X

Tonkov op zoek naar het juiste vormpeil

Husqvarna belangrijkste hoop op succes in het MX2 FIM Wereldkamioenschap is Aleksandr Tonkov. De Russische rijder van het Wilvo Nestaan Husqvarna team zit nog maar van eind januari op de motor nadat hij nog herstellende is van een arm en hand blessure die hij op liep tijdens de Grand Prix van Mexico. Dit beïnvloede ook al zijn deelname aan de Motocross of Nations in begin oktober. Tonkov scoorde toch al een derde plaats in de Hawkstone Park International vorige zondag en word toch wel tot de kanshebbers gerekend voor de winst in Losail-Qatar over een kleine drietal weken.

“Ik had wat problemen met opgepompte armen en reed nog echt niet soepel, ik ben dan ook nog maar een paar weken aan het rijden en dat is te wijten aan mijn blessure van het einde van vorig seizoen, “ zei hij in het officiële team persbericht. “Het was mijn eerste keer hier en ik vond de lay-out van het circuit wel echt mooi. Maar op dit soort zandcircuits is het echt moeilijk als je niet echt goed voorbereid bent.”

De MX2 Wereldkampioen Jordi Tixier werd de eind overwinnaar van deze wedstrijd en dit in zijn tweede optrede voor het CLS Monster Energy Kawasaki team, waar de Fransman afgelopen zomer een contract ondertekende. Tonkov begint aan zijn tweede GP-seizoen als fabrieksrijder en heeft toch al wat mooie flitsen laten zien in de Grand Prix’s, met name toen hij aan het stuur stond van de Honda in 2013. In 2014 geraakte hij niet op het podium en dat was deels te wijten aan kleine kwetsuren en gebrek aan fitheid. Hiermee moest hij toekijken hoe zijn voormalig teamgenoot Romain Febvre wel mee deed in het titel debat.

Door dat Teameigenaar Jacky Martens ook Dean Ferris onder contract legde voor de FC350 te besturen in de MXGP klasse. Is de druk op Tonkov om resultaten te leveren dit jaar wel wat toegenomen. Al heeft hij nog wel na dit seizoen, één jaar te gaan in de MX2 voor hij de leeftijd van 23 jaar heeft bereikt om de verplichte overstap te maken naar de premier klasse.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Husqvarna/Bavo Swijgers