X

Mel Pocock verliest stuk duim

Gisteren werd in Hilton Park de eerste manche van het Britse Kampioenschap verreden. Het was dan ook daar dat Mel Pocock door rampspoed werd getroffen. De voormalige EMX250 kampioen werd bij het ingaan van een bocht getroffen door een motor van een gevallene collega. De nog steeds draaiende machine, raakte met de ketting de arm en hand van de Kawasaki piloot, wat in wezen het effect had van een kettingzaag in actie. De gevolgen van dit waren niet te overzien. Mel zijn arm en hand zijn zwaar gekwetst en zijn duim is geamputeerd tot aan het kneukeltje.

Hiermee is echter nog niet alles gezegd, publiek, fans en zelfs collega’s die meteen de ernst inzagen stopte op de plaats van het onheil en begonnen spontaan te zoeken naar het stukje duim. Met een parcours overspoeld met mensen vond de wedstrijdleiding het nog steeds niet nodig om de rode vlag te tonen. Dit gebeurde slechts 3 ronden na het gebeurde incident. Niet de enigste grove fout, het was namelijk een trauma-verpleegster uit het publiek die Mel Pocock naar de ambulance en de eerste hulp mee begeleide. Daar aangekomen bleek de ambulance leeg en de eerste hulp medewerkers niet voldoende opgeleid voor deze trauma’s.

Gelukkig voor de kawasaki piloot van het Dixon team werd er tijdig een ziekenhuis bereikt, want even was zelfs vrees voor een handamputatie. De Brit onderging ondertussen al een tweetal operaties en staat nog voor een hele hoop operaties en een lange revalidatie.

Als conclusie kunnen we enkel maar zeggen dat in een gevaarlijke sport als deze, veiligheid maar op één plaats mag komen en dat dit de eerste plaats is. Incidenten gebeuren er bij elke motorcrossmeeting, maar incidenten bij de hulpverlening zijn gelukkig schaars. Dit mede vanwege de goede zorgen van de mensen ter plaatsen op onze circuits!