X

EMX65: Finales verzekerd voor Liam Everts & Yoran Moens + Lucas Coenen er ook bij!

Dit weekend staat er in het Finse dorpje Imatra de laatste kwalificatie wedstrijd van de Noord-West regio op de kalender voor het EK65 & 85cc motoren. Het EK jeugd heeft sinds enkele jaren een interessant format uitgewerkt dat Europa in 4 delen wordt opgesplitst met elk hun eigen voorrondes. Tijdens de MXGP van Tsjechië zullen de beste 10 piloten van elke klasse en elke regio het tegen elkaar opnemen om uit te maken wie de beste jeugdcrosser van Europa is.

Onze opvolging lijkt in elk geval al verzekerd. Na de EK jeugd titel van Jago Geerts in 2014 in de 85cc klasse zijn we nu al zeker dat er twee Belgen naar de finale gaan in de EMX65 klasse. Liam Everts staat momenteel eerste in de stand van dit voorronde kampioenschap, voor de Nederlander Ivano van Erp. De andere Belg die zich al gekwalificeerd heeft is Yoran Moens, hij staat momenteel derde in het kampioenschap en ook hij is al mathematisch verzekerd van een plaatsje in de top-10.

De kwalificaties zijn ondertussen vandaag verreden en we kunnen meedelen dat in de EMX65 klasse de gehele top-4 in het klassement niet meer is afgezakt naar Finland. Zij waren namelijk al zeker van hun ticket voor de finale in Loket. Ook in de EMX85 klasse missen we heel wat namen waaronder Emilio Vannieuwenhuyze. Hij had mathematisch gezien nog een kans op de kwalificatie maar besloot en trainingsweekend in te lassen in plaats van de trip van 2.300km te maken.

Update: Er zullen 3 Belgen aan de start staan tijdens de EMX65 finale in Loket. Ook het jonge talent Lucas Coenen is na afgelopen weekend verzekerd van een finale plaats. Dit is ongezien voor de Belgische motorcross sport, als land hebben we de traditie om niet zo goed te zijn bij de allerjongste en naarmate de rijders ouder worden tonen ze zich meer en meer op de internationale scene. Dit jaar lijkt daar dus een ommekeer in te komen met een bezetting van 3 rijders in de jongste EK klasse!

Foto: Frederik Van Eeckhoven