Nathan Watson klopt Ken de Dycker in Oss, Graulus wint MX2.

Nathan Watson klopt Ken de Dycker in Oss, Graulus wint MX2.
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Niet alle toppers hadden het geluk om af te reizen naar het centrum van de Amerikaanse motorcross. Zo bleven enkele snelle jongens als Filip Bengtsson, Ken de Dycker, Nathan Watson, Damon Graulus … thuis om het ONK in Oss te betwisten. Zoals gewoonlijk kregen we de 85cc, 125cc, MX2 en MX1 klasse aan de start!

In de 85cc klasse was thuisrijder, Europees en Wereldkampioen 85cc Raivo Dankers topfavoriet. Hij maakte die favorietenrol ook meteen waar, in de start van de eerste manche moest hij nog even Rick Elzinga voor hem dulden, maar algauw stootte Dankers door naar de leiding. Elzinga wist de tweede plaats vast te houden en Loeka Thonies kroop van buiten de top-5 naar een derde plaats toe. In de tweede manche kregen we een soortgelijke wedstrijd, echter was het ditmaal Max Schwarte die de kopstart nam, na twee ronden waren dan zowel Elzinga en Dankers voorbij gegaan aan Schwarte en kregen een we prachtig duel tussen deze twee jonge knapen. Maar wederom was het Dankers die aan het langste eind trok. Loeka Thonies reed wederom naar een derde plaats toe. In het dag klassement wint Raivo Dankers (1-1) voor Rick Elzinga (2-2) en Loeka Thonies (3-3). Belgen in de 85cc klasse; 38e Ilan Heirwegh

RaivoDankersONKOss2015

Bij de 125cc klasse mochten we vuurwerk verwachten van onze landgenoten Jago Geerts en Cyril Genot, zij waren als één en twee gekwalificeerd. In de eerste manche kregen we echter voor beide Belgen een erg slechte start te zien, Geerts kwam als 17e uit de eerste ronde en Genot als 23e. Vooraan kregen we een prachtig duel tussen de Spanjaard Ruben Fernandez Garcia en de Brit Conrad Mewse. Voor enkele ronden moest Fernandez Garcia zijn leidersplaats inleveren maar met nog 3 ronden te gaan stootte hij terug door naar de leiding. Ook voor de derde en vierde plaats kregen we een duel, dit tussen Roan vd Moosdijk en Nick Horsten, ook zij wisselden stuivertje met uiteindelijk Nick horsten die aan het langste eind trok. Jago Geerts klom nog op tot plaats 5 en Cyril Genot tot plaats 8.
In de tweede manche kregen we wat we met de tijdstrainingen al hadden verwacht, een duel tussen onze landgenoten Cyril Genot en Jago Geerts. De Sahkar ktm rijder Geerts moest nog even van achteruit terug komen, maar ongeveer halfweg wedstrijd was het duel helemaal losgebarsten. Uiteindelijk is het met nog 2 ronden te gaan Geerts die de overwinning neemt voor Cyril Genot. Derde werd de Brit Conrad Mewse. In het dagklasement wint Conrad Mewse (2-3) tweede Jago Geerts (5-1) derde Ruben Fernandez Garcia (1-5). Belgen in de 125cc klasse; 15e Mathias Van Roy, 17e Bo de Clercq.

ConradMewseONKOss2015

In de MX2 klasse was het voor ons Belgen uitkijken naar Damon Graulus, de Kemea Yamaha rijder was grote favoriet voor de dagzege in Oss en kwam deze verwachtingen ook na. In de eerste manche moest hij nog een hele poos Freek van de Vlist en David Herbreteau voor zich dulden, maar alsnog trok Graulus aan het langste eind. Freek van de Vlist finishte als tweede, dit door het wegvallen van David Herbreteau in de laatste ronde. Lars Van Berkel werd derde in de eerste manche. In de tweede manche kregen we wederom Freek van de Vlist voor Damoun Graulus en wederom na halfweg wedstrijd plaatste Graulus een succesvolle aanval. Ditmaal was het wel Ben Watson die de derde plaats kon veroveren. In het dagklassement is het Damon Graulus die wint (1-1) voor Lars Van Berkel (2-2) en Ben Watson (4-3). Belgen in de MX2 klasse; 12e Robin Bakens.

Tenslotte de grote jongens, de MX1 klasse, met als grote favoriet Ken de Dycker die verkoos in Europa te blijven om zo veel mogelijk tijd op de motor te kunnen spenderen. Echter die favorieten rol waarmaken is nog niet zo makkelijk, De Dycker moet in de eerste manche Filip Bengtsson voor hem gelden in de start. Wanneer de Zweed dan een foutje maakt en terug zakt naar een derde plaats is het Nathan Watson die de druk opvoert bij Keeno. Uiteindelijk is het ook Watson die de manche wint voor De Dycker en Bengtsson, en good old Marc De Reuver nam stevig de 4e plaats in handen. In de tweede manche is het een soortgelijk scenario, alleen kan Bengtsson zijn kopstart nu niet langer volhouden dan één ronde. De Dycker kwam snel naar voren, maar halfweg manche was het wederom Nathan Watson die erg sterk voor de dag kwam en de overwinning pakte. Derde werd De Reuver na een inhaalactie vanaf een 6e plaats. In het dagklassement is het Nathan Watson (1-1) die wint voor Ken de Dycker (2-2) en Marc De Reuver (4-3). De Belgen in de MX1; 4e Kevin Wouts, 7e Nick Triest, 9e Mike Vanderstraeten, 14e Jeffrey Dewulf, 15e Andy Truyts, 16e Marvin Van Daele, 18e Kevin Fors, 19e Kristof Salaets, 30e Jochem Walckiers, 35e Joshua Feytons.

NathanWatsonONKOss2015

Tekst: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven
Foto: BrentMXPics

Uw reacties