X

Axel zorgt voor véél belovende start Dutch Masters of Motocross!

Axel 13 maart – De eerste Dutch Masters of Motocross, voorheen onk-motocross, is in de MX2 klasse geëindigd in een klinkende zege voor Jeffrey Herlings. Herlings won eerder dit jaar al de GP’s in Qatar en in Thailand. In Axel stond er geen maat op hem en dat gold in iets mindere mate ook voor de Rus Evgeny Bobryshev die beide manches in de MX1-klasse won.

De start van het nieuwe motocrossseizoen met de Masters in Axel werd een onverdeeld succes. Een perfect geprepareerd circuit, deelnemersvelden om je vingers bij af te likken, een lekker voorjaarszonnetjes en heel veel publiek. RES Axel was in haar nopjes met de volle taluds. Natuurlijk was Jeffrey Herlings de grote favoriet in Axel en die favorietenrol vervulde hij met verve. Twee goede starts brachten hem in beide manches snel aan de leiding waarna de Herlings-show kon beginnen. Van de eerste tot de laatste ronde perste hij er bloedsnelle rondentijden uit. De concurrentie, bestaande uit heel veel rijders die hij ook tegen komt in de GP’s, had in het Zeeuwse zand geen schijn van kans tegen de Nederlander. In de tweede manche, toen de baan wat zwaarder was, zette Herlings op drie rijders na iedereen op een ronde achterstand. Herlings’ voorsprong op tweede man Aleksandr Tonkov bedroeg liefst 1 minuut en 46 seconden. Jeffrey Herlings die dit jaar van plan is om aan alle Dutch Masters of Motocross wedstrijden deel te nemen heeft in Axel zijn visitekaartje afgegeven. Naast Herlings finishte er maar één andere Nederlander in de top tien dat was Bas Vaessen (5e). Brian Bogers kende in de eerste manche weinig geluk. Hij had technische problemen in en werd in de andere race 8e. Voor de Belgen was het in de MX2 klasse een teleurstellende dag. Zo kende Brent Van Doninck een sterke eerste manche maar wist hij door technische problemen niet te finishen in de tweede manche. Een dertiende plaats in de dag uitslag was dan ook zijn deel. Onze andere Belgische vertegenwoordiger, Cyril Genot scoorde in de eerste manche één punt en viel net zoals z’n landgenoot ook uit in de tweede manche. Voor hem was er dan ook slechts een 34ste plaats gereserveerd in het dag resultaat.

In de MX1 maakte de Rus Evgeny Bobryshev zijn favorietenrol waar al kreeg hij het in de tweede manche nog knap lastig met de snelle starter Filip Bengtsson uit Zweden. Bobryshev won met ruime voorsprong de eerste manche maar leek na een fout in de tweede manche zijn winst uit handen te moeten geven aan de Zweed. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, Bobryshev herstelde zich en won ook de tweede manche. Bengtsson werd algemeen tweede en de Fin Harri Kullas derde. De Suzuki-fabrieksrijders Kevin Strijbos en Ben Townley kwamen in Axel niet goed uit de verf al werd Townley in de eerste manche nog wel tweede. Kort na de tweede start kwam hij in de problemen en kon zijn race niet voortzetten. Ook Strijbos viel uit. Marc de Reuver viel gelijk bij de eerste start maar leek zich in de tweede manche te herstellen. Totdat hij in de fout ging en uit de voorste gelederen verdween. In de top tien eindigden slechts drie Nederlanders: William Saris (7e), Mike Gijsbertsen (9e) en Rick Satink (10e). Door het matig presteren van Kevin Strijbos en het sterk presteren van Jeffrey Dewulf zelf, kroonde Jeffrey zich als beste Belg in de MX1. De KTM piloot behaalde met een 7 en een 5de plaats in de reeksen een sterke 5de plaats in het dag resultaat. De andere landgenoten kende een matige dag met Kevin Wouts (12e), Kevin Strijbos (13e), Robin Bakens (22e), Mike Vanderstraten (24e) en Eric Willemsen (39e).

Bij de 125cc jeugd ging de strijd tussen de Belg Jago Geerts en de Deen Mikkel Haarup. Jago won de eerste manche maar maakte in de andere manche een fout waarna de Deen zijn kans greep. Met een 2e en een 1e plaats werd hij dagwinnaar. Rick Elzinga, 85cc kampioen in 2015, maakte met een derde plaats op het podium een ijzersterk debuut in de 125cc.

Boyd van de Voorn won de eerste manche 85cc maar kon zich in de tweede manche niet met de strijd vooraan bemoeien. Uiteindelijk kwamen er in deze klasse drie buitenlanders op het podium. De Zweed Emil Jonrup won voor Maksim Kraev uit Rusland en de Hongaar Adam Kovacs. De eerstvolgende Dutch Masters of Motocross (uit een serie van vijf) is op zondag 24 april in het Brabantse Mill.

UITSLAGEN
MX1: 1. Evgeny Bobryshev (RUS) Honda 1+1; 2. Filip Bengtsson (S) Suzuki 3+2; 3. Harri Kullas (SF) KTM 4+3; 4. Christophe Charlier (F) Yamaha 8+4; 5. Jeffrey Dewulff (B) Honda 7+5
MX2: 1. Jeffrey Herlings (NL) KTM 1+1; 2. Aleksandr Tonkov (RUS) Yamaha 2+2; 3. Jeremy Seewer (CH) Suzuki 6+3; 4. Benoit Paturel (F) Yamaha 5+6; 5. Bas Vaessen (NL) Suzuki 10+5.

Programma overige Dutch Masters of Motocross
24 april Mill – 12 juni Markelo – 3 juli Emmen – 10 juli Halle