X

Jorge Prado debuteert meteen op het Grand Prix podium

Red Bull KTM rijder Jorge Prado is al van zijn elfde een hype voor de Spaanse motorcross fans maar toch was het afwachten wanneer dit wonderlijke talent zich ging ontplooien. Nu slechts vier jaar en twee Junior Europese en Junior Wereldtitels later, heeft dit Spaanse talent zich tot het hoogste niveau gewerkt en meteen op wonderbaarlijke wijze met zijn debuut in de MX2 Grand Prix klasse ook meteen op het podium gezet afgelopen weekend in Assen.

Prado zit voor het eerste dit jaar op de 250cc viertakt machine en haalde in de EMX250 al wat podiumplaatsen en maakte normaal vorige maand tijdens de Grand Prix in Lommel zijn debuut maar blesseerde zich aan de schouder en kwam dan niet verder dan de kwalificatie sessie op zaterdag. Maar tijdens de Nederlandse ronde van het wereldkampioenschap werd hij terug opgesteld in het fabrieksteam omdat Pauls Jonass en Davy Pootjes waren uitgeschakeld door blessures. De Spaanse tiener greep meteen zijn kans door 12- 2 te finishen en reed in de tweede reeks een zevental ronden aan de leiding voor de latere winnaar Jeffrey Herlings. Daarnaast pakte hij op zaterdag al de Pole Position en kwam zondag als nummer drie mee op het podium van de MX2 te staan met zijn 250SX-F.

De Belgische bewoner verdiende de derde plaats nadat hij toch wel evenveel punten als Max Anstie behaalde, maar zijn superieure tweede reeks achter Herlings gaf meteen de doorslag. Prado zijn prestatie werd dan ook niet ondergewaardeerd. Noch Ken Roczen (zevende in 2009 Grand Prix van Portugal) of Jeffrey Herlings (vierde in 2010 Grand Prix van Bulgarije) zette deze prestatie neer op de zelfde leeftijd bij hun debuut in de MX2 klasse. Hoewel Roczen won al bij zijn vijfde GP en Herlings deed het al bij zijn vierde GP in de MX2 klasse.

“Ik heb veel getraind in Lommel en dus voelde ik me hier goed hier in Assen, ik nam de holeshot en kon echt niet geloven dat ik al won in mijn allereerste kwalificatie race,” zei Prado op zaterdag al. Het zelfde elektrisch tempo van in de hitte van zaterdag werd te niet gedaan door de regen voor de openingsreeks op zondag in Assen. “De eerste reeks was echt overleven, maar ik crashte niet en dat was al een goeie zaak,” zei hij tevreden. “In de tweede reeks hadden ze alles wat gevlakt en dat was goed voor mij. Ik ben een technische rijder, maar ben nog niet sterk genoeg om vijfendertig minuten vol-gas te gaan op een zwaar parcour dus was het beter dat het plat en sneller was.”

De twee holeshots waren in het voordeel van de tiener die mager en tenger is van gestalte (Herlings beweerde dat hij in het nadeel was van twintig kilo extra). Een paar nauwe duels met de Nederlander in de tweede reeks voor de leidersplaats kwamen er wel. Herlings schudde opgeven moment dan ook met het hoofd. “Het was een smalle baan en slechts één goeie lijn die ik dan ook nog nam. Ik begreep ook dat het moeilijk was voor hem, maar ik deed wat ik kon om aan de leiding te blijven,” voegde Prado er nog aan toe.

Dat de debutant uiteindelijk ook Anstie van het podium hield was toch wel een carrière mijlpaal voor hem. “Ik had niet verwacht om op het podium te staan, dus ben ik echt wel blij,” straalde hij achteraf. “Ik ging voor een top tien en voor mij was dat al goed genoeg geweest. Ik kan het zelf nog steeds niet geloven.”

Prado zal de komende weken de laatste twee MX2 Grand Prix’s in de Verenigde Staten gaan betwisten en dan is het plan om in 2017 volledige aandacht te zetten naar een mogelijke zet om naar de Verenigde Staten te gaan en bij het Troy Lee Design zijn Supercross droom na te jagen.

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: KTM Images