X

Desalle over de close crash van Villopoto

Eén van de sensationele momenten van de Grand Prix of Trentino afgelopen weekend was de crash van Monster Energy Kawasaki Racing rijder Ryan Villopoto die in strijd lag voor de derde plaats in de tweede reeks. De Amerikaan lag in duel met Rockstar Suzuki rijder Clement Desalle toen hij het gas iets te ver open zette en de motor achteroversloeg net voor de pitlane.

Villopoto strompelde naar het einde van de pitlane en moest zondagavond een MRI-scan ondergaan om de schade op te nemen van zijn onderrug. Toch kwam er al snel een bericht van KRT dat de voormalige AMA SX kampioen ongedeerd was, alhoewel er geen verklaring kwam van dit soort ‘video game’ achtige crash, toch was dit wel ongelooflijk zeldzaam om te zien op dit niveau van deze sport. Er was zelfs sprake van een elektronische of een tractie storing op de motor in de paddock zondagavond, maar het zag er meer naar uit dat Villopoto zijn evenwicht compleet verloor en zo niet meer aan de achterrem kon komen. Ten minste dit was wat de Suzuki rijder zag en dan ook zeer gelukkig was dat hij niet werd gegrepen door de tollende Kawasaki motor. “Het was een zeer snelle lijn daar,” zei Desalle. “Ik nam de sprong gelijk met hem en hij zag mij ook komen. Hij opende het gas om zijn lijn te verdedigen en toen begon de motor een wheely te maken. Hierdoor bleef hij naar de linkerkant komen, ik reed zelf ook al op de limiet en moest een kleine sprongetje maken om de bocht te kunnen nemen. Ik kwam er gelukkig goed door, maar toch maakte ik daarna zelf een kleine fout.”

RV kreeg hierdoor ook zijn eerste DNF van het kampioenschap en dit heeft geleid dat kloof in het kampioenschap is opgelopen tot 47 punten. Villopoto staat momenteel zesde en heeft nu bijna twee manches achterstand op leider Clement Desalle, die maar amper één puntje meer heeft dan Antonio Cairoli en Max Nagl. Maar er zijn nog steeds achtentwintig manches af te werken dit seizoen.

Details van een potentiële blessure zijn nog niet bekend maar het onderwerp word misschien wel heel enthousiast behandeld tijdens de 2015 media lancering die geplant is door Kawasaki in de Nederlandse workshop iets ten noorden van Eindhoven later deze week.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Suzuki / Kawasaki