X

Tonkov tevreden met de ‘ 16 Husqvarna

Aleksandr Tonkov heeft zijn naam nu ook eindelijk op het podium geplaatst in de MX2 klasse, nadat hij zijn eerste trofee kon pakken in zijn tweede seizoen als Factory Husqvarna rijder in het Nederlandse Valkenswaard. Bijna twee weken na de voorstelling van de 2016 FC250 motor.

De Rus die nog steeds last heeft van een schouderblessure werd in deze vijfde wedstrijd van het seizoen normaal gezien tweede, maar werd uiteindelijk derde in de eindstand door de sanctie die Dylan Ferrandis kreeg die hierdoor tien plaatsen achteruit werd gezet in de tweede reeks. Maar de kracht van de nieuwe motor bezorgd hem toch wel het nodige vertrouwen. Tonkov heeft soms toch wel wat fysieke problemen en werd zo in 2014 wat overschaduwd door teamgenoot Romain Febvre die het team van Jacky Martens (Wilvo Nestaan Factory Racing ) hun eerste Grand Prix overwinning schonk deze eeuw.

De 21-jarige Tonkov is de enige rijder die deel uitmaakt van de MX2 set-up van Husqvarna dat officiële werd voorgesteld tijdens de Grand Prix van Trentino in Arco di Trento vorige maand. De nieuwe FC250 is wat vergelijkbaar met de motor die Jeffrey Herlings en Pauls Jonass besturen bij het Red Bull KTM team.

Tonkov pakte al de holeshot in Italië en een week later in Valkenswaard was hij de snelste in al de drie starts voor de MX2 klasse dat weekend. “Het is een geweldige motor en nam driemaal de holeshot in één GP,” zei hij. Het is anders en niet vergelijkbaar met de oude versie. Ik voel me nu veel meer comfortabeler en kan sneller en veiliger rijden.”

Met betere starts en vrij van blessureleed dan zou de naam van Tonkov wel wat meer kunnen opduiken tussen de leiders van deze MX2 categorie. “In 2013 zat ik al heel veel vooraan in de start en vorig seizoen misten we dat toch wel,” voegde hij er aan toe.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Bavo Swijgers