X

Marnicq Bervoets is best tevreden over zijn Kemea “Rookies” !!!

Brent Van Doninck zijn allereerste podium tijdens de Grand Prix van Nederland in Assen was een aangename verrassing voor het Belgische Kemea Yamaha team waarin Van Doninck en rookie teamgenoot Benoit Paturel al wat mooie top tien resultaten hadden neergezet. De derde rijder in deze indrukwekkende Belgische structuur is Damon Graulus die een paar overwinningen pakte in Europees kampioenschap EMX250. Na enkele mislukte seizoenen en verkeerde beoordelingen met Luke Styke en Petar Petrov heeft het team van eigenaar Hans Corvers dat word beheerd door voormalig Grand Prix winnaar Marnicq Bervoets een totaal andere weg in geslagen in de MX2 categorie. Zo hebben ze Van Doninck en de Fransman Paturel ondertekend voor een meerderjarig contract met het zicht op 2016.

Bervoets zijn invloed heeft ook impact op de tiener Maxime Renaux, de jonge Fransman won de 125cc Junior FIM World Championship en miste de Europese titel door een gebroken sleutelbeen. De 46-jarige Bervoets draait al een half decennium mee en beschikt dan ook aan een schat van ervaring om te kunnen door geven. Ik help waar ik kan en dat via dingen die ze ook kunnen tegen komen als een prof- rijder,”legt hij uit. Ze hebben een trainer met fysieke deskundigheid en schema’s die ze moeten volgen, maar ik denk iets meer in termen van persoonlijkheid en karakter op te bouwen. Met een coach werken is een goeie zaak maar ze moeten ook weten wat ze willen, ze moeten lijnen kunnen kiezen die ze denken wat het beste is en als ze niet goed zijn dan hebben ze weer de ervaring opgedaan voor de volgende keer. Op deze manier werk ik heel hard en niet zeggen van… “dit of dat is beter” gewoon weg doen. Als je teveel op controle rijd dan kweek je ook geen karakter. Ik wil ze anders laten denken, gewoon denken aan je zelf en niet iemand gaan volgen.”

Van Doninck en Paturel toonde zich al op nationaal en Europees niveau maar hun vooruitgang en snelheid in de Grand Prix’s is toch wel verrassend geweest. “Innerlijk hoopte je dat ze het potentieel hadden voor top tien,” zegt Bervoets. “Als je ze ziet rijden en aan de resultaten te zien ben je overtuigd dat ze het kunnen. Je hebt een goed team nodig en goeie motoren, maar natuurlijk ook vrij zijn van blessureleed. Alles is heel goed gegaan. Het begin van het jaar was niet ‘wow’ maar als je nu de vooruitgang ziet is het wel perfect geweest. Ik denk dat het team klaar is voor de volgende stap en dat is top vijf of misschien top drie, dat is toch mijn doel.”

Bervoets rol zal nu zijn om Van Doninck en Paturel te laten bevestigen in 2016 in de MX2 klasse. “Ik ken de rijders nu heel goed en dat was afgelopen winter niet het geval. Nu kan ik me meteen gaan concentreren om met hun te werken en wat meer progressie te gaan zoeken. Er zal wel wat meer druk komen nu omdat ze weten wat ze kunnen en daar moeten ze leren mee omgaan zowel in de races als er voor.”

Zowel Corvers als Bervoets hebben zich verzekerd van een langdurige samenwerking met Yamaha en vormen hierdoor samen met Standing Construct een sterke ondersteuning voor de ‘blue’ in de paddock de komende jaren. Dit jaar kon Kemea (afkorting van “kom er maar eens achter”) rekenen op technische ondersteuning van Michele Rinaldi zijn YRRD divisie dat al vijf jaar ervaring heeft met het runnen van de YZ250F fabrieksmotoren. Het is nog niet duidelijk of deze steun in 2016 ook zal blijven. “We weten nog niet wat er gaat gebeuren. We weten het over een twee of drietal weken wat Yamaha met ons wilt gaan doen,”zegt Bervoets.

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: CDS