X

KEMEA Yamaha Yamalube Race Report

Met een podiumplaats in zijn thuisGP zorgde Maxime Renaux afgelopen weekend voor een lichtpunt in een moeilijk weekend voor het KEMEA Yamaha Yamalube team. Op de mooie technische omloop van Villars sous Ecot schreeuwden duizenden Franse fans Renaux naar de derde plaats op het podium.

In de eerste manche kende Renaux geen te beste start. Met nog een kleine val erbij in de tweede ronde reed hij in de aanvangsfase op de 8e positie. Gesteund door het publiek stuwde een ontketende Renaux naar de tweede plaats. Even zag het er naar uit dat hij de kloof met de leider nog kon dichten, maar hij moest tevreden nemen met de tweede stek. Het gejoel van het publiek oversteeg het lawaai van de motoren toen Maxime in de tweede reeks de kopstart nam. Hij maakte enkele foutjes en viel in de eerste ronde nog terug naar de derde plaats, waar hij meteen aanklampte en de leiders probeerde te volgen. Hij kwam niet dicht genoeg om nog een aanval in te zetten en stelde zijn derde plaats veilig, welke ook goed was voor de derde plaats in de daguitslag. In het kampioenschap blijft de kloof met leider Prado 5 punten.

Benoit Paturel was supergemotiveerd voor zijn thuisGP maar een steen verknalde alle verwachtingen in de eerste ronde van de kwalificatie. Hij kreeg een steen vol in het gezicht en hierbij braken verschillende tanden af. Ondanks de pijn reed Benoit toch nog door en finishte als 20e. Damon reed een constante wedstrijd en finishte mooi als 8e

Op zondag kwamen beide KEMEA YZ250F machines goed uit de startblokken in de eerste reeks. Damon maakte enkele foutjes in de openingsronden en viel terug naar de 18e plaats. Eens hij zijn goede ritme had gevonden keerde hij nog terug naar de 13e plaats. Ook Benoit kon niet profiteren van zijn goeie start. Hij kwam in een duel met Seewer ten val en kon pas als 30e de wedstrijd hervatten. Hij gaf nog alles en slaagde erin het laatste, maar toch waardevolle puntje uit de brand te slepen.

Ook bij de start van de tweede reeks waren beide KEMEA rijders in de top 10 te vinden. Damon reed in zesde positie de grote uphill sprong op, maar kwam in de lucht in aanraking met een andere rijder. Hij ging hard tegen de grond en was bedolven onder twee motoren. Hij bezeerde zich hard aan zijn rechter been en verliet ontgoocheld de wedstrijd. Benoit kwam na 1 ronde als 12e door. Ondanks de hevige pijn die hij nog had van zaterdag haalde hij het maximum uit de kan en finishte nog mooi als negende. Zo eindigt Benoit als 14e in de eindstand van de Franse GP.In de tussenstand van het WK staat Benoit nu op de 13e plaats. Damon werd 18e in de eindstand.

Brent Vandoninck reed in Villars niet mee nadat hij vorige week in Engeland een knieblessure opliep. Eerste scans toonden geen volledig gebroken ligamenten aan, maar Brent gaat deze week nog naar een andere doktor voor een tweede opinie. Op basis van deze informatie zullen de gepaste acties dan ondernomen worden.

Maxime Renaux: “ Ik was naar hier gekomen met als doel op de hoogste trap van het podium te staan. Ik ben dus ook ontgoocheld dat ik daar niet in geslaagd ben. Het was wel zo cool om duizenden mensen voor mij te horen juichen, en ik had hen graag een overwinning terug geschonken. Door een kleine val in de eerste reeks was de kloof met de leider al te groot toen ik in tweede stelling kwam te liggen. In de tweede reeks had ik een superstart maar door enkele fouten verloor ik de leiding en was ik niet snel genoeg om hen terug te pakken. In het kampioenschap blijft alles gelijk, dus het is nu tijd om mij te herpakken en hard te werken voor de volgende wedstrijd.”

Benoit Paturel: “ Natuurlijk ben ik erg ontgoocheld. Het was echt een weekend om snel te vergeten. Na het voorval in de kwalificatie was ik tot 1u ’s nachts in het ziekenhuis om de wonde aan mijn tanden te stabiliseren. ’s Zondags voelde ik mij moe en was ik er niet bij met mijn gedachten. De starts waren wel goed en ik kon nog in de top 10 finishen in de tweede reeks. Deze week moet ik nog op verder onderzoek voor mijn tanden te laten herstellen maar ik hoop snel terug 100% te zijn.”

Damon Graulus: “ Na de kwalificatiereeks had ik een goed gevoel voor de wedstrijden. Ik had een goeie start in de eerste reeks maar viel door enkele kleine foutjes ver terug. Ik finishte nog 13e maar was niet helemaal tevreden over mijn rijden. Ik was goed gerecupereerd voor de tweede reeks en had opnieuw een goeie start. Ik zat net buiten de top 5 toen Guillod in de grote uphill sprong tegen mij kwam gesprongen. Ik ben al veel gevallen maar dit was zonder twijfel de hardste crash die ik al heb gehad. Eigenlijk mag ik blij zijn dat ik niet zwaarder geblesseerd ben. Ik heb veel pijn ter hoogte van mijn lies en rechterbeen en morgen zal ik mij waarschijnlijk 99 jaar voelen. Ik hoop snel te kunnen recupereren om komend weekend aan de start te staan in Kester.

Foto’s CDS/BAVO