X

Waarom was Dylan Ferrandis witheet van woede?

Iedereen die live-de MX2 WK manches vanuit Thailand heeft bekeken heeft het gemerkt. Dylan Ferrandis was boos, enorm boos zelfs. Met niet mis te verstande woorden zei die kleine Fransoos blij te zijn op het podium te staan en dit zonder iets illegaals te doen. Wat Dylan daar precies mee bedoelde zullen we héél waarschijnlijk nooit weten. Het is ook géén echte verrassing dat het persbericht van Kawasaki er met géén enkele komma nog over rept.

Maar wat is dan precies illegaal? Nu dat zochten we even uit. Het blijkt dat WADA, Het wereld Anti Doping Agentschap, een verbod heeft op het toedienen van infusen tijdens wedstrijddagen. Dit om verschillende redenen zoals u in dit officiële document kunt lezen.

Daarmee weet u meteen waarom o.a. Jordi Tixier, Jeremy Seewer en Tim Gasjer startverbod kregen om deel te nemen in hun tweede manche. Na het toegediend gekregen krijgen van een zoutoplossing werden de jongens tijdelijk uitgesloten uit competitie. Nu waren de feiten wel zo dat de eerste twee zowiezo niet in staat waren in deelnamen. Enkel de Sloveen Tim Gasjer had nog zin in de herneming, maar werd terug geroepen in het gesloten rennerspark.

Dit kan een verklaring zijn waarom Dylan Ferrandis boos was. Was de Kawasaki man zo pissig omdat zijn teamgenoot en andere collega’s door het uitdagende parcours en enorme hitte werden verplicht, een door ‘WADA’ streng gecontroleerd hulp middel in te roepen, omdat anders hun gezondheid in gevaar was?

Het zou best kunnen, maar andere bronnen spreken over een andere piste. Bepaalde teams en personen zouden het medisch centrum en de daarbij horende meldingsplicht aan de organisatie omtrent het toedienen van medicijnen en infusen hebben omzeild. Dit door hun eigen dokter te spelen. Daarmee zouden ze hun recuperatie mogelijks enorm bevorderd hebben, waardoor de toegediende zoutoplossing als prestatie bevorderend kan gezien worden. Dit zou ook zeker een eventuele reden kunnen zijn om een uitspraak te doen zoals we die hoorde van Dylan Ferrandis. We weten echter allemaal dat wie zich bedrogen voelt, van zich af durft bijten.

Toch lezen we in het ‘WADA’ rapport over het toedienen van infusen dat vele experts het oneens zijn over de winst die een uitgedroogde atleet kan bekomen via een vochttransfusie. Uit studies blijkt namelijk dat, wie niet helemaal is uitgedroogd en de slikreflex nog werkt, oraal ingenomen vocht het snelst word opgenomen door het lichaam.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – MXGP.com