X

Damon Graulus: revelatie op de Keiheuvel

Ken De Dycker maakte gisteren zijn wederoptreden tijdens de tweede ronde van het Belgisch Kampioenschap motorcross op de Keiheivel. Toch wist vooral teammaat Damon Graulus de spotlight op te eisen. Damon liet zich gelden met zijn uitstekende snelheid en een knappe tweede plaats in de tweede race. De voormalige Belgische MX2 kampioen staat momenteel gedeeld 4de in de BK tussenstand.

Een talrijk opgekomen publiek maakte op de Keiheuvel zijn opwachting voor de 63ste editie van de beroemde klassieker. Het organiserende KMC Mol had naar goede gewoonte alweer een imposante deelnemerslijst verzameld. Naast regerend MXGP wereldkampioen Romain Febvre, en een handvol fabrieksrijders maakten ook de lokale sterren hun opwachting. Ze hadden allemaal hetzelfde doel; één van de zwaarste zandomlopen ter wereld bedwingen!

Graulus voelde zich meteen op zijn gemak op de Kei. Hij snelde in de gecombineerde vrije en tijdstraining naar de vijfde tijd. Voor De Dycker kwam het er vooral op aan om wedstrijdritme op te doen na zijn afwezigheid van zes maanden. Technische probleempjes dwarsboomden Damon’s eerste race en ook voor Ken was dit na een val in de start een manche om vlug te vergeten. Luid aangemoedigd tikte de populaire Lubbekenaar aan als 21ste.

Dankzij een bliksemsnelle reactie pakte Graulus de kopstart in de tweede sprint. De jonge Belg moest al vlug de Schot Shaun Simpson voor zich dulden. Damon beet zich echter vast om de meervoudige MXGP winnaar in zijn vizier te houden. Meer zat er niet in want Simpson presteerde buiten categorie. Verbazing alom echter toen Graulus achtereenvolgens de aandringende Suzuki fabrieksrijders Jasikonis en Strijbos wist af te houden. Een sterk staaltje van de #71 24MX Lucas Oil Honda die zo meteen een fraaie tweede plaats liet optekenen in zijn allereerste BK race op een 450.  Ook De Dycker startte goed. Na zijn vijfde plek in de aanvangsfase bleef Ken regelmatig als 7de voor bijna de volledige reeks. Met enkele ronden te gaan moest hij helaas naar de kant met een koppelingsprobleem.

Ook in de afsluiter produceerde Graulus een kanonstart, deze keer vlak achter de tenoren Simpson en Strijbos. Gemotiveerd om zijn huzarenstukte herhalen kreeg Damon op zijn beurt helaas af te rekenen met een nukkige koppeling. Op ervaring wist Graulus de situatie echter te controleren. Zo tikte hij alsnog als 7de aan, op19 seconden van Febvre en Jasikonis. De dominante Simpson voegde een derde zege aan zijn Balense triomftocht toe terwijl De Dycker degelijk afsloot. Keeno zette met een tiende plaats namelijk zijn beste resultaat van de dag neer.

Beide 24MX Lucas Oil Honda rijders maken komend weekend hun opwachting in Orp-Le-Grand voor de derde ronde van het BK Motorcross.

Damon Graulus: “Ik rijd hier graag! Het weer was mooi, de omstandigheden waren goed en ik voelde me sterk. Jammer dat we met een technisch mankement hadden af te rekenen vandaag maar qua snelheid mag ik zeker tevreden zijn. Toen Shaun (Simpson) me in de tweede reeks voorbij ging probeerde ik aan te pikken. Wat makkelijker was gezegd dan gedaan omdat hij heel sterk reed. Toch vond ik een constant ritme wat me hielp om tweede te worden. Ik raak steeds meer gewend aan de CRF450R, ik amuseer mij en de hinder van mijn duimkwetsuur is zo goed als verleden tijd. Nu komt het er op aan om de stijgende lijn door te trekken. We zien het helemaal zitten!”

Ken De Dycker: “Al bij al was het eigenlijk een positieve dag. Ik had heel wat te ‘proberen’ hier; voor het eerst weer met andere rijders op de baan in een wedstrijd, het gevoel in mijn been en hoe ik die drie manches op een heel zware omloop zou verteren. Zeker omdat ik nog maar zes dagen motortraining op de teller had toen ik naar hier kwam. De voorbije week was qua training ook vrij zwaar geweest. Stap voor stap is er toch een positieve evolutie. Daarom kijk ik ook uit naar Orp-le-Grand. Tegen dan sta ik opnieuw weer wat verder. Een dikke merci aan alle fans die me langs de baan hebben aangemoedigd of die me zijn komen begroeten in het rennerspark. Echt tof om zo te worden verwelkomd!

Foto’s : CDS