X

KEMEA Yamaha Yamalube Race Report: GP7 Matterley Basin

Met twee podiumplaatsen kan het KEMEA Yamaha Yamalube tevreden terugblikken op de GP van Engeland. Maxime Renaux vierde zijn tweede eindoverwinning van het seizoen in de EMX125 klasse en Damon Graulus mocht als derde op het podium in de EMX2 klasse. Benoit Paturel finishte als 8e in de MX2GP klasse.

Het liep echter niet van een leien dakje voor de rijders op de Engelse omloop in Matterley Basin. Brent Vandoninck kwam in de eerste ronde van de kwalificatiereeks ten val en bezeerde hierbij zijn rechterknie. Het was meteen duidelijk dat het ernstig was maar op de eerste onderzoeken kon de juiste diagnose niet gesteld worden. Het is nu afwachten tot de zwelling afgenomen is voor een MRI en hopen dat het niet te erg is.

Maxime Renaux was op zaterdag één van de smaakmakers voor één van de spannendste wedstrijden van het weekend. Rondenlang ging hij in de clinch met thuisrijder Conrad Mewse. Na een verbeten duel en een fout van Mewse leek Renaux onbedreigd naar de leiding te rijden, maar een late aanvalsgolf van de Engelsman zorgde nog voor spanning tot in de laatste meters. De pas 15 geworden Renaux bleef op kop en won de eerste manche.

In de tweede manche had Maxime een mindere start. Hij bevond zich in de eerste ronde net buiten de top 10 en probeerde zo snel mogelijk naar voren op te schuiven. Hij kwam al vlug op de derde plaats terecht maar moest dan even bekomen van de zware inspanning. Hij slaagde er niet meer in om de kloof met de tweede rijder te dichten en finishte als derde. Na de wedstrijd werd de winnaar van de reeks Mewse bestraft voor het afsnijden van de omloop. Hij werd tien plaatsen achteruit geschoven waardoor Maxime de eindoverwinning en enkele extra punten mee op zak kon steken.

Dat Damon graag in Matterley Basin rijdt, was de voorbije jaren aan de resultaten duidelijk te zien. De verwachtingen waren dus hoog, maar die verdwenen al snel toen Damon bij de start van de eerste manche tegen de vlakte ging. Hij vertrok als allerlaatste en begon aan een moeilijke missie om de schade te beperken. Hij kwam uiteindelijk nog mooi als 11e over de streep.

In de slotmanche was Graulus op revanche uit. Hij nam een goeie start achter Kouwenberg, en toen deze na een fout de wegen opende voor Damon, ging Graulus naar de koppositie. Hij sloeg meteen een kloofje en duldde niemand in zijn weg. Hij won mooi de tweede manche en mocht in extremis nog als derde op het eindpodium. Doordat de andere toppers in het kampioenschap ook wat steken lieten vallen blijft de schade voor Graulus beperkt. Hij staat nu derde op 10 punten van de leider.

Benoit moest de eer van het team hoog houden in de MX2GP klasse na de blessure van Brent, en hij deed dit ook voortreffelijk. Met een negende en een achtste plaats in de reeksen slaagde de Fransman er voor het eerst dit jaar in om twee maal in de top 10 te finishen. Hij werd achtste in de eindstand en komt in de tussenstand van het WK dichter bij de top 10.

Damon Graulus: “ Ik was naar hier gekomen om te winnen, en dat is niet gelukt. Maar gezien de omstandigheden kan ik toch terugblikken op een goeie GP. Na die crash in de eerste reeks heb ik alles gegeven om nog 11e te finishen. In de tweede reeks had ik een goeie start en kwam ik aan de leiding na een fout van Nick ( Kouwenberg). Ik wou zo snel mogelijk een kloof slaan maar kon niet 100% door pushen door een pijnlijke pols die ik aan de crash had overgehouden. Gelukkig volstond dit voor de overwinning. Ik had niet meer gedacht om nog op het podium te staan, maar ik ben tevreden dat ik het weekend toch nog positief kon afsluiten. Ook in het kampioenschap is er nog niks verloren, dus nu een weekje rustig aan met de pols om in Frankrijk voluit te kunnen knallen.”

Maxime Renaux: “De eerste reeks was formidabel. Hoewel het publiek niet voor mij schreeuwde heb ik er toch van genoten. Het was een leuk duel met de KTM rijders. Toen Mewse in de fout ging kreeg ik wat ademruimte, maar ik had er geen idee van waar hij zich bevond. Pas op het einde zag ik hem vlak achter mij en moest ik mij nog reppen om de overwinning binnen te halen. De start in de tweede manche was een pak minder en ik heb veel energie verspeeld om vooraan te raken. Op het einde kon ik niet meer door pushen en moest ik mij zelfs nog reppen om derde te blijven. Dat ik door de bestraffing de eindoverwinning behaal is wel leuk, maar vooral ook de punten in het kampioenschap zijn belangrijk. Ik had op een gegeven moment 19 punten achterstand op de leider, en aan de vooravond van mijn thuisGP zijn dat er nog 5. Ik kijk echt uit naar de GP in Villars. Ik hou van de omloop en die fans zullen mij ongetwijfeld een extra motivatie geven.”

Benoit Paturel: “Ik ben wel tevreden van mijn weekend. Het is de eerste keer dat ik twee maal in de top 10 kan finishen dit jaar. Ik had in beide wedstrijden enkele mooie duels met andere rijders en ik heb opnieuw veel bijgeleerd. In de eerste manche kon ik niet voluit gaan nadat ik een steen op mijn vinger kreeg. Het is belangrijk om constante resultaten neer te zetten nu en nog verder op te bouwen. Ik verlang al naar de Franse GP. De omloop is er super en de sfeer is altijd top. Het wordt ook leuk om veel mensen terug te zien die mij komen aanmoedigen. Ik wil alvast reeds mijn mechanieker en het ganse team bedankt voor hun hulp en inzet.”

Foto’s : CDS