X

Supercross Lille: Franse publiek mag juichen!

Op de eerste dag van de Supercross in Lille mocht het Franse publiek meermaals uit z’n dak gaan! Het was voornamelijk publiekslieveling Marvin Musquin die het publiek verwende. Al kregen ook Cedric Soubeyras en ook Florent Richier kregen hun deel van de aandacht!

Maar beginnen doen we met het begin, in de eerste SX1 training van de dag, zagen we Romain Febvre één van de publiekstrekkers een lelijke val maken. Een domper voor de MXGP-Wereldkampioen 2015, die zijn opgebouwde supercrossrhytme niet meer terugvind op zaterdag.

Naast deze klapper werd tevens ook meteen duidelijk dat Marvin Musquin de te kloppen man zou zijn op dit technisch baantje. De Fransman, die met een aan zijn broer geëerde helm rond rijdt, was duidelijk van plan het opgekomen publiek de beste ‘Marv’Attack’ voor te schotelen.

In de eerste halve finale zagen we dan ook Marvin Musquin makkelijk winnen. Dit voor Malcolm Stewart en Thomas Ramette. De verrassing in deze was de niet rechtstreekse kwalificatie van Romain Febvre.

In de tweede halve finale zagen we een spannend duel tussen suzuki piloten Justin Barcia en Fransman Cedric Soubeyras. Deze laatste etaleerde een hoge snelheid in de whoops, en zorgde zo voor de nodige spanning en ambiance bij het publiek. Uiteindelijk was het de Amerikaanse supercross-ster Justin Barcia die de halve finale naar zich toetrok voor Cedric Soubeyras en Christian Craig. Deze kwam terug van een crash in de eerste bocht. In deze ‘heat’ waren Maxime Desprey, Tommy Searle en Fabien Izoird de grote namen die zich niet rechtsteeks konden kwalificeren. De LCQ beloofde dan ook spannend te worden.

Eerst kregen we echter nog, na een korte pauze, de ‘SuperPole’. De eerste man die een echte richttijd op de tabellen wist te zetten was Christian Craig. Het mocht echter allemaal niet baten want ook dit was spek naar de bek van Marvin Musquin!

De SX1 LCQ was er eentje om U tegen te zeggen! Met o.a. Jordi Tixier, Maxime Desprey, Tommy Searle, Romain Febvre, Fabien Izoird, Killian Auberson, Jack Brunell, Angelo Pellegrini, … waren er mee gegadigden dan finale plaatsen! Als er dan ook nog eens een ‘verrassing’ zich in de strijd komt mengen in de vorm van Simon Mallet zit het spel helemaal op de wagen. Supercross-specialist Maxime Desprey reed makkelijk van kop tot finish aan de leiding maar achter hem zagen we Tommy Searle, Simon Mallet, Jordi Tixier, Romain Febvre, Fabien Izoird en Angelo Pellegrini het uitvechten voor de overige drie plaatsen. De gelukkige die met Desprey naar de finale mee mochten waren Tommy Searle, Simon Mallet en Jordi Tixier die in de laatste hectometers Romain Febvre nog opzij zette. Romain Febvre kreeg echter nog gratie van het voltallige publiek en dus dan ook maar van de organisatie!
Afwachtend op de SX1 Finale, keken we uit naar de SX2 finale met daarin Brian Hsu, Jake Nicholls maar alsook Supercross-specialisten als zijnde: Thomas Do, Yannis Irsuti, Geatan Le Hir en huidig SX2 Tour leider Florent Richier. Onze outsider voor de overwinning, Brian Hsu die dit weekend z’n wedstrijddebuut maakt op de husqvarna, kon een top resultaat meteen vergeten na een slechte start. Daarna kwam de Duitser meermaals in de problemen met, of zonder tegenstanders. Een teleurstellende elfde plaats is dan ook niet wat we hadden verwacht van één van de snelste jongens uit de kwalificatie.

Wie het wel waarmaakte waren Thomas Do, dit jaar nog actief in het AMA Supercross 250 West-Coast kampioenschap en oude vos Florent Richier. De jongeling Thomas Do startte vol overgave en, zo mochten we opmaken, van plan om de wedstrijd meteen naar zich toe te trekken. Het was echter Florent Richier die het tactisch aanpakte. Hij hield de MotoBlouz Honda piloot in het schot, om toe te slaan wanneer het kon. Thomas Do overspeelde z’n kaarten en z’n kaarsje ging langzaam uit. Florent Richier op Suzuki rook dan ook z’n kans en verspeelde weinig tijd aan het voorbijgaan. De overwinning lag voor het grijpen en dat deed hij dan ook Thomas Do finishte tweede voor Yannis Irsuti.

Na dit lekker voorspel moest het echte werk nog komen. De SX1 finale. Spannend kunnen we het echter niet noemen. We kregen een demonstratie van start tot finish van Marvin Musquin. Even gaf Justin Barcia, hier voor het eerst in competitie op Suzuki, de indruk om de Fransman het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Maar het bleef bij ‘indruk geven’. Ook Malcolm Stewart noch Cedric Soubeyras, twee jongens die zich eerder op de avond al snel hadden getoond konden Marvin Musquin noch Justin Barcia verontrusten. In het achterveld konden we nog een mooie ‘race door het veld’ noteren van Christian Craig. De Geico Honda piloot kwam als een slak uit de starthekken, maar toonde zich razendsnel op het parcours. Dit resulteerde nog in een knappe vijfde plaats. Het is afwachten tot morgen of de Amerikaan met een goede start thuispiloot Marvin Musquin kan bedreigen, en of hij zich met Barcia, Stewart en Soubeyras kan mengen voor de dichte ereplaatsen.

Resultaten Finale SX2 – Zaterdag
1. RICHIER Florent
2. DO Thomas
3. IRSUTI Yannis
4. BOURDON Anthony
5. LE HIR Gaetan
6. BARCELO Nicolas
7. LOZZI Pierre
8. KAPPEL Robin
9. IMBERT Lucas
10. AUBIN Arnaud
Resultaten Finale SX1 – Zaterdag
1. MUSQUIN Marvin
2. BARCIA Justin
3. STEWART Malcom
4. SOUBEYRAS Cedric
5. CRAIG Christian
6. RAMETTE Thomas
7. TIXIER Jordi
8. COULON Cyrille
9. IZOIRD Fabien
10. MALLET Simon

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s Loic Lassence