KEMEA Yamaha Yamalube Race Report: GP14 Lommel

Waar de GP van Lommel aanvankelijk een hoogtepunt dit seizoen had moeten worden voor het KEMEA Yamaha Yamalube team, draaide dit afgelopen weekend op sportief vlak compleet anders uit. De onheil begon reeds eerder deze week toen Maxime Renaux op training ten val kwam en een fractuur opliep aan zijn sleutelbeen. De leider in het EK 125cc probeerde nog te rijden zaterdagmorgen, maar het werd al snel duidelijk dat dit onbegonnen werk was en hij zijn titelkansen moest laten varen. Renaux staat nu na het weekend 26 punten achter op de leider en kan dus in theorie de titel nog binnenhalen. Het valt nu af te wachten hoe de blessure evolueert en of Maxime in Assen zal kunnen rijden.

In de EMX2 klasse zat het dit weekend niet mee voor Damon Graulus. Damon startte met vertrouwen aan de wedstrijden na de snelste kwalificatietijd. In de wedstrijden ging het echter tot twee maal toe fout voor hem waardoor hij niet verder dan een 18e en een 23e plaats kwam. Damon finishte als 23e in de eindstand en staat nu in het kampioenschap op de derde plaats met 41 punten achterstand op de leider.

Ook Brent Vandoninck zakte met hoge verwachtingen af naar Lommel. Hij liet op zaterdag zien dat deze terecht waren en finishte mooi als vierde in de kwalificatie reeks. Een valpartij in de eerste reeks sloeg Brent terug buiten de top 10, maar uiteindelijk knokte hij zich nog terug naar de 9e plaats. In de tweede manche was Vandoninck in strijd voor de zevende plaats toen hij in de tweede ronde te kort kwam op een sprong. Brent bezeerde zich en ook de motor was danig beschadigd dat het niet meer mogelijk was om verder te gaan. Brent werd nog 14e in de eindstand en staat nu 15e in het kampioenschap.

Tot voor dit jaar had Benoit Paturel weinig ervaring op zand omlopen. Hij was er zich dan ook van bewust dat dit een loodzware GP zou worden. Na een 16e plaats op zaterdag ging kwam hij in de eerste reeks al snel post vatten op de 10e plaats. Hij was de ganse manche in gevecht voor deze plaats en finishte uiteindelijk ook op de 10e plaats. In de tweede manche kende de Fransman een iets mindere start maar al snel klom hij op naar de negende plaats. Hij slaagde erin het ritme te behouden en finishte als negende in deze loodzware wedstrijd. Benoit werd 8e in de eindstand en staat nu tiende in de tussenstand van het Wk.

Damon Graulus: ‘ Er valt niet zoveel te zeggen over dit weekend… Ik kwam naar hier om punten terug te pakken maar vertrek met amper enkele punten. In de eerste reeks reed ik heel gespannen, ik legde teveel druk op mezelf en maakte veel fouten. Ik ging in de zesde ronde hard tegen de grond en viel terug naar de 25e plaats. Ik had veel tijd verloren en kwam niet verder dan de 18e plaats. In de tweede reeks reed ik veel beter en voelde ik met goed, tot ik opnieuw tegen de vlakte ging. Het is een harde confrontatie met de werkelijkheid nu… Hiervoor geloofde ik nog steevast in mijn kansen maar nu lijkt het toch over te gaan zijn. Het is reeds een raar seizoen geweest… en het is vooral niet verlopen hoe ik wou. Ik verwachtte om dit kampioenschap te winnen maar heb teveel fouten gemaakt. Het enige wat ik nog kan doen is in Assen resoluut voor de overwinning te gaan en het seizoen goed beëindigen.’

Benoit Paturel: ‘ Ik ben echt tevreden met mijn resultaat. Dit was in de verste verte de zwaarste omloop waar ik ooit gereden heb. Als ze mij op voorhand moesten gezegd hebben dat ik 8e zou worden in Lommel had ik daar meteen voor getekend. Ik heb het gevoel dat het harde werk zijn vruchten afwerpt en dat ik na de vele uren in het zand toch veel bijgeleerd heb. Dat was ook het doel dit jaar, en het plan is dan om naar volgend jaar een grote stap vooruit te zetten.’

Brent Vandoninck : ‘ Ik ben heel hard ontgoocheld… Ik had zoveel van deze wedstrijd verwacht maar de resultaten zijn er niet gekomen. De zaterdag was goed, ik reed vlot rond, vond de juiste lijnen en kon met een goed gevoel de wedstrijden starten. De eerste reeks verliep niet zo slecht. Ik had mij in het begin wat ingehouden om daarna tot het einde te kunnen pushen, maar net toen ik een tandje bijstak kwam ik ten val. Ik was uit mijn ritme en kwam niet verder dan de 9e plaats. In de tweede reeks had ik een behoorlijke start maar in de tweede ronde kwam ik tekort op een sprong vloog ik over de motor. Ik had veel pijn aan mijn strottenhoofd en mijn enkel. Dat was meteen het einde van een dag om snel te vergeten.’