X

KEMEA Yamaha Official MX team: GP6 Kegums, Latvia

Na het Zuid-Amerikaanse avontuur trok de MXGP karavaan naar het Oost-Europese Letland voor de zesde GP van het seizoen. Brent Vandoninck kreeg vorige week in extremis nog groen licht van de dokter en vervoegde het team in Kegums. Slechts 4 weken na zijn val in Wuustwezel voelde hij zich weer sterk genoeg om op de motor te stappen.

Full house dus onder de KEMEA tent doordat ook Maxime Renaux aanwezig was voor de tweede proef van het EKMX2. Na de teleurstellende wedstrijd in Valkenswaard was Renaux erop gebrand om in Kegums zijn snelheid te tonen. Na een tweede tijd in zijn groep ging Maxime goed van start in de eerste manche. Hij stootte al snel naar de leiding maar moest na enkele ronden enkele rijders laten passeren. Maxime finishte in de eerste reeks als vijfde.

Ook in de tweede manche had Maxime een superstart en streed hij vooraan mee voor de leiding. Net als in de eerste manche viel Renaux naar het einde terug naar de vijfde plaats, maar na een supergoeie laatste ronde wist hij in extremis nog de vierde plaats terug te pakken. Hij werd vijfde in de eindstand maar mist het podium op 1 puntje. In de tussenstand van het EK schuift de Fransman op naar de 11e plaats.

In de MX2 klasse finishten Brent en Benoit respectievelijk op de 8e en de 9e plaats in de kwalificatie. Brent verbaasde op zondag vriend en vijand door in de eerste manche als 7e over de streep te komen. Het doel was een top 10 plaats maar Brent slaagde erin om gestaag op te schuiven naar voren. Voor Benoit liep het net andersom. Na een goeie start viel hij in de slotfase terug van de zesde naar de negende stek.

In de tweede manche kon Paturel zich goed herpakken. Na een degelijke start schoof hij al snel door naar de vijfde plaats in het wiel van Petrov. Beiden vochten de ganse manche een mooi duel uit maar Paturel slaagde er niet in de Bulgaar nog te passeren. Brent kwam pas als 20e door bij de eerste passage over de finish jump. Opnieuw reed hij een sterke wedstrijd en strandde op de 11e plaats. In de eindstand werd Benoit zesde en Brent negende. Paturel blijft zesde in de tussenstand van het WK terwijl Brent dichtbij een aansluiting met de top tien is met een elfde plaats.

Valentin Guillod werd in Letland 11e in de eindstand van MXGP-klasse. Hij ging in beide reeksen in de top tien van start maar kon op het verraderlijke circuit het tempo van de leiders niet bijhouden. In de eerste manche kwam hij als 13e over de streep en in de tweede reeks finishte hij als tiende. In de tussenstand van het WK klimt de Zwitser naar de 10e plaats.

Maxime Renaux: “ Na de moeilijke eerste wedstrijd in Valkenswaard ben ik tevreden met dit resultaat. Ik maakte enkele foutjes dus misschien kon het nog wat beter maar al bij al was het goed. Sommige van de anderen in de top 5 zijn een pak ouder en dat maakt het wel wat moeilijker. Zij hebben een paar jaar meer ervaring en zijn fysiek ook sterker, maar dat maakt het net interessant en ik kan veel van hen leren. Ik kijk al uit naar Teutschenthal volgende week.”


Benoit Paturel:
“ Ik voelde mij goed in de tweede manche en reed veel comfortabeler dan in de eerste manche. Het was een stap in de goeie richting en ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekken naar de volgende wedstrijd.”

Brent Vandoninck: “ Het was eigenlijk een mirakel dat ik hier kon rijden, dus ik was al heel blij hier te zijn. Het doel was om de schade in het kampioenschap te beperken, maar uiteindelijk draaide het goed uit. De eerste reeks liep echt goed, maar in de tweede reeks had ik veel pijn en was mijn been echt vermoeid. Door de medicatie is de conditie niet top, maar ik ben blij dat ik hier gereden heb. Ik kan nu terug opbouwen en hoop snel weer 100% te zijn. “


Valentin Guillod:
“ Het was een moeilijk weekend hier. Ik had beide dagen moeite om de goeie sporen te vinden op deze omloop. Met de harde ondergrond onder het zandlaagje was het heel glad en ik had geen vertrouwen. Ik heb goed afgezien dit weekend maar zit in gedachten reeds in Duitsland. Ik kijk er al naar uit om terug op enkele omlopen te rijden die mij beter liggen.”

Foto’s @shotbybavo