X

Komen er nog wat veranderingen voor de 2016 MXGP kalender?

Met de aankondiging van de FIM Wereldkampioenschap motocross 2016 kalender kwamen er wel een paar verrassingen boven, zo krijgen we 19 datums op het schema en beginnen we op 27 februari en eindigen op 11 september met twee verplaatsingen naar de VS. De toevoeging van Charlotte Motor Speedway als de `Grand Prix van Amerika` komt de week na de laatste wedstrijd van de AMA Lucas Oil Pro National in Ironman-Indiana op 3 september. Dit betekend dat de AMA rijder die overwegen om naar de GP te komen maar een relatief een korte afstand van 600 km moeten afleggen aan het einde van zo al een druk programma.

Charlotte is dan meteen ook een nieuwe naam op de kalender voor de MXGP net als het stadionevent dat voor het eerste word gehouden in het voetbalstadion van Schalke in Duitsland. Assen staat ook weer op de kalender na de succes formule van `motocross op en rond een wegrace circuit` zoals afgelopen zomer het geval was in het Noorden van Nederland.

Deze lijst van negentien wedstrijden waar van er achttien al bevestigd zijn, werd al wat samengesteld door de MSMA, Youthstream en de FIM tijdens de Italiaanse Grand Prix in Maggiora zo een vijftal maanden geleden. Maar tijdens de laatste bijeenkomst met de teams erbij na de Motocross of Nations in Frankrijk eind september werd dus alles wat meer afgerond.

Spanje staat na twee jaar niet meer op de MXGP kalender en kan misschien wel eens een van de kandidaten zijn om de openstaande plaats terug in te vullen. Een gerucht ging ook de ronde voor Sevlievo in Bulgarije terug zou keren maar dat is niet zeker. Ook in Thailand gaat de MXGP verhuizen van het Nakhonchaisri circuit waar dit seizoen gereden werd naar een nieuwe onbekende locatie in Suphanburi iets wat meer noordwest van Bangkok.

Maleisië zal voor het eerst op de MXGP kalender te komen staan voor de derde ronde van het wereldkampioenschap en maakt dus dan het einde van een drie week durende reis dat begint in Qatar en vervolgens Thailand om dan te landen op de luchthaven van Kuala Lumpur voor het derde luik van de Grand Prix series.

Er zijn blijkbaar ook nog steeds wat zorgen over de eerste Zwitserse grand Prix sinds 2001 (GP-16 op 7 augustus). De ambitieuze plannen op het circuit van Frauenfeld/Gachnang lagen al een tijdje vast, maar nu krijgen de lokale organisatoren wat tegen wind van milieuactivisten. Een land dat nog steeds een terugkeer wil maken in de MXGP voor volgend seizoen is Finland. De enige plaats die nog vrij is op de kalender is de tiende ronde op 29 mei en dat twee weken na Italië en een week voor St Jean D’Angely in Frankrijk. Het Hyvinkää circuit zou dus tussen deze twee landen te komen zitten, maar de afstand van Zuid-Europa naar het circuit dat dicht bij Helsinki ligt is toch wel een hele afstand voor de teams om dan weer naar West Europa af te reizen voor de wedstrijd in Frankrijk.

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: MXGP