X

Valentin Guillod blij met eerste GP winst uit zijn carrière

Valentin Guillod is nog maar slechts de tweede Zwitserse rijder die een Grand Prix wist te winnen deze eeuw toen hij voor het Standing Construct Yamaha team op het hoogste podium trede stond afgelopen week in Spanje. Hiermee trad hij in de voetsporen van Arnaud Tonus die in Brazilië vorig jaar de zege pakte. Guillod reed een schitterende tweede reeks in Talavera de le Reina dat meteen ook een mijlpaal in zijn carrière is.

“Als kind had ik het al eens gezegd… op een dag wil ik een GP winnen,”zei hij. “Arnaud deed het mij al voor, maar dat is het leven hé. Ik ben dus de volgende Zwitserse man die een GP wint en daar ben ik dan ook blij om dat nu ook mijn naam mee op de lijst staat.”

Voor Guillod was het zijn eerste podiumplaats met het Standing Construct sinds het Belgische team afgelopen winter overschakelde naar de YZ250F Yamaha motoren. De Zwitser is dan ook aan zijn laatste MX2 seizoen bezig door zijn 23e verjaardag op het einde van het jaar. Hij finishte vijfde in het zand van Valkenwaard voor de Grand Prix van Europa en heeft daarna grondig zitten testen met de Franse tuning specialist Akira om de fabrieksmotor nog beter te ontwikkelen.

“We werkte verder aan de motor omdat ik vond dat ik niet het juiste gevoel er op had.” verteld Guillod nadat hij toch wat traag op gang kwam met maar net top tien plaatsen en met wat problemen die hij had als het MX2 starthek naar beneden viel. “De vering was goed maar we misten toch wat kracht in de motor. Maar nu ben ik heel tevreden… ik moet alleen nog werken aan mijn starts. Ik was tweede of derde in de eerste bocht na de start van de tweede reeks maar toen het starthek viel zat ik misschien pas twintigste, we moeten er verder aan blijven werken.”

Guillod voelde zich natuurlijk thuis op het smalle harde circuit van Talavera. Yamaha verspreide dan ook een scrub-foto van de #92 op zaterdag waar de voormalige Europese kampioen wel leek te spelen met de wetten van de fysica. Dit zette hij natuurlijk door op zondag wanneer hij Dylan Ferrandis onderdruk zette voor de leidersplaats met nog twee ronden te gaan. Guillod reed dan ook rond vol vertrouwen. “Op zaterdag voelde ik me al goed op de motor,” zei hij. “Toen ik die foto zag van de scrub, dacht ik even dat ben ik niet. Het was dan ook erg laag en zo cool. Het liet zien dat ik me echt goed voelde. In de eerste reeks crashte ik bijna op deze jump… maar ik denk niet dat veel mensen dit gezien hebben.”

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Bavo Swijgers