X

Desalle heeft zijn seizoenstart niet gemist

De enige rijder die zijn vroege vorm al toonde na de eerste twee wedstrijden van de MXGP campagne 2015 is de Rockstar Energy Suzuki World MXGP Clement Desalle. Hij zet dan ook meteen de rode plaat op zijn fabrieks RM-Z450 en dit voor het eerst in twee jaar tijd. De Belgische rijder maakte dan ook heel weinig fouten in Qatar en Thailand en dat bracht hem dan ook naar de top van het klassement.

In plaats van echt te zitten rondvliegen op het circuit reed Desalle rustig en toch pakte hij steeds uit met snelle rondetijden (zowel in Qatar en Thailand draaide hij de snelste trainingstijden) en dat leverde hem dan ook heel wat punten op met zijn vier behaalde tweede plaatsen tot nu toe. Een goede voorbereiding in de maand januari in Californië en een iets andere aanpak voor naar de races te gaan heeft hem toch wel wat veranderd, dan in plaats zich zorgen te maken over Cairoli, Villopoto, Paulin en co. “Ik heb me alleen op mezelf geconcentreerd”zei hij na afloop in Nakhonchaisri. “Mijn doel is om in elke reeks sterk voor de dag te komen. Ik heb alles onder controle op de motor en probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Ik weet dan ook dat de resultaten wel zullen komen.”

Veel rijders hadden het moeilijk in de tropische warmte van Thailand, maar Desalle leek daar opmerkelijk kalm onder te blijven. In feite had de 25-jarige meer last van de warmte tijdens de kwalificatie op zaterdag dan de GP races zelf. “Dat was het heetste wat ik al had meegemaakt,”zei hij. “Vorig seizoen was het toch anders. Ik weet ook niet of het iets te maken heeft met de hoogte hier of het afvalt naast de baan (het Thaise circuit lag op een voormalig wegrace circuit) met deze hitte. Het was echt moeilijk zeker in de laatste twee ronden, die duurde echt wel lang. Ik heb me daar ook zo goed mogelijk op zitten voorbereiden.”

Desalle gaat nu een iets andere kleur op zijn gele RM-Z hebben voor de derde Grand Prix van het jaar in het Argentijnse Neuquen eind van de maand. “Het is wel leuk om de rode plaat nog eens terug te hebben. Ik denk dat het al geleden is van 2013 dat de motor er nog zo eens goed gaat uitzien!!!”

De prestaties van de winnaar Motocross of Nations 2013 heeft toch wel wat aandacht opgewekt. Zeker wanneer we de mening vragen aan de huidige leider in de MX2 Jeffrey Herlings over de MXGP klasse en de Belgische rijder tot nu toe. “Het seizoen is nog lang voor deze jongens, maar het zal zeker interessant zijn om te volgen,”zei hij. “Zelfs Desalle heeft me al echt verbaasd dit jaar en lijkt nu veel beter in form te zijn. Het zal de ene verrassing na de andere worden denk ik.”

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: CDS/Bavo Swijgers