X

Raspanti: “Van Horebeek is sneller dan ooit”

Na de goeie prestaties van vice-wereldkampioen Jeremy Van Horebeek in 2014, kijk het Yamalube Yamaha Factory Racing Team al volop uit naar 2015. De ervaren teammanager Massimo ‘Mino’ Raspanti van het Rinaldi team beweerd dan ook dat de 25-jarige Belgische rijder nu “beter en sneller is dan ooit”.

We spraken dan ook met Raspanti tijdens de 2015 officiële Teams presentatie van Yamaha afgelopen week iets ten noorden van Monza. De fabrikant heeft wat gereorganiseerd en nieuwe lijnen uitgetekend in alle disciplines van de motorsport, Superbike (Duits en Engels kampioenschap), MXGP en Enduro (het is de eerste keer in zes jaar dat ze opnieuw officieel aanwezig zijn in de WEC). Ze keren ook terug naar het World Superbiker Championschip in 2016 met de vernieuwde R1. Van Horebeek en zijn nieuwe teamgenoot Romain Febvre werden ook voorgesteld op de ’15 fabrieks YZ450FM dat met zijn lichtere kleuren en zwarte wielen ook deel uitmaakte van de lange ceremonie van alle officiële Yamaha ondersteunende teams en rijders.

Ook al heeft Van Horebeek al wat schitterende resultaten behaald in het afgelopen Open Italiaans kampioenschap de afgelopen weken en is zijn snelheid toch wel wat toegenomen door het testen en het vele rijden van de afgelopen maand in Sardinië. Het Italiaanse team is dan ook onder de indruk van zijn prestaties tijdens de afgelopen maanden. “Zijn manier van rijden is ongelooflijk sterk maar door pech tijdens de Italiaanse wedstrijden kwam het er niet echt uit, maar hij is beter dan vorig jaar,”aldus Raspanti. “We hebben met de motor wat gewerkt om hem toch wat meer te kunnen geven dit seizoen,”voegde hij er aan toe. “Het meeste werk was het karakter van de motor te verbeteren. We hebben dan ook de wensen van Jeremy gevold om gemakkelijker te rijden onder ruwe omstandigheden.”

Van Horebeek blijkt al in goeie vorm te zitten en pakt nu toch al een heleboel ervaring mee ui t de 2014 campange. Dit was slechts zijn tweede in de MXGP en maakte hij dan ook een enorme doorbraak met regelmatig op het podium te staan als ook zijn eerste overwinning tijdens de Grand Prix van Tsjechie afgelopen zomer. Raspanti heeft ook wel positieve woorden over MXGP Rookie Romain Febvre, die een moeilijke voorbereiding kende door verschillende blessures en hierdoor wat waardevolle kilometers op de YZ450FM miste. “Romain heeft wat pech gekend, maar heeft toch weinig aanpassing problemen gekend,”zegt Raspanti. “Hij heeft veel te leren dit jaar en we hopen hier en daar wel een verrassing te krijgen van hem.”

Yamaha stelde dan ook officieel het Kemea Racing en Standings Construct team voor als de twee belangrijkste teams voor het merk in de MX2 klasse. Kemea met rijders als Damon Graulus en Benoit Paturel zullen de fabrieksmotoren YZ250FM van Christophe Charlier 2014 gaan gebruiken. “Ze krijgen deze motoren, maar er is ook heel wat werk aan verricht om ze krachtiger te maken voor dit seizoen,”zei Raspanti. Teameigenaar Hans Corvers geeft aan dat deze motoren veel reden tot optimisme geven: “Ik dank Michele (Rinaldi YRRD Manager) omdat ze zo hard aan de motoren hebben gewerkt en we echt een grote stap vooruit hebben gemaakt. De rijders zijn dan ook heel tevreden en ik denk dat we dit echt nodig hebben om te kunnen concurreren met de oranje motoren.”

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Yamaha