en zijn dan op de middag al terug weg. Dus gingen wij later op de dag rijden zodat het circuit er toch wel wat ruwer kwam bij te liggen. Maar al bij al was het toch goed om aan de snelheid te werken. Zodra we naar Europa komen duiken we terug het zand in.”

Suzuki besliste dan ook om meteen de fabrieks RM-Z450s in een krat te verschepen, zodat de rijders goed konden trainen en testen. “We verzonden dan ook onze motors uit Europa, dat was natuurlijk een heel pakket, maar het is nuttiger op deze manier te werken dan gewoon gebruik te maken van standaard motors daar in de US, “ zegt Strijbos. “We hebben dan ook wat gaan testen op het circuit van Glen Helen waar in September de GP word verreden en dat was toch ook al positief.”

Er gaan geruchten rond dat de hoofdsponsor Rockstar hun aanwezigheid in het fabrieksteam voor 2015 wil gaan herzien. Maar bevestiging zullen we pas krijgen als de officiële fotoshoot beelden worden vrijgegeven of wanneer Suzuki de eerste keer in het pre-seizoen aan de start verschijnt. Op dit moment zijn voor Desalle en Strijbos devolegende wedstrijden gepland, Hawkstone Park (GB), Valence (Frankrijk) en Mantova (Italie). “Gewoon om wat wedstrijd ritme op te doen voor de eerste GP’s,”voegde Strijbos er nog aan toe.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: CDS/Bavo Swijgers