X

Nieuwe ronde, Nieuwe winnaars in Glen Helen! (+Videos)

In Glen Helen werd de tweede manche van het AMA Motorcross kampioenschap afgewerkt. In de 250cc klasse was het uitkijken naar hoe leider Joey Savatgy het er nu vanaf zou brengen, nu alle ogen op hem gericht waren. Daarnaast werd meteen in de kwalificaties duidelijk dat de Rockstar Energy Yamaha piloten Cooper Webb en de Martin broers duidelijk op eerherstel uit waren. En dan was er nog die vreemde eend in de beit, Austin Forkner, de nieuwkomer in het prof circuit. Hij liet in Hangtown al zien dat voor hem motorrijden, motorrijden is. En dat toonde hij opnieuw al tijdens de kwalificaties in Glen Helen met een tweede tijd!

In de eerste manche zagen we dan de oudste van de twee Martin broertjes, Alex, de holeshot nemen de Geico Honda Rookie Tristan Charboneau en teammaat Cooper Webb. Rookie Charboneau moest al snel plaatsmaken voor Cooper Webb en daarna voor Jeremy Martin waardoor we een Yamaha top drie kregen. Deze werd echter even later verstoord door ene Austin Forkner. Het supertalent dat op zijn beurt Tristan Charboneau alreeds had voorbij gegaan ging ook voorbij regerend AMA 250 Motorcross kampioen Jeremy Martin. Ééns voorbij Jeremy Martin moest Austin Forkner vast stellen dat het leidende due A. Martin – C. Webb alreeds in géén velde meer te bespeuren waren. Een derde plaats was dan ook een hoogst haalbare voor de Pro Circuit Kawasaki piloot. Het kop duo op zijn beurt vocht een robbertje uit om te bepalen wie de snelste teamgenoot was op dit zware parcours van Glen Helen. Het was Cooper Webb die dat gevecht in extremis naar zich toe wist te trekken. Alex Martin finisht daardoor net tweede, voor de alreeds vernoemde Austin Forkner, broer Jeremy Martin en Aaron Plessinger.

In de tweede manche zagen we een kopstart van de regerende AMA 250 motorcross kampioen, Jeremy Martin. De Rockstar Energy Yamaha piloot bleef in de eerste bochten de KTM van Jessy Nelson en de Kawasaki van Austin Forkner voor. De kopstart van de jongste van de Martin’ was meteen ook het signaal om de vlucht te nemen. De concurrentie moest meteen vaststellen dat het tempo dat de nummero uno erop na hielt te hoog was voor hen. Een dominante overwinning was dan ook z’n terechte beloning. Achter JMart was er gelukkig iets meer te beleven. Want na een mindere start moesten de hoofdrolspelers uit de vorige manche, AMart en CWebb, zich een weg naar voren banen. Het duurde even maar iets na halfweg wedstrijd kwam Alex Martin uiteindelijk in het wiel van de tweede in wedstrijd Jessy Nelson. De TLD KTM piloot was echter niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven. Beide hadden dan ook de handen aan elkaar vol tot uiteindelijk enkele ronden van het einde Alex zich toch een weg voorbij de Jessy Nelson wist te banen. Cooper Webb op z’n beurt knokte zich van een achtste stek naar een vierde stek in de tweede manche. Maar hiermee kwam hij tekort voor de eindoverwinning in de National. Deze eind overwinning was voor Alex Martin die hiermee z’n eerste overal uit z’n carrière wist te scoren. Met twee tweede plaatsen bleef hij met 44 punten, broer Jeremy Martin en teammaat Cooper Webb één punt voor. Austin Forkner die in de tweede manche genoegen moest nemen met een vierde plaats, dit nadat hij ten val kwam toen hij in tweede positie reed. De top vijf werd vervolledig door Aaron Plessinger.

AMA MX250 – Heat 1 Glen Helen
  1. Cooper Webb 14 Laps
  2. Alex Martin +02.573
  3. Austin Forkner +18.506
  4. Jeremy Martin +22.211
  5. Aaron Plessinger +32.071
AMA MX250 – Heat 2 Glen Helen
  1. Jeremy Martin – 14 Laps
  2. Alex Martin +05.614
  3. Jessy Nelson  +07.865
  4. Cooper Webb +14.624
  5. Austin Forkner +17.154
AMA MX250 – Overal Resultaat
  1. Alex Martin (2-2) 44 Punten
  2. Jeremy Martin (4-1) 43 Punten
  3. Cooper Webb (1-4) 43 Punten
  4. Austin Forkner (3-5) 36 Punten
  5. Aaron Plessinger (5-6) 31 Punten
AMA MX250 – Klassement na Glen Helen
  1. Alex Martin – 79 Punten
  2. Cooper Webb – 77 Punten
  3. Joey Savatgy – 76 Punten
  4. Jeremy Martin – 75 Punten
  5. Aaron Plessinger – 63 Punten

In de 450cc klasse zagen we in de kwalificaties een knal tijd van Eli Tomac. De kawasaki piloot was een halve seconde sneller dan de Duitser Ken Roczen die op zijn beurt weer een halve seconde sneller was dan Jason Anderson. Ryan Dungey mocht als vierde een hekje gaan zoeken. Dat weerhield de KTM piloot echter niet van de holeshot te nemen in de eerste manche. Dit voor Trey Canard en Ken Roczen. Deze Ken Roczen nam z’n tijd om op toeren te komen, maar eens op toeren was er niks meer dan hem kon tegen houden, of daar leek het toch op. Iets over halfweg wedstrijd ging de Duitse Suzuki piloot met autoriteit voorbij Ryan Dungey, de wedstrijd leek dan ook meteen verreden. Een kloof werd geslagen en Ryan Dungey leek ook te berusten in het meesterschap van de voormalige MX2 wereldkampioen. Maar toen kreeg deze te kampen met een defecte luchtvering. Zijn KYB voorvork had al z’n luchtdruk verloren en hierdoor was de RCH Suzuki piloot genoodzaakt om vaart te minderen. Bepaalde sprongen werden niet meer gesprongen wegens onverantwoord. Door dit technisch defect dichte Ryan Dungey dan ook snel de eerder opgebouwde kloof. Voorbij Ken Roczen gaan was nu enkel nog een formaliteit. De Duitser was enkel nog bezig met veilig de resterende ronden af te werken. Na Ryan Dungey zag hij ook nog Jason Anderson en Eli Tomac voorbij razen. Een vierde stek was wat de nummer 94 in deze moeilijke omstandigheden nog uit de brand wist te slepen.

Bij de start was het snel duidelijk dat Ken Roczen zich had voorgenomen om de frustratie uit het lichaam te rijden. Met een holeshot en een dominante prestatie van start tot finish liet hij zien dat die eerste manche, zonder pech, ook aan hem had toebehoord. In de rug van het Duitse motorcrossidool hadden ook Ryan Dungey en Christophe Pourcel een goede genomen. Ryan Dungey zette deze goede start om in een solide wedstrijd met een tweede plaats als eindresultaat in de manche. Christophe Pourcel die nog sukkelt met in het supercross opgelopen blessures, kende z’n beste manche van het seizoen. Met een gelijkmatig tempo kon hij de terugval beperken tot een zevende stek. Dit voor o.a. Justin Barcia, Phil Nicoletti en Marvin Musquin.

Bij de jongens die wel voorbij Christophe Pourcel reden was o.a. Eli Tomac. De Kawasaki piloot was gebrand om de goede prestatie van de eerste manche over te doen. Maar maakte het zichzelf niet makkelijk door z’n slechte start. Nadat de nummer drie zich voorbij Christophe Pourcel had gewerkt, moest diens teamgenoot Jason Anderson eraan geloven. Deze was echter ook niet het laatste slachtoffer van Tomac. Want na Anderson was het de beurt aan Canard, zodat Tomac toch opnieuw weer derde finishte. Ditmaal na Ken Roczen en Ryan Dungey, en voor Trey Canard en Jason Anderson. Ryan Dungey had met z’n eerste en tweede stek voldoen om z’n eerste totaal overwinning van het seizoen binnen te halen. Dit voor Ken Roczen en Eli Tomac.

AMA MX450 – Heat 1 Glen Helen
  1. Ryan Dungey – 15 Laps
  2. Jason Anderson +28.440
  3. Eli Tomac +34.073
  4. Ken Roczen +40.839
  5. Cole Seely +1:01.740
AMA MX450 – Heat 2 Glen Helen
  1. Ken Roczen – 15 Laps
  2. Ryan Dungey +19.875
  3. Eli Tomac +28.959
  4. Trey Canard +52.775
  5. Jason Anderson +1:01.594
AMA MX450 – Overal Resultaat
  1. Ryan Dungey (1-2) 47 Punten
  2. Ken Roczen (4-1) 43 Punten
  3. Eli Tomac (3-3) 40 Punten
  4. Jason Anderson (2-5) 38 Punten
  5. Trey Canard (7-4) 32 Punten
AMA MX450 – Klassement na Glen Helen
  1. Ken Roczen – 93 Punten
  2. Ryan Dungey – 91 Punten
  3. Eli Tomac – 76 Punten
  4. Jason Anderson – 73 Punten
  5. Trey Canard – 62 Punten

Glen Helen 250: Race Recap


Glen Helen 450: Race Recap

Niet geïnteresseerd in de samenvattingen maar wel in de volledige reeksen? Dan kan u hier terecht.