X

Blessure voor Herlings, hoofdprijs voor Bobryshev

Voor de coureur die in de MX1 of in de MX 2de meeste kampioenspunten zou scoren lag er een bonus te wachten van 7000 euro. Met alleen maar overwinningen achter zijn naam twijfelde niemand er aan dat Jeffrey Herlings met die prijs aan de haal zou gaan. Maar dat pakte anders uit. Bij een ogenschijnlijk onschuldige val in de tweede manche liep Herlings een blessure op, naar alle waarschijnlijkheid een sleutelbeenbreuk.

Jeffrey Herlings weet dat er altijd iets mis kan gaan. Dit is nu al het vierde jaar op een rij dat hij halverwege het seizoen in de problemen komt. In 2014 en 2015 liep hij op die manier de wereldtitel in de MX2 mis. Een sleutelbeen breken is voor een crosser niet het einde van de wereld maar na hetgeen Jeffrey de afgelopen jaren heeft meegemaakt gaat het bij hem wel in die richting. Jeffrey won afgetekend de eerste manche in de MX2 en hij was op weg om hetzelfde in de tweede manche te gaan doen. Totdat hij plotseling niet meer door kwam. Motor stuk? Kan altijd maar dat was hem dit jaar nog nergens overkomen. Bij het uitkomen van een bocht ging er iets mis waarbij Jeffrey de controle over de voorkant van zijn KTM verloor. Hij wist meteen dat er iets niet goed zat. Hij kon zelf zijn diagnose stellen: sleutelbeen gebroken. Besloten werd om maandagmorgen naar het ziekenhuis te gaan voor een operatie. Als er verder niets aan de hand is dan een gebroken sleutelbeen dan komen Herlings’ titelaspiraties niet in gevaar. De Nederlandse titel had hij een week eerder in Emmen al veilig gesteld. De wedstrijd in de MX2 werd nu gewonnen door Paul Jonas, de Letse teamgenoot van Herlings. Hij werd derde en eerste. Engelsman Max Anstie werd tweede en de derde plek op het podium werd ingeruimd voor de Nederlander Davy Pootjes die met een vierde en tweede plaats een prima wedstrijd reed. Brian Bogers greep in dit sterke deelnemersveld met een zesde en een vierde plaats langs het podium.

In de MX1 leverden de GP-coureurs Evgeny Bobryshev, Max Nagl en Glenn Coldenhoff in beide manches een mooie strijd. De Duitser Nagl heeft patent op goede starts en dat was ook weer zijn sterke punt in Halle. Hij vertrok in de eerste manche op kop waarna Coldenhoff en Bobryshev het nakijken hadden. De Rus leek de tweede plaats te gaan behalen maar door een val kreeg Coldenhoff die positie in handen. In de tweede manche waren de heren nog meer aan elkaar gewaagd. Er werd regelmatig stuivertje gewisseld tussen de drie GP-toppers en Coldenhoff liet zien goed mee te kunnen met de andere fabrieksrijders. Bobryshev was uiteindelijk net iets sterker van Coldenhoff en Nagl.  In het eindklassement scoorde Bobryshev in totaal 232 punten, zeven meer dan Jeffrey Herlings. Op die manier was de bonus van 7000 euro voor de Rus en kreeg Herlings als troostprijs nog 4000 euro. Maar geld interesseerde de MX2-topper op dat moment niet. Hij maakte zich, begrijpelijk, om heel andere dingen zorgen.
Naast Coldenhoff reden de Nederlanders Ceriel Klein Kromhof en Rick Satink zich in de top tien. In het algemeen klassement prijkt de naam van Husqvarna-rijder Satink op een verdienstelijke derde plaats. Zo zie je maar dat je met regelmatig scoren een heel eind kunt komen. Satink haalde in alle manches punten.

In de 125cc klasse was Jago Geerts al kampioen en de Belg onderstreepte dat in Halle nog eens met een dubbele overwinning. De Deen Sander Agard-Michelsen werd tweede en de Fransman Zachary Pichon derde. Youri van ’t Ende, zevende totaal, was met een 9e en 8e plaats de beste Nederlander. Beste Nederlander in het eindklassement werd Rick Elzinga met een vijfde plaats.
De 85cc kwam in Halle niet aan de start. Dat om vergunningtechnische redenen. De duur van het wedstrijdschema liet niet toe dat er vier wedstrijden op het programma stonden.
Uitslagen Halle:
MX1: 1. Evgeny Bobryshev (RUS) Honda 3+1 ; 2. Max Nagl (D) Husqvarna 1+3, 3. Glenn Coldenhoff, KTM, 2-2; 4. Gautier Paulin (F) Honda 4+5; 5. Jose Butron (E) KTM 9+4.

EINDSTAND KAMPIOENSCHAP MX1: 1. Bobryshev 232 (kampioen); 2. Coldenhoff 179; 3.Rick Satink, Husqvarna 125; 4. Ceriel Klein Kromhof, Honda  114 5. Kevin Wouts (B) KTM 109.

MX2: 1. Pauls Jonas (LV) KTM 3+1; 2. Max Anstie (GB), Husqvarna 2+3; 3.  Davy Pootjes, KTM, 4+2; 4. Brian Bogers, KTM, 6+4; 5. Thomas Covington (USA) Husqvarna 7+5.

EINDSTAND KAMPIOENSCHAP MX2: 1. Herlings 225 (kampioen); 2. Anstie 182; 3. Bogers 151; 4. Pootjes 132; 5. Covington , 97