X

Febvre: “leven is veranderd in de laatste paar weken”

Yamaha Factory Racing rijder Romain Febvre is ongetwijfeld de man van het moment in de MXGP klasse met zijn twee overwinningen op rij en dan vorig weekend in Italie nog op een spectaculaire wijze ook. De 23-jarige Fransman won de eerste reeks met bijna vijfentwintig seconden voorsprong maar kwam in de tweede reeks spectaculair ten val en reed met een beschadigde YZ450FM toch nog naar een zesde plaats om zo toch nog de GP zege te pakken. Hij heeft dan ook in de laatste vier wedstrijden geen enkel keer het podium gemist. Hier is wat hij te zeggen had na een exclusieve interview met deze snelle Fransman.

Romain, kan je nog beter of sneller?
Ja, de eerste reeks was vrij goed! Met de modder was de start wel erg belangrijk ik zat tweede achter Philippaerts en we kregen al snel een kloof op de andere dus nam ik mijn tijd om hem netjes te passeren. Ik reed ook meteen weg van hem en kreeg zelfs een voorsprong bij één van vierentwintig seconden.

Het leek wel eenvoudig te gaan…
Ja, maar dat was het niet! Alhoewel wanneer je een grote voorsprong begint te krijgen, dan begin je ook meer ontspannen en gemakkelijker te rijden. Je geniet ervan en je kunt sneller blijven gaan.

Wat gebeurt er tijdens de dagen na een Grand Prix overwinning? Voel je dat voor een tijdje en hoe ga je er mee om met wat je gepresteerd hebt?
Ik ben iemand die niet van houd om sommige dingen te gaan veranderen, maar als je wint dan krijg je wat meer telefoontjes en je moet meer interviews geven voor de pers hier en daar. Dus het leven is een klein beetje veranderde de laatste paar weken, maar ik probeer toch mijn routine erin te houden en ik denk dat het me toch wel aardig lukt op het moment.

Uw teamgenoot Jeremy Van Horebeek zei dat hij wat nieuwe dingen had op zijn Yamaha dit weekend… u ook?
We hadden testen vorige week dinsdag en woensdag en we hebben de motor opnieuw wat kunnen verbeteren. Het was zeker een verbetering dit weekend. We blijven steeds verder door werken met het team. Wanneer ik de finishlijn overschreden had en de TV interviews waren achter de rug vroegen ze me al of er dingen waren die ze verder kunnen verbeteren. Ik denk dat we deze week een stap voorwaarts hebben gezet. We houden de zelfde setting voor Teutschenthal maar daarna hebben we een vrij weekend en zullen we weer naar Italië gaan voor opnieuw andere testen. Voor mezelf, ik denk dat ik heel goed bezig ben en dat zie je ook meteen op de motor tijdens de wedstrijden. Ik denk niet dat ik dat moet gaan veranderen, maar de motor kunnen we altijd wat verbeteren

Tot slot je won je thuis GP voor uitbundig Frans publiek, hier in Italie was de opkomst ook geweldig en in Duitsland zal er ook wel veel volk op de been zijn. U houd duidelijk van grote opkomst?
Zeker Frankrijk was echt speciaal en dat zal zeker niet zo zijn voor de andere GP’s voor mij. Om je thuis GP te winnen is altijd leuk en het was dan ook echt geweldig. Hier waren de fans echt voor de Italianen, maar toch waren er wat Franse fans hier. In Duitsland zullen ze allen voor Max Nagl komen. Misschien begint de druk nu een beetje te komen… maar zelfs wanneer we in Frankrijk waren had ik er niet zoveel last van. Ik denk dat het wel goed zal komen.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Yamaha