X

Exclusief: Interview met Josiah Natzke

Sommige van u heeft waarschijnlijk al gehoord van de Nieuw-Zeelander Josiah Natzke, andere dan misschien weer niet. Josiah Natzke is in eigen land een dominerende factor in de jeugdwedstrijden en werd opgemerkt door Ben Townley. Voormalig wereldkampioen Townley werd Josiah Natzke’ begeleider en creëerde mee de opportuniteit voor zijn poulain om vorig seizoen twee EMX125 en het Junior WK in Lierneux te komen betwisten. Deze resultaten en de manier waarop deze behaald werden raakte de juiste snaar bij KTM, hiermee is de ‘Kiwi’ dan ook dit jaar een officieel lid van het Junior Factory KTM 125 team, geleid door niemand minder dan ene Stefan Everts.

Hi Joshiah Natzke, U bent een heel end van huis hoe werkt dit allemaal voor u? “Ja ik ben zo’n vier weken geleden hier aangekomen, op donderdag, en ben hier als gast van het ‘Factory KTM 125 Team’ dat gerund word door Stefan (Everts). Nu ik hier ben rijden we dan ook veel zand, want zulk zand hebben we niet van waar ik kom. Maar het is alvast leuk om hier te zijn”

Dit is jouw eerste race in het Belgisch Kampioenschap, hoe vind je dat? “Het is een uitdaging en daar hou ik wel van. Want het parcours van Lommel daar kan je nog snelheid maken, maar hier in Mons heb je de bomen, de putten, … het is zwaar. De afwisseling van soorten parcours is echter wel tof.”

Hoe werkt het voor jouw allemaal als het gaat over de praktische zaken school, wonen,… “(Lach) Ja school daar ga ik af en toe wel eens naartoe. En op de moment leef ik op een camping samen met mijn mecanicien en zijn vrouw. Vandaar pendelen we tussen onze ‘thuis’ en het KTM werkhuis. In dat werkhuis kunnen we Stefan elke dag vinden en dan is het enkel nog een kwestie van fysiek trainen en met de motor rijden. Oh en af en toe ontspanning ook, naar de film gaan bijvoorbeeld.”

Dus u leeft eigenlijk in een caravan? “Yep dat is inderdaad het geval, maar het is wel één van de grotere. We hebben bijvoorbeeld twee slaapkamers, een badkamer, een keuken en al de rest wat we nodig hebben.”

Wat zijn zoal de plannen en de doelen voor dit jaar? “Het plan is dat ik dit jaar het volledige EMX125 kampioenschap afwerk en daarnaast ook het Junior Wereld Kampioenschap in Spanje. Ze hebben me ook verteld dat ik mag meedoen aan iets als een elektrische Motorcross wedstrijd in Zolder. Dat gaan we dan nog wat aanvullen met een wedstrijd hier en daar zoals deze hier in Mons. M’n doel is simpel, ik kom van heel ver en wil gewoon mijn harstikken best doen.”

Met Stefan Everts werken, hoe verloopt dat? “Het gaat enorm goed, ook omdat ik hier veel zand rij, en Stefan was toch bekend om zijn enorme techniek in het diepe zand. Thuis werkte in met Ben Townley en hij hielp me dan weer met bijna alles behalve zand rijden. Dus het is goed om nu aan m’n zandskills te schaven. Het is namelijk altijd goed om ‘allround’ te zijn en niet alleen maar ‘hardpack’ te kunnen’.”

Heb je al de kans gehad om Jeffrey Herlings te ontmoeten, of is het junior team en het MX2 team strikt scheiden? “Ons junior team deelt het werkhuis met het MX2 team. Daar heb ik echter Jeffrey Herlings nog niet ontmoet. Met Pauls Jonass daarentegen heb ik en de rest van het Junior Team dan wel weer heel veel contact. Hij traint vaak samen met ons, dat is best cool.”

Dat is vast een leuk pluspunt dat je kunt trainen en ook kunt leren van één van de snelste MX2 piloten van dit ogenblik. “Ja hij is op dit moment ongetwijfeld bij de drie snelste in het WK MX2. Daarnaast heb ik met Jorge Prado een ongelofelijk snelle teamgenoot, hij is 14 jaar en gaat ongelofelijk hard en dan Conrad Mewse die ook gek hard gaat. Persoonlijk vind ik het geweldig dat we allen zo vaak samen trainen en zodoende elkaar pushen naar beter.”

Hoe kun je het racen vergelijken tussen Nieuw-Zeeland en België? “Het is zo compleet anders. In Nieuw-Zeeland hebben we kortere reeksen. ik kon daar ook winnen met +30sec voorsprong in de 125cc klasse, daarom reed ik er ook mee in de MX2 klasse. Als je dan bekijkt hier heb je minstens 10 snelle jongens en al die jongens pushen elkaar naar een hoger niveau. Het is een stuk moeilijker hier en motorcross word hier ook een stuk serieuzer genomen. Iedereen leeft en ademt motorcross en bijna iedereen heeft wel een mecanicien bij zodat ze niet zelf hoeven sleutelen…”

Dromen alle Nieuw-Zeelandse motorcross talenten van de Europees Kampioenschappen en het Wereld Kampioenschap? “Oh neen! Iedereen is daar meestal AMA, AMA, AMA! Dat is misschien ook wel normaal maar ik denk dat het Europese circuit de juiste weg is als je een ware kampioen wil worden. De EMX kampioenschappen zijn zonder twijfel een van de beste kampioenschappen om u op te werken in het motorcross. Vorig jaar was ik hier, deed enkele races en finishte in een van de EMX Grand Prix’s op het podium. Dat was zonder twijfel het leukste wat ik ooit heb gedaan in mijn race carrière. Daardoor ben ik ook zeker dat EMX de competitie is waaraan je moet deelnemen”.

Voor u persoonlijk, denk jij ook stiekem aan het AMA gebeuren? “(Glimlach) Graag zou ik van beide proeven. Wat afwisseling kan geen kwaad en ik hou wel van supercross. Maar uiteindelijk zou ik het liefst hier wat winnen en dan daar wat winnen. Het zou misschien wel leuk zijn om hier mijn carrière te starten en dan misschien eens in Amerika te gaan proberen. We zullen wel zien waar de toekomst me naartoe brengt. Kijk naar Ryan Villopoto hij had ook nood aan afwisseling en eindigt ineens in het WKMXGP!

Interview en Verwerking: Frederik Van Eeckhoven & Matthias Van Eeckhoven
Foto Junior WK: Frederik Van Eeckhoven – Foto EMX125 Podium Loket: CDS
Fotoshoot KTM: Gino Maes