X

Tixier gaat voor een snellere seizoens start

FIM Wereldkampioen MX2 Jordi Tixier hoop zich te ontdoen van zijn status als langzame seizoens starter in het jaar dat hij zijn titel moet gaan verdedigen tijdens de eerste Grand Prix op de Japanse machine. Als ook de eerste GP voor het Monster Energy CLS Kawasaki Team. Met de 2012 & 2013 Wereldkampioen en voormalig teamgenoot Jeffrey Herlings die momenteel wat worstelt met zijn voorbereiding en naar verluid nog niet in staat is voor om met de 250SX-F te rijden, is Jordi Tixier mee één van de titelkandidaten. Tixier is dan ook in een uitstekende positie om wat voorsprong te nemen en zo de winnende lijn van de laatste GP in Mexico 2014 door te trekken. Toen pakte hij met amper vier punten voorsprong de titel binnen voor de geblesseerde Nederlander.

De 22-jarige Fransman kende in 2013 en 2014 een heel moeilijke start in het wereldkampioenschap en kwam dan ook niet verder dan een zesde en achtste plaats tijdens de laatste twee Grand Prix’s in Qatar en een podiumplaats behaalde hij in 2014 pas op de vijfde Grand Prix. De vraag van vele MXGP fans is “zal deze Jordi Tixier van 2014 ook zo sterk kunnen aantreden in Qatar”? We spraken af op de vooravond van de tests met de KX250F in Frankrijk nadat ze de besneeuwende circuits in België moesten verlaten. “Ik hoop het, ben er toch mee bezig. Afgelopen winter maakte ik een fout in mijn voorbereiding. Ik was teveel met de motor aan het trainen en te weinig interval en dat beïnvloede wel mijn tempo in het begin. Dit jaar heb ik het veranderd en me meer gericht om mijn snelheid wat op te voeren. Fysiek weet dat ik in orde ben en ik wil er zeker van in het begin vooraan bij zijn. Maar ik weet ook een beetje trager starten en dan sterk eindigen is toch altijd beter dan het andersom te doen.”

Met een val op training en hierbij een bezeerde rug hield Tixier wel een tijdje van de motor, maar hij is nu weer volop aan het rijden in afwachting van het pre-seizoen zoals de wedstrijden in Hawstone Park (GB), Valence (F) en Mantova (I) in de drukke periode van februari. Met het dragen van het nummer één in de MX2 dat al van 2010 geleden is toen Marvin Musquin er mee aantrad, weet Tixier dat hij misschien wel een flinke klap kan uitdelen aan rivaal en vriend Herlings. “Ik weet dat Herlings nog steeds gekwetst is omdat we nog contact hebben als goeie vrienden en dat is nu al een paar jaar. Ik weet dat hij nog niet aan het rijden toe is. Mijn doel is om zoveel mogelijk punten te pakken en dan alleen maar sterker en sterker worden in de volgende wedstrijden. Ik weet ook dat ik regelmatiger moet worden en proberen niet te crashen!”

Tixier heeft nog maar één jaar te doen in de MX2 om te proberen een tweede keer wereldkampioen te worden. Want in november 2016 word hij 23 en dat betekend dat hij de verplichte overstap zal moeten maken naar de MXGP klasse. Hij is dan ook de perfecte man om te vragen wie hij ziet als de verrassing of de toekomst in de MX2 klasse deze zomer. “Het is niet echt een verrassing, maar ik denk dat Tim Gajser (HRC Honda Gariboldi rijder) zeer goed zal zijn. Hij liet vorig jaar al zien dat hij goed en sterk was en kon heel de reeks blijven puchen.”

Tixier vormt een krachtig Frans partnerschap met Dylan Ferrandis op de CLS Kawasaki. De Amerikaan Thomas Covington is de derde rijder in het team dat zich uitsluitend op de MX2 klasse zal gaan concentreren, nadat ze tweejaar achter elkaar ook in de MXGP klasse zaten met de inmiddels vertrokken Tommy Searle.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Kawasaki