X

Marvin Van Daele: “Ben aan mijn laatste seizoen bezig”

Het was toch eventjes schrikken toen Marvin ons het volgende zei “Ik ben normaal gezien aan mijn laatste seizoen bezig.” Het lijkt er op dat de sympathieke Kempenaar na 2015 niet meer op de motor zal te zien zijn, of alleszins niet meer in wedstrijdverband. Marvin die in 2011 nog voor het ‘Motocross des Nations’ team een prachtige prestatie neerzette op de beenharde baan van St. Jean D’Angely, en dit als amateur, stopt met racen. Daarmee speelt België toch ook wel één van zijn smaakmakers kwijt.

Eens iets jongere versie van Marvin Van Daele reed zich regelmatig in de top10 van de Grand Prix’s, harde of zachte banen, dat maakte hem allemaal niet uit. Zo was er in 2003 een top vijf resultaat in de Grand Prix van Lierop Twee jaar later was er dan die podiumplaats in de eerste manche van de Grand Prix van Namen, en een zesde plaats algemeen die dag. Het leek zeer duidelijk dat Marvin Van Daele een grote toekomst had. Ware het niet dat net op het ogenblik dat de goedlachse man, samen met Pierre Alexandre Renet, het Teka Suzuki Team Bodo Schmidt satelliet team vormde het fout liep. Door pech, en dan bedoelen wij echt wel pech, liep Marvin’s full time motorcross carrière op de klippen. In 2008 kreeg de man uit Dessel klierkoorts en werd hij noodgedwongen voor langer dan een jaar aan de kant gezet. En zoals we in het wielrennen zagen met Tom Steels, terugkomen op het hoogste niveau na klierkoorts is zo goed als onmogelijk.

Van Daele liet het echter niet aan zijn hart komen. Hij kon dan wel niet meer terugkeren op het allerhoogste niveau, hij bleef wel gewoon doen wat hij graag deed, crossen. In België bouwde Marvin een mooi erelijst uit en werd hij snel ‘Diene rappe postbode’. Constant kon je de naam Van Daele bovenaan vinden bij de resultaten. Al die prestaties werden in 2011 dan ook hartelijk beloond, zo mocht Marvin Van Daele de kleuren verdedigen van het beste motorcross land ter wereld, België. Hij mocht als full-time werkende mens mee met de Red Knights naar Frankrijk. Niet alleen bezorgde hij ons land alsnog en naar omstandigheden een knappe 5e plaats, hij klopte ook rijders als Blake Bagget, Matt Moss en Jeremy Seewer.

Wat gaat Van Daele dan in 2016 doen? Momenteel is hij Mathias van Roy alreeds aan het begeleiden en dat bevalt hem reuze. Trainingskampen organiseren zit er niet meteen in zei hijzelf. Maar piloten begeleiden op trainings- en wedstrijd dagen ziet hij zeker en vast zitten. Dit is ook één van de redenen waarom hij beslist te stoppen. Hij wist ons te vertellen dat alles wat hij doet, hij graag goed wil doen. Een combinatie als Inter en begeleider zit er daarom ook niet in, ook zijn leeftijd en gezin zijn een belangrijke reden waarom hij z’n laarzen aan de haak zal hangen.

Wij wensen Smarry in ieder geval nog een leuk seizoen toe en wensen hem proficiat met zijn knappe carrière!

Tekst – Portret Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven
Foto’s MXDN Saint-Jean d’Angely: Bavo Swijgers