X

2 Belgen op het ONK podium in Markelo!

Vandaag werd er in Markelo gestreden om de ONK punten in de ondertussen al gekende 85cc, 125cc, MX2 en MX1 klassen. Op het zanderige circuit van de club ‘Ons genoegen’ zou je een Nederlands-Belgisch feestje verwachten, maar we hebben in Lommel al gezien dat dat niet meer van deze tijd is. Ook de buitenlanders spenderen genoeg tijd in het zand en hebben deze techniek goed onder de knie. Ook in Markelo was dat te zien in de resultaten.

Beginnen doen we bij de jongsten, de 85cc klasse. In beide manches was het Rick Elzinga die de overwinning nam, de Beursfoon rockstar ktm rijder won voor de Deen Bastian Boegh Damm. Regerend Europees en Wereldkampioen Raivo Dankers plaatste zijn HSF logistics ktm op een derde plaats. We kregen één Belg aan de start, Ilan Heirwegh neemt de 28e plaats algemeen in beslag dankzij een 26e en 27e plaats.

In de 125cc klasse was het uitkijken naar wat Cyril Genot en Jago Geerts konden laten zien. In de eerste manche heeft Cyril Genot pech in de start en komt hij slechts als 13e door. Jago Geerts zat er wel goed bij, maar verspeelde een derde plaats na een valpartij halfweg de manche, hierdoor finishte hij als 6e. Wie geen steken liet vallen was Conrad Mewse, hij won voor zijn teamgenoot Jorge Prado Garcia en Sander-Agard Michelsen. Genot wordt uiteindelijk nog 8e. In de tweede manche was het een Belgisch feestje, Jago Geerts won de reeks voor Cyril Genot. Jorge Prado Garcia kon het tempo van dit duo niet volgen en finishte als derde, wat wel genoeg was voor de dag overwinning. Hierin ging de Spanjaard de Sahkar KTM rijders Geerts vooraf en de Nieuw-Zeelander Josiah Natzke. Genot valt met een vierde plaats net naast het podium. Andere Belgische inbreng was Bo de Clercq die als 23e algemeen eindigt. En winnaar van de eerste manche, Conrad Mewse kwam niet tot scoren in de tweede manche en moet zich tevreden stellen met een 7e plaats algemeen.

De MX2 klasse had wat schoon volk aan de start staan, daarmee bedoelen we dan natuurlijk Nancy Van de Ven ;-). Betreft de snelle jongens was het aan de GP kleppers Covington, Petrov, Bogers, Kullas, Van Doninck, Graulus en Paturel om uit te maken wie het meeste gas kon geven. Uiteindelijk bleek dit Petar Petrov te zijn, die beide manches won voor Thomas Covington en Harri Kullas. Brian Bogers en Benoit Paturel wisselden de plaatsen 4 en 5 eens om en werden 4e en 5e in het dagklassement. De Belgen wisten ook een goede prestatie neer te zetten. Damon Graulus werd 6e, Brent Van Doninck 7e en Robin Bakens 12e.

Tenslotte de koningsklasse, de MX1 had iets minder GP kleppers aan de start, maar daardoor werd er niet minder gas gegeven. Zo mocht de Husqvarna fabrieksrijder Dean Ferris naar huis met de grootste beker. De Australiër won beide manches, de eerste manche ging hij Ciriel Klein Kromhof vooraf en in de tweede manche 24MX rijder Filip Bengtsson. Ciriel Klein Kromhof had trouwens met een derde plaats in de tweede manche ook genoeg aan de tweede plaats in het dagklassement. Jeffrey Dewulf zette dan weer een constante prestatie neer en mocht met een 3e en 5e plaats mee het podium op. Filip Bengtsson die de tweede manche 2e werd moest het stellen met een mindere eerste manche, waardoor hij het podium mis loopt en slechts 6e wordt in het dagklassement. Betreft de Belgen mogen we trots zijn, Marvin Van Daele viel net naast het podium op een 4e plaats, Mike Van der Straeten werd 7e en Andy Truyts 9e.

Betreft de tussenstanden in de ONK’s lijkt het er op dat Rick Elzinga goed op weg is naar de ONK titel. In de 125cc klasse lijkt het een driestrijd te worden tussen de fabrieks ktm mannen Jorge Prado Garcia en Conrad Mewse tegen onze landgenoot, Husqvarna rijder Cyril Genot. De MX2 ONK titelstrijd is helemaal wide open, 9 rijders staan op slechts 29 punten van elkaar. In de MX1 klasse voelt de regelmatige Ciriel Klein Kromhof de hete adem van veelwinnaar Dean Ferris. Maar er liggen er meerdere op vinkenslag, waaronder onze landgenoot Jeffrey Dewulf! Voor gedetailleerde klassementen wil ik jullie graag doorverwijzen naar de volgende pagina’s.

85cc125ccMX2MX1

Tekst & Foto: Frederik Van Eeckhoven