X

KEMEA Yamaha Yamalube Race Report : GP10 Teutschenthal

Een impressionante overwinning van Damon Graulus in de eerste EMX2-reeks leek de perfecte start van de Duitse GP, maar spijtig genoeg kon deze trend zich op zondag niet verder zetten. Uiteindelijk kan het team toch tevreden terugblikken op deze wedstrijd met twee top 10 finishes voor Benoit en een 15e plaats in de eindstand voor Brent.

Door deel te nemen aan de laatste twee GP’s, kwam Damon met een goed wedstrijdritme aan de start en was hij supergemotiveerd om op de omloop in Teutschenthal nog wat punten goed te maken.
Na een matige start in de eerste manche bouwde Damon zijn reeks rustig op. Hij keek vanop een afstand de kat uit de boom en schoof gaandeweg door naar de leiding. Eens op kop, sloeg hij een veilige kloof en won hij de eerste manche voor Clarke, Sterry en Kouwenberg.

Toen Damon zich in de eerste ronde van de tweede manche stil remde, gingen alle overwinningskansen in rook op. Hij kon pas ver achter de rest terug hervatten en moest aan een lange inhaalrace beginnen. De snelste rondetijden van de wedstrijd rijdend, baande hij zich een weg richting punten om uiteindelijk nog als 14e over de streep te komen. Hij eindigt hiermee vijfde in de eindstand en schuift, mede doordat ook zijn voornaamste rivalen steken lieten vallen, door naar de tweede plaats in de tussenstand van het WK. Hij heeft nu 7 punten achterstand op leider Nick Kouwenberg.

Brent had op zondag alle moeite van de wereld om een goed gevoel te krijgen op de betonharde, maar toch verraderlijke omloop. Met een 15e en een 16e plaats werd hij 15e in de eindstand, maar kon hij zijn topprestatie van vorige week niet herhalen.
Benoit van zijn kant reed twee sterke reeksen. In de eerste manche keerde de Fransman terug van de 14e naar de zevende plaats. Hij kon dit goed resultaat andermaal overdoen in de tweede manche en kwam als achtste over de streep, goed voor de 8e plaats in de eindstand. Met dit resultaat komt Benoit opnieuw een stapje dichter op de top tien in het kampioenschap. Hij staat nu 12e, 33 punten verwijderd van de 10e plaats. Brent schuift 1 plaatsje op en is nu 16e.

De rijders kunnen nu genieten van een weekendje zonder wedstrijd alvorens af te zakken naar het Zweedse Uddevalla.

Benoit Paturel: “ Ik ben tevreden met dit weekend. Na de problemen die ik heb gehad met mijn vinger en mijn tanden doet het eens deugd om twee fatsoenlijke wedstrijden op 1 dag te rijden. I heb mij vandaag echt geamuseerd op de omloop, de motor deed het fantastisch en ik kijk er naar uit om meer dergelijke wedstrijddagen te hebben.”

Damon Graulus: “ Ik weet niet echt hoe ik me moet voelen nu… Teutschenthal is één van mijn favoriete omlopen en ik keek er echt naar uit. Ik voelde mij vanaf de eerste meter als goed op het circuit en had een goeie snelheid. In de eerste reeks bleef ik kalm en nam mijn tijd om naar de leiding te rijden. Het voelde goed om de reeks te winnen en ik wist dat ik mits enkele aanpassingen op zondag nog beter zou zijn. Ik had een deftige start in de tweede reeks maar in de eerste ronde moet ik na de finishjump onbewust even mijn rempedaal aangetikt hebben en remde ik mij stil. Het duurde lang voor ik terug weg was en ik had veel tijd verloren. Ik gaf alles wat ik kon en finishte nog 14e… Op zich een slecht resultaat maar ik houd hier wel een heel goed gevoel aan over. Dit was het beste dat ik dit jaar al heb gereden, maar uiteindelijk schiet ik daarmee niks op. Gelukkig lieten de anderen ook wat steken vallen en valt de schade al bij al nog mee…Er zijn nog vier wedstrijden en alles is nog mogelijk in het kampioenschap. “

Brent Vandoninck: “ Ik had het ganse weekend geen goed gevoeld bij de starts. Ik bleef maar rond sukkelen en vond geen goeie lijnen. Ik heb geen echte verklaring of excuus voor deze resultaten, maar ik ben er niet tevreden mee. Het was een off-weekend, dus snel vergeten en op naar de volgende. Gelukkig kan ik hier zonder kleerscheuren vertrekken en dat is het meest belangrijke.”

Foto : CDS