X

Herlings “niet bezorgd” door de breuk van het sleutelbeen

Vorige week kregen we sensationeel nieuws binnen dat de MX2 WK leider Jeffrey Herlings zijn sleutelbeen had gebroken tijdens het Nederlands kampioenschap in Halle. Dit nieuws kwam zo ongeloof waardig over omdat de Red Bull KTM rijder in 2014 en 2015 al een titel verloor door blessures. Desondanks deze tegenslag beleefde de 21-jarige Herlings al een heel uitstekend seizoen en is hij ondertussen al geopereerd en werd er een plaatje op de breuk vastgezet. In de loop van deze week zal dan ook pas beslist worden of hij zal aantreden in Loket voor de Grand Prix van Tsjechië.

Herlings maakte een kleine crash in Halle, maar brak opnieuw het bot wat hij ook tijdens de Duitse Grand Prix brak afgelopen zomer (toen zat hij wel twee weken later in Zweden terug op de motor). Deze nieuwe breuk is grotendeels te wijten aan de conditie van het bot zelf dat al verzwakt was door de val in Teutschenthal 2015.

“Het was een vreemde high-side crash dat helemaal niet bijzonder snel was,” beschrijft hij. “Toen ik opstond wist ik meteen dat mijn sleutelbeen gebroken was, maar het werd mij ook uitgelegd dat het de zelfde breuk was als vorig jaar. Het bot was enigszins heel kwetsbaar omdat het al gebogen was nadat het plaatje verwijderd was aan het einde van het seizoen. Ik had laten doen om terug te kunnen beginnen trainen met kracht oefeningen op mijn schouder.”

De rijder die nog steeds ongeslagen is in de GP’s dit jaar, liet zich dus onmiddellijk opereren om dit probleem op te lossen en nu word het overwegen of hij op 23-24 juli aan het Tsjechische avontuur kan beginnen. “Ik heb volgende week een afspraak met de dokter en dan maken we een besluit,” zei hij. “Ik zou dan één of twee dagen kunnen rijden maar we zullen wel zien. Ik heb al meer slechte dan goeie herinneringen aan Loket. Ik heb nu bijna 170 punten voorsprong, dus bijna vier wedstrijden en we moeten er maar zes meer doen en wil dan ook niet te haastig en te snel terug willen komen. Lommel is dan het volgende weekend en dat geeft me toch nog een week langer om te rijden.”

Herlings beschikt niet over een bijzondere gelukkige geschiedenis op het hard-pack circuit van Loket. Buiten de wereldtitel in 2013 die hij daar pakte, ontwrichte hij zijn schouder al in 2010 en vervolgens ontwrichte hij ook al zijn heup in 2015 wat meteen hem ook de wereldtitel koste dat jaar. Wanneer we hem de vraag stelde over de onzekerheid van de situatie en de fitheid die door deze blessure misschien wel eens een probleem zou vormen naar zijn zoektocht om die derde wereldtitel te bemachtigen wel eens zou kunnen beïnvloeden. “Vorig jaar maakte ik een domme fout door te hard te puchen en dat zal niet weer gebeuren,” benadrukt hij ons. “Ik heb deze blessure al eens gehad en weet hoe het voelt. Een sleutelbeenbreuk duurt normaal gesproken niet zo lang, dus ben ik ook niet ongerust. Het is niet zoals een gebroken dijbeen die meteen een einde van je seizoen maakt.”

Nu hij de overstap maakt naar de MXGP in 2017, hoopt Herlings zijn dominantie in 2016 verder te zetten in de overige Europese wedstrijden na Loket met vervolgens België, Zwitserland en Nederland. Hij heeft nu een voorsprong van 169 punten op Suzuki rijder Jeremy Seewer en won ook al 23 van 24 gereden reeksen. De veertiende Grand Prix van het seizoen zal plaats vinden in het diepe zand van Lommel en verwacht word dat daar Herlings terug zal gaan uitpakken op zijn 250SX-F.

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: KTM