X

“Na de race ben je echt knock-out”

“De naam Knock Out is perfect gekozen. Ik spreek uit ervaring. In 2008 zat ik het laatste half uur te sterven op mijn motor.” Aan het woord is Steve Ramon. De 35-jarige Jabbekenaar – tweevoudig wereldkampioen motorcross – won de vorige editie in 2008 en start zondag opnieuw als één van de topfavorieten in de Red Bull Knock Out op het strand van Scheveningen.

We zullen even De Slimste Mens Ter Wereld spelen. Aan welke vijf woorden denk jij bij Red Bull Knock Out?
Ramon: “Spektakel. Strand. Afzien. Tegelijkertijd amusement. En Scheveningen natuurlijk. Goed voor 100 punten, niet? (lacht).”

Ze verwachten 150.000 toeschouwers. Wat doet dat met een rijder?
Ramon: “Het blijft me verbazen hoe populair de strandraces zijn. Hoewel, het is een groot spektakel. Mens en machine tegen de natuur. Dat trekt mensen aan. In mijn WK-carrière als motorcrosser heb ik nooit voor zo’n massa gereden. Het geeft toch wel een kick. Al heb je tijdens de race geen tijd om daar op te letten. Dan is het vooral focussen én overleven.”

Ben je na zo’n race daadwerkelijk knock-out?
Ramon: “Absoluut. De Red Bull Knock Out is een héél zware wedstrijd. Dat heb ik in 2007 en 2008 aan den lijve ondervonden. Vooral 2008 was extreem. Ik had het laatste half uur van de race krampen, zat toen echt te sterven op mijn motor. De naam Knock Out is dus helemaal op zijn plaats. Wie niet goed voorbereid is, maakt geen kans.”

Kan je een uur lang in het rood gaan?
Ramon: “Goh, het ligt eraan hoe fysiek sterk je bent. Ik probeer mijn race vooral goed in te delen. Natuurlijk hangt dat ook af van je concurrenten. Als die meteen vol aan de bak gaan, heb je geen keuze. Dan moet je aanpikken.”

Jij bent afgetraind, goed voorbereid. Hoe zwaar moet het dan voor de amateur zijn?
Ramon: “Heel zwaar. Ik heb enorm veel respect voor die mensen. Doe het hen maar na in het diepe zand. Maar ze willen die belevenis gewoon eens meemaken. Als ik hen toch een tip mag meegeven: begin niet te zot aan je race! Doseer.”

Wat is het moeilijkste aan een beachrace? Techniek, uithouding, tactiek…?
Ramon: “Een combinatie van allerlei factoren. Het weer kan ook een heel grote rol spelen. Stel dat het zondag berekoud is en sneeuwt. Dat maakt het alleen maar nóg zwaarder. De trage rijders kunnen ook roet in het eten gooien. Je moet tijdens het dubbelen heel geconcentreerd blijven. Je kan daar veel tijd winnen, maar ook verliezen. Of erger nog: mee tegen de grond gaan.”

Hoe kan je het verschil maken?
Ramon: “Hoe je het ook draait of keer, het is het een ‘survival of the fittest’. Op het einde blijft de sterkste over.”

Heb je een bepaald ritueel vlak voor de start?
Ramon: “Ik trek altijd eerst mijn linkerhandschoen aan, daarna pas de rechtse. Dat is niet echt bijgeloof, eerder routine.”

Wie zijn je grootste concurrenten?
Ramon: “Marc de Reuver. Die wil schitteren voor eigen volk. Daarnaast is het ook oppassen voor Adrien Van Beveren, Camille Chapelière en Yentel Martens. We zijn aan elkaar gewaagd. Dat kan dus een pittige strijd worden. Maar mijn doel is duidelijk: ik wil de Red Bull Knock Out een tweede keer winnen.”

Tekst : Joël De Mesmaecker
Foto : Suzuki/CDS