X

Aleksandr Tonkov vijfde in de Grand Prix MX2 in Mexico

Aleksandr Tonkov van Wilvo Standing Construct Yamaha is in de vijfde wedstrijd om het wereldkampioenschap MX2 in Leon, Mexico in de top vijf geeindigd. In de eerste manche kwam Tonkov na een slechte start omwille van een slechte startpositie goed terug naar voren en wist als vijfde te finishen. In de tweede manche was hij lang in gevecht met Jeremy Seewer om de derde plaats. Helaas kon hij het verschil niet maken en moest hij het tempo in de slotfase laten zakken waardoor hij als vijfde over de finish kwam. Ook Alvin Östlund scoorde met een 11-12 in de manches constant op het verraderlijke circuit van Leon.

Op zaterdag kreeg Tonkov een flinke tegenslag voor de kiezen want in de beginfase van de kwalificatieheat kreeg hij af te rekenen met een elektronisch probleem waardoor hij de wedstrijd moest verlaten.Dit betekende dat hij in beide manches op zondag een slechte startplaats had. Alvin Östlund had het niet makkelijk op de voor hem nieuwe en moeilijke baan waardoor er niet meer in zat dan een vijftiende plaats.

Ondanks zijn slechte startplaats kwam Tonkov in de eerste manche goed terug naar voren. Op het door het sproeien glad geworden circuit was het in de beginfase moeilijk om tot het uiterste te gaan maar dit veranderde na een aantal ronden. Tonkov wist in een hoog tempo plaatsen winst te boeken en kwam na een sterk eindschot op een vijfde plaats over de finish. Ook met Östlund ging het lekker in de eerste manche. In zijn eerste jaar in het wereldkampioenschap wist hij de verraderlijke omstandigheden goed te doorstaan en kwam op een nette elfde plaats over de finish.

In de tweede manche vertrok de Yamaha van Tonkov als een speer bij de start en had hij een veel betere uitgangspositie. Hij reed een sterke wedstrijd en ging de strijd aan met Jeremy Seewer om de derde plaats. Alles werd geprobeerd om hem te passeren maar helaas lukte dit niet. Tonkov verloor hierdoor zijn ritme en dit had tot gevolg dat hij vermoeid begon te raken en hij de vierde plaats nog af moest staan en op een vijfde plaats over de finish kwam. Östlund voegde er in de tweede manche nog een goed resultaat aan toe. Hij werd twaalfde en doet het hiermee als rookie inmiddels zeer netjes in het wereldkampioenschap.

In het dagklassement eindigde Tonkov op een vijfde plaats en Östlund legde beslag op een twaalfde plaats. Na vijf wedstrijden bezet Tonkov de vierde plaats in de tussenstand en Östlund is met zijn constante score in Mexico opgeklommen naar een negende plaats. Over twee weken gaat het wereldkampioenschap MX2 verder op het circuit van Kegums in Letland. Aankomende zondag zal Tonkov aan de start komen in de tweede wedstrijd om de Dutch Masters of Motocross in Mill.

Daguitslag Grand Prix MX2 Mexico
1 Jeffrey Herlings 50 Pnt
2 Jeremy Seewer 40 Pnt
3 Vsevolod Brylyakov 37 Pnt
4 Pauls Jonass 36 Pnt
5 Aleksandr Tonkov Wilvo Standing Construct Yamaha 32 Pnt
12 Alvin Östlund Wilvo Standing Construct Yamaha 19 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MX2
1 Jeffrey Herlings 250 Pnt
2 Jeremy Seewer 192 Pnt
3 Pauls Jonass 166 Pnt
4 Aleksandr Tonkov Wilvo Standing Construct Yamaha 163 Pnt
5 Petar Petrov 132 Pnt
9 Alvin Östlund Wilvo Standing Construct Yamaha 89 Pnt