X

CD25 klaar voor MXGP strijd op nieuwe Kawasaki (+ foto’s)

Grand Prix motocross gaat in 2016 één van zijn snelste, stijlvolste, eigenzinnigste en meest mysterieuze atleten in nieuwe kleuren zien. Het grootste vraagteken van de MXGP toppers in 2016 bleef lang wat de plannen van Clement Desalle zouden worden. Hij zal uitgaan komen voor het fabrieks Monster Energy Kawasaki team en de 26-jarige Belg wil nu eindelijk het doel bereiken waar hij al een half decennium mee bezig is: wereldkampioen worden.

Desalle wint al sinds 2009 GP`s (op 2015 na geplaagd door blessures) en is al vaak de naaste belager van Antionio Cairoli geweest. Hij heeft nu een cruciale switch gemaakt en verruilde zijn Suzuki voor de fabrieks KX450F op jacht naar de MXGP kroon. Zijn slogan gaat vaak over “plezier hebben op de motor“ en wanneer Clement goed in zijn vel zit is hij maar moeilijk te verslaan.

Dessale is een apart geval. Hij is een individu die de precisie en vaardigheden heeft om gruwelijk hard te gaan op de zwaarte circuits te wereld op het allerhoogste niveau. Zijn rivalen hopen dat de groene #25 bij de start van het WK in Qatar niet meteen in topvorm zal zijn want dan zijn er weinig die hem kunnen stoppen.

Na jarenlang goede resultaten te hebben behaald, zijn vele volgers van de sport benieuwd waarom Desalle na zes jaar Suzuki besloot over te stappen naar Kawasaki, een team gevestigd in Nederland. “Ik wist dat Kawasaki mij al een aantal jaren wilde hebben. Ook Suzuki wilde mij graag behouden. Het was geen beslissing die ik maar even in twee dagen heb gemaakt. Ik had twee opties maar het was erg lastig. Met Suzuki wist ik wat ik achter liet en met Kawasaki wist ik op voorhand niet wat ik zou krijgen. Soms krijg je beter, soms blijft het hetzelfde en soms wordt het slechter. Uiteindelijk ben ik op mijn gevoel afgegaan. Het is een nieuwe uitdaging voor mij waarbij ik met nieuwe mensen ga werken waarvan er ook een persoon binnen het team zit, die ik al heel goed ken. Ik heb alles bekeken en uiteindelijk heb ik de beslissing gemaakt om over te stappen. Na de eerste testen wist ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt” aldus Desalle.

Het Monster Energy Kawasaki Team streeft ernaar om weer te gaan winnen in het wereldkampioenschap MXGP. “Uiteraard kijken de mensen nu naar ons maar onze partners en de mensen waar wij mee werken hebben vertrouwen in het werk wat we doen. Ik laat mensen altijd terug denken aan seizoen 2014, waarin we toch wel een heel goed seizoen hebben gedraaid. We sloten toen het seizoen af met beide rijders op het podium tijdens de MX des Nations”: verteld teammanager Francois Lemariey.

In 2015 kon Desalle het seizoen niet afmaken door een schouderblessure. Op het moment dat hij geblesseerd raakte, stond hij aan de leiding in het kampioenschap. Na een lange revalidatieperiode is hij nu helemaal hersteld. “Ik zeg niet dat de overstap mij extra motivatie heeft gegeven want ik ben altijd gemotiveerd. Alles ging goed met Suzuki, maar ik wilde een nieuwe motor proberen en ervoor zorgen dat ik mijzelf fris blijf voelen. Het klinkt raar maar wanneer je een nieuwe motor hebt, voel je jezelf cool, blij en enthousiast. Dit is het gevoel waar ik naar op zoek was. Dat is hoofdzakelijk de rede waarom ik de overstap heb gemaakt. In het begin moest ik even dealen met een aantal dingen maar de Kawasaki heeft een goede basis om mee te beginnen. Zoals bij iedere motor moet je hem op jezelf aanpassen. Ik heb een bepaalde rijstijl waar de motor op aan moet sluiten. Ik zie het potentieel van de motor heel goed”: glundert een gemotiveerde Desalle die voormalig MX2 wereldkampioen Jordi Tixier als teamgenoot krijgt.

Testen, trainingen en internationale voorbereidingswedstrijden: er is veel om te doen in de laatste weken voor het Grand Prix seizoen begint. Desalle moet met veel veranderingen dealen maar er is ook een nieuw aspect waar hij mee te maken krijgt en hij kan zijn lach niet onderdrukken wanneer we zijn zwarte Monster Energy pet op zijn hoofd opmerken. “Ik heb over hun filosofie gehoord en dat is iets wat ik cool vond”, zegt hij over het onderdeel zijn van de Monster familie. “Het lijkt me een heel relaxed bedrijf en het bevalt me hoe ze tegen hun atleten en kijken en hoe ze hen behandelen.”

Desalle zegt niet veel over zijn activiteiten buiten de cross en hij staat niet graag in de schijnwerpers. Stijlvol, agressief en gefocust. Dat samengevoegd maakt hem tot een geduchte tegenstander. Het groen en zwart staat hem goed en met een beetje geluk zou 2016 eindelijk wel eens zijn jaar kunnen worden.

























Tekst & Foto’s: Monster Energy