X

Thomas Ramette wint 24MX Supercross!

Maandag 10 oktober 2016 – Tegelijkertijd met de SMX Cup in Gelsenkirchen vond in Stockholm de 24MX International Supercross plaats. Tweevoudig Brits Arenacross kampioen Thomas Ramette won, maar thuisrijder Fredrik Noren zorgde ei zo na voor de verrassing. Fast Freddie werd uiteindelijk tweede, Angelo Pellegrini was derde.

Door dezelfde datum als de SMX Cup waren de vergelijkingen logisch al waren de verschillen minstens even opvallend. In de schitterende Tele2Arena kregen de Zweedse fans immers wel een échte Supercross wedstrijd te zien. Ook de gemoedelijke ‘pit party’ in de namiddag wanneer toeschouwers de banen op mochten en een praatje konden slaan met hun helden was een groot succes.
De onfortuinlijke Jason Anderson werd overgeheveld naar de SMX-Cup en met de blessures van Martin Davalos en Davi Millsaps zag de 24MX International Supercross in extremis nog twee boegbeelden wegvallen. Alle ogen waren uiteraard gericht op de overblijvende Amerikaanse specialisten (Josh Hill, Benny Bloss, Ganon Audette, Ronnie Stewart, Ricky Renner, Alex Ray, Adam Enticknap) toch bleken de Europese SX-rijders net zo sterk. Rastalent Josh Hill won de eerste reeks voor Thomas Ramette. In de tweede reeks waren de rollen omgekeerd maar vooral de rappe Zweed Fredrik Noren kreeg het publiek – een slordige 10.000 toeschouwers- recht op de tribune. Noren kwam in de eerste twee reeksen ten val toen hij telkens op kop lag. Terugkomen in de 10-ronden durende sprintraces was moeilijk voor wie zijn start miste of in de fout ging. In de derde reeks zette Noren echter orde op zaken. De sympathieke Honda-piloot pakte de kopstart en won overtuigend.

Door de inzet van dubbele punten werd de afsluitende finalemanche beslissend. Hill was zonder twijfel de snelste van het deelnemersveld maar de ex-fabrieksrijder op rust kwam een beetje scherpte te kort. Met Noren, Ramette, Pellegrini, Bloss en Hill zaten de smaakmakers van de avond allemaal vooraan in de finale. Tot groot enthousiasme van de fans trok Noren echter op nieuw het laken naar zich toe! Dat Ramette de meest regelmatige was en de eindstand won, kon nauwelijks de pret drukken. Noren, de Viking die de American dream beleeft, liet zien dat hij ook in supercross zijn mannetje kan staan. Hopelijk geven zijn knappe prestaties in de 24MX Supercross Fredrik het vertrouwen om ook in de AMA Supercross een stap vooruit te zetten.

De snelste vrouwelijk SX-rijder ter wereld Vicki Golden kende weinig geluk in Zweden. In de eerste reeks ging ze er al meteen onfortuinlijk af. Met een pijnlijke rug gaf Vicki verstek voor de overige reeksen, maar de moedige Amerikaanse gaf nog wel het beste van zichzelf in de FMX ‘Best Whip’ en ‘Best Trick’ competities.

In de 125cc won Stefan Olsson, Albert Leegard was de beste in de 65cc. Klik hier voor de volledige resultaten.

Resultaten 24MX Supercross Stockholm, Zweden
1.Thomas Ramette, FRA Suzuki
2. Fredrik Noren, SWE Honda
3. Angelo Pellegrini ITA Suzuki
4. Josh Hill, USA, Kawasaki
5. Benny Bloss, USA, KTM
6. Jack Brunnell, GBR Kawasaki
7. Fabien Izoird, FRA Honda
8. Adam Enticknap, USA Honda
9. Dustin Pipes, USA Suzuki
10. Florent Richier, FRA Kawasaki