X

Herlings pakt terug 1-1 en enorme punten voorsprong in MX2

Met vier dubbele reeks overwinningen op acht wedstrijden van het FIM MX2 Wereldkampioenschap heeft er toe geleid dat de Red Bull KTM rijder Jeffrey Herlings een voorspong heeft van 113 punten op eerste achtervolger Valentin Guillod van het Standing Construct team. Hiermee zitten we bijna al halfweg het seizoen, want de negende wedstrijd krijgen we op 13 & 14 juni in Maggiora.

Het 2015 seizoen is nog wel in volle gang maar toch blijft de pijnlijke geschiedenis Herlings wat achtervolgen toen hij toch nog een MX2 titel verloor. “Vorig jaar stond ik 145 punten voor met nog maar vier GP`s te gaan. Ik kon de titel niet verliezen… maar een kleine crash en alles was over,” zegt hij. “Jordi (Tixier) is de grootste concurrent voor het kampioenschap, want hij is constant en goed elk soort circuit. We hebben nog tien wedstrijden te gaan en er kan nog van alles gebeuren en met de punten kan het snel gaan.”

Tixier heeft nog geen reeks kunnen winnen op de Momster Energy Kawasaki maar heeft al wel vijf podium plaatsen opgebouwd na de Grand Prix van Argentinië waar hij een schorsing uit zat die door de FIM was opgelegd. De Fransman staat nu vijfde in de rangschikking op zeventien punten van Guillod. Herlings heeft heel wat punten kunnen scoren door de knie blessure van Dylan Ferrandis en de twee problemen die Tim Gajser kende (uitdrogings- verschijnselen in Thailand en de hersenschudding in Engeland), maar de Nederlander crashte ook nog zelf in Argentinië, Italië en Spanje. Hij had ook nog een problemen in Frankrijk toen hij tijdens de Qualifying Race door Tixier werd onderuit gehaald en daarna met mechanische problemen buiten de top twintig viel voor een startplaats in de GP op zondag. Vervolgens viel hij nog eens in de eerste reeks waardoor Tixier en Guillod aan de leiding kwamen voor hij de race verder kon controleren.

“Dit was niet mijn favorieten circuit,”zei hij. “Afkomstig uit Nederland is dit het ergste wat je kunt krijgen! Bergop, afdalen, een spoor, steenachtig. Mens… het was moeilijk. Kwalificaties gingen duidelijk niet goed en was dan ook verbaast dat ik tweemaal de holeshot kon pakken. De andere rijders reden echt wel goed. Het was een moeilijke dag en we hebben gedaan wat we moesten doen. De meest constante wint het kampioenschap. Ik ben niet zo dominant als de voorgaande jaren, maar een 1-1 is een 1-1.”

Herlings beweerd ook dat hij nog niet op volle snelheid kan rijden met de rugpijn hierdoor kon Guillod hem dan ook in Engeland verslaan in de tweede reeks. “Ik voel me nog niet zo goed. Het gaat wel prima, maar op de motor zit het nog niet goed. Deze GP is een van de eerste in een paar weken tijd dat ik naar huis kan zonder dat ik gekwetst ben end at is ook goed nieuws.”

Herlings zal geen kleine pauze in lassen tussen de Franse en Italiaanse GP die dadelijk gevolgd word door de Duitse. Hij is dan ook van plan om de vierde wedstrijd van het Maxxis Brits kampioenschap te gaan rijden in het zand van Hawkstone Park komend weekend.

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: KTM