X

Van Horebeek voorzichtig voor titel kansen 2015

De 2014 MXGP Vice –Wereldkampioen Jeremy Van Horebeek heeft het potentieel om voor België de opvolger te worden van Steve Ramon die in 2007 de wereldtitel pakte. De Yamaha Factory Racing Yamalube rijder is dan ook volledig op de hoogte van de gevaren die er kunnen gebeuren met de rijders tijdens het langste Grand Prix seizoen ooit. Op de kalender staan maar liefst achttien wedstrijden en zesendertig manches en ‘JVH’ weet maar al te goed van de ’14 campagne dat fouten vlug gemaakt zijn. Zo kwam er ook een einde aan zijn indrukwekkende reeks op de YZ450FM door een enkelblessure in 2014.

“Ik zei tegen het team… we hebben maar één doel, het wereldkampioenschap” als we top drie moesten eindigen dat zou ook prachtig zijn, maar wel ontgoochelend,” zei hij tijdens de officiële Yamaha teamvoorstelling. “Dat is gewoon hoe racen is. Als je kijkt naar Stefan Everst het ene jaar was hij kampioen en het volgende gekwetst aan de knie en kwam gewoon weer terug. Je weet maar nooit wat er zal gebeuren in motorcross.”

De 25-jarige legt hiermee wel wat druk op zijn schouders om deze grote verwachtingen te gaan inlossen, deze status heeft hij dan ook verworven door zijn twaalf podiums in zeventien wedstrijden van het afgelopen seizoen. Het hoogtepunt was ongetwijfeld zijn eerste zege in de MXGP tijdens de Grand Prix van Tsjechië in Loket waar hij toch wereldkampioen Antonio Cairoli onderdruk zette en in de fout liet gaan. Het was dan ook een mooie ervaring die hij de komende maanden wel eens kan gebruiken.

“Ik weet als je in het wiel van Tony kunt blijven dat hij fouten zal maken,” zegt hij. “Het is een punt waar je hem kunt verslaan en ik denk dat we dit al bewezen hebben. Als je hem onderdruk kunt zetten dan begint hij vervolgens foutjes te maken. Dat is de sleutel: bij hem blijven en dan kan je hem verslaan. Ik stond al veel op het podium voor Loket en heb dus een stap voorwaarts kunnen zetten door eindelijk de overwinning te pakken dat was al van 2009 geleden. Ik was echt gelukkig hiermee. Misschien zal ik niet zo veel GP’s winnen en blijf ik wel Mr Consistent , maar daar ben ik ook tevreden mee. Toch zou ik heel graag meedingen voor de titel dit jaar.”

Van Horebeek en het Italiaanse fabrieksteam zijn van mening dat ‘89’ één van de toonaangevende rijders gaat worden in de premier klasse dit jaar. “Er zijn zeker veel goeie rijders en ik denk dat er wel zeven of acht rijders een GP kunnen winnen,”beweert hij. “Het zal een lang en zwaar kampioenschap gaan worden. Als ik het zelfde kan doen als vorig jaar, zal ik dan gefaald hebben? Ik geloof het niet. Je moet ook een beetje geluk hebben in deze sport. Je kan de zelfde snelheid hebben als de andere en pas vijfde eindigen omdat je niet de plaats kon vinden om te passeren. Heb je dan slecht gereden omdat je pas vijfde werd? Nogmaals, ik denk het niet zo. Elk jaar heb je wel eens wat kwetsuren en dat is het mindere aan ons sport. U maakt een domme crash en uiteindelijk heb jij je geblesseerd, dit gebeurt elk seizoen en daarom kunt je ze ook niet voorspellen.”

Het is bijna een jaar geleden dat JVH zijn eerste podium pakte in de MXGP tijdens de Grand Prix van Thailand in 2014. Het FIM Wereldkampioenschap zal niet meer naar Si Racha gaan maar wel naar een nieuwe locatie ten westen van Bangkok in Nakhonchaisri. Van Horebeek hoopt natuurlijk een weekje eerder zijn eerste podiumplaats binnen te halen tijdens de openings Grand Prix in Losail op 28 februari.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Yamaha