X

Webb en Peick maken de show in Lille!

De daden van Vrijdag 13 November in Parijs hadden maar één doel. De Westerse wereld laten wakker worden in een wereld die geregeerd zou worden door angst. Maar gelukkig hebben velen duizenden laten zien dat niemand hun kan weerhouden om naar hun passie te gaan kijken. Dat angst nooit zal regeren en zoals gepland luide om 19u stipt ‘Bonsoir Lille’ in het Stade Pierre-Mauroy.

De avond begon dit maal ongebruikelijk met een speech van de voorzitter van de FFM, de Franse Motorfederatie en een oorverdovende minuut stilte. Daarna begon het programma dat gepland stond. De openingsshow met de voorstelling van de grootste aanwezige sterren, en natuurlijk de prachtige pompongirls. Eenmaal de opening afgehandeld kon beginnen waar de meeste hier toch voor zijn, supercross!

De eerste finale van de SX2 klasse was echter een kolfje naar de hand van Maxime Desprey. De ‘Prince of Lille’ van 2014 liet zien dat hij ook dit jaar één van de kanshebbers is op die titel. De Bud Kawasaki piloot startte op kop en kon de druk van een uitstekend rijdende Thomas Do weerstaan om zo de wedstrijd te winnen, net voor Thomas Do en Yannis Irsuti. Maxime Desprey’ team genoot Darian Sanayei finishte op een verdienstelijke tweede stek.

Voor de tweede finale van de SX2 was het dan ook uitkijken of het duel tussen Maxime Desprey en Thomas Do een vervolg zou krijgen. Het antwoord daarop is ja, maar niet om de eerste plaats. De eerste plaats leek lang naar de op kopgestarte Amerikaan Darian Sanayei te gaan, maar deze kon z’n eigen hoge tempo niet volhouden. De Amerikaanse Bud Kawasaki piloot kreeg Florent Richier over zich heen en maakte daarna een cruciale fout in de whoops. Door deze fout konden Maxime Desprey en Thomas Do die elkaar opnieuw gevonden hadden doorschuiven naar twee en drie finishplek en dit na Florent Richier. Yannis Irsuti eindige dit maal net buiten het podium met een vierde stek en Darian Sanayei viel door z’n fout in de whoops uiteindelijk nog terug naar de dertiende plaats, een teleurstelling van formaat.

Bij de grote jongens was het uitkijken naar een hele resem namen. Het is met een gerust hart dat je kunt zeggen dat deze SX Lille het sterkste deelnemersveld kent van deze eeuw. Met o.a. Romain Febvre, Shaun Simpson, Dylan Ferrandis, Valentin Guillod, Weston Peick, Cooper Webb, Christophe Pourcel en uiteraard beide Stewart broers Malcolm en James! Het was dan ook uitkijken naar de superpole en het main-event. Over de superpole kunnen we kort zijn. Dit werd een duel op enkele tienden van seconden tussen James ‘Bubba’ Stewart en Chris ‘Superman’ Pourcel. Beide lieten zien dat ze op één rondje misschien wel de aller snelste supercross piloten van de wereld zijn. Het was echter wel de Amerikaan die de Fransman zeer nipt de loef af stak. Als opwarmer voor de main-event kon dit alvast tellen.

In deze main-event kregen we echter een Britse holeshot in Lille! Shaun Simpson nam de leiding voor Weston Peick en Christophe Pourcel. In de achtergrond deelde Malcolm Stewart enkele stevige liefdesverklaringen uit, waardoor hij Dylan Ferrandis elimineerde. Een halve ronde verder was het dan weer de beurt aan James Stewart. De tweevoudig supercross kampioen kwam net een tikkeltje tekort op één van de ritmesecties. Dit zorgde ervoor dat de volgende bocht niet meer te halen viel en daar reed net broer Malcolm. Beide zegen neer tegen de Franse aarde. Malcolm beklom al snel terug z’n Geico Honda, maar wanneer James z’n Yoshimura Suzuki wou bestijgen voelde de afro-amerikaanse kampioen dat er iets grondig fout is met de knie. De taferelen die we zagen deden ons denken aan o.a. Chad Reed en Ryan Villopoto toen deze hun wekedelen in de knie ruïneerde. Laten we hopen dat het al bij al meevalt voor JS7.

Maar terug naar de race dan waar Weston Peick en Christophe Pourcel ondertussen Shaun Simpson al voorbij waren gesneld. Deze twee leken op weg een leuk duel aan te gaan, maar toen Cooper Webb vanuit een zevende plaats kwam aansluiten bij dit tweetal verhoogde Weston Peick z’n tempo nog een tikje. Een tempo dat Christophe Pourcel niet kon volgen. Cooper Webb ging voorbij de Rockstar Energy Husqvarna piloot en ging op zijn beurt het duel aan met de boomlange JGR Yamaha piloot. Beide Yamaha piloten gingen hard tegen hard en wisselde enkele malen van plaats om uiteindelijk tot Weston Peick als eerste over de finish te zien sturen. Dit voor Cooper Webb, Christophe Pourcel, Valentin Guillod en Cedric Soubeyras.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: CDS