X

24MX Honda Race Report : 4 punten voor Graulus, De Dycker nog niet binnen zijn mogelijkheden

Voor het tweede opeenvolgende jaar vond de laatste Europese GP van het seizoen plaats in Assen. 24MX Lucas Oil Honda rijder Damon Graulus keerde met 4 punten terug uit Drenthe. De erg zware omloop viel voor de terugkerende Ken De Dycker nog niet binnen zijn mogelijkheden.

De krappe, technische en zanderige omloop stelde rijders zowel fysiek als mentaal op de proef. Er was geen enkel stuk van de baan waar kon gerust worden, evenmin mocht de aandacht ook maar een moment verslappen. Na zijn knappe prestaties in het Belgisch kampioenschap stond Damon Graulus gretig aan de start. De jonge Belg ging dan ook prima rond op zaterdag. Ondanks een middelmatige start liet hij zich toch positief opmerken. Pas in de slotfase moest hij de duimen leggen voor Max Nagl waardoor hij 14de werd.

Voor Ken De Dycker werd de Nederlandse Grote Prijs een stap in het onbekende. Hoewel Ken zich meer dan thuis voelt in het zand maakte het weekend wel duidelijk dat hij nog uren motortraining mist om weer op niveau te presteren.

Door de zware regen op zondagochtend werd de omloop zo mogelijk nog verraderlijker. Vooral in de korte, eerste bochten was het in elke klasse uitkijken geblazen. Zo ook in de MXGP. Samen met enkele collega’s ging ook Graulus bij de start van de eerste manche onderuit. Toch zette Damon dapper zijn weg verder. De achterstand was echter te groot om nog recht te zetten waardoor de voormalige Nederlandse en Belgische MX2 kampioen genoegen moest nemen met een 23ste plek. Voor De Dycker zat de eerste reeks er al vroeg op toen hij aan de kant moest met een koppelingsprobleem.

Na het nodige oplapwerk en een droge namiddag kregen de rijders een betere baan voor de wielen. Deze keer was Graulus bovendien wel goed weg. Gedurende het eerste kwart van de wedstrijd zat de Answer rijder keurig in de top-10. Damon had dan ook uitzicht op een mooi resultaat maar bij het inhalen van de achterliggers ging het fout. Hierbij verloor hij te veel tijd en raakte hij uit zijn ritme. De prijs voor die tragere rondetijden betaalde Graulus cash. In geen tijd zag hij het kwartet Nicholls, Guillod, Strijbos en Simpson voorbij schuiven. Een zware domper voor Damon die zo genoegen moest nemen met de 17de plaats. Voor De Dycker werd het een lange en moeizame race. Keeno maakte weliswaar de manche af al tikte hij pas aan als 26ste.

Damon Graulus: “Zaterdag ging het echt goed. Ik kon in het wiel van Strijbos blijven voor bijna de volledige reeks, alleen op het einde was Nagl net iets te sterk. Zondag was echter een heel ander verhaal. Door de regen lag het circuit er totaal anders bij. Wat mij betreft, krijg je dan de allermoeilijkste omstandigheden die je in motorcross kan tegenkomen. Na mijn vroege val zat er ook nooit veel meer in omdat ik zoveel tijd was verloren. In de tweede race liep het vlotter. In de eerste ronde kon ik handig wat rijders passeren in de waves waardoor ik 8ste werd. Naar het einde maakte ik de fout om me te veel op de achterliggers te focussen. Hierdoor ging ik zelf trager rijden en raakte ik mijn ritme kwijt. Om tegen de muur te lopen want zo verloor ik een mooi resultaat! Al put ik wel vertrouwen uit het feit dat ik zeker de snelheid had om top-12 te rijden.”

Ken De Dycker: “Geweldig kon je dit natuurlijk niet noemen. Zeker aan mijn zelfvertrouwen en de snelheid moeten we nog sleutelen. Je mocht nergens aarzelen of te veel gas terugnemen. Door het zware zand werd het dan nog eens extra moeilijk om daarna weer op dreef te komen. In sommige sporen merkte ik ook dat ik mijn linkerbeen nog niet helemaal kan gebruiken zoals het hoort. Ik ga nu kijken of we de vijs uit mijn been kunnen halen zodat we dat probleem kunnen oplossen. Maar ik kijk er ook naar uit om de komende weken verder te werken aan mijn snelheid.”