X

SX Lille: Musquin heeft géén kind aan tegenstand!

Vandaag, zondag, werd de laatste dag van het tweedaags supercrossevenement in Lille afgewerkt. Het was voor het opgekomen publiek opnieuw uitkijken naar wat thuispiloot Marvin Musquin kon uitrichten. Of kon in tegenstelling tot gisteren Justin Barcia, Christian Craig en Malcolm Stewart enige tegenstand bieden?!

Het antwoord hierop is kort, neen! Marvin Musquin kwalificeerde zich met alle gemak en won ondertussen ook nog even de ‘SuperPole’. Z’n grootste tegenstanders zoals Malcolm Stewart kon in deze heat race al geen vuist maken. Die andere tegenstanders, Christian Craig en Justin Barcia moeten in hun eigen heat, afrekenen met een sterk presterende Cedric Soubeyras. Deze Fransman op Suzuki liet meermaals blijken dat hij de beste, niet in de AMA actieve, supercross-piloot was in de zaal! Christian Craig en Justin Barcia maakte het elkaar enorm moeilijk, waardoor het duel naar een gevecht met drie evolueerde. Soubeyras ging even kort naar de leiding, maar dat was tevens ook het signaal voor de Amerikanen om zich terug te richten op de overwinning. Justin Barcia won uiteindelijk deze leuke heat voor z’n landgenoot Geico Piloot Christian Craig en Cedric Soubeyras.

In de LCQ van de SX1 klasse waren wederom namen verzeild als Tommy Searle, Romain Febvre, Jack Brunell, Maxime Desprey, Christophe Martin … Het hoeft dan ook geen betoog dat er opnieuw meer gegadigde waren dan plaatsen in de finale.

Naar Jordi Tixier en Xavier Boog moesten we niet meer zoeken. Beide kwamen te crash in de whoops tijdens hun halve finale en dat beëindigde meteen hun weekend. Jordi Tixier bezeerde z’n pols en kwam zich verontschuldigde bij het publiek dat hij niet meer verder kon. Xavier Boog hiel z’n onderarm vast bij het verlaten van het parcours.

Net zoals gisteren was er echter ook een ‘vreemde eend in de bijt’. Kevin Ballanger nestelde zich tussen Tommy Searle, die de LCQ wist te winnen, Romain Febvre en Valentin Teillet. Daarmee vielen SX specialisten als Jack Brunell, Maxime Desprey, Angelo Pellegrini, … uit de boot en bewees de SX van Lille nogmaals z’n hoge niveau.

Een niveau dat in de finale nog een tikkeltje de hoogte inging met de masterclass die Marv’Attack opvoerde. De KTM piloot wist opnieuw van begin tot einde de wedstrijd te domineren. Géén enkele van de tegenstanders kon vandaag ook maar de illussie wekken dat een van hen Marvin Musquin het moeilijk ging maken. Gelukkig voltrok achter De Franse publiekslieveling nog een aardig duel. Eerst moest Justin Barcia opnieuw in duel met landgenoten Malcolm Stewart en Christian Craig, die voor het eerst in de afgelopen 48 uur een aardige start kende. Justin Barcia die zich duidelijk beter in z’n vel voelt op Suzuki won het duel van de Amerikanen. Christian Craig leek op zijn beurt dan weer het duel te verliezen van Malcolm Stewert maar de ‘Mookie’ maakte een ongelukkige foutje in de moeilijkste bocht van het circuit. Daarbij verplooide hij z’n motor en dat koste hij niet enkel z’n derde plaats aan Christian Craig. Hij zag ook nog Cedric Soubeyras en Valentin Teillet voorbij snellen. Een teleurstellende zesde plaats was dan ook wat er aan de finish op de ‘Seven Honda’ piloot wachtte.

De crash van Mookie zorgde ook voor een kleine ommezwaai in het ‘King of Lille’ klassement. Want de eerste twee plaatsen mochten met, Marvin Musquin en Justin Barcia dan misschien al vast liggen. Malcolm Stewart verloor z’n derde stek in het algemene klassement aan Christian Craig en zakte zelfs naar vijf achter Cedric Soubeyras.

In de SX2 klasse kregen we in de halve finale al een finale ‘avant la lettre’. Met Brian Hsu, Thomas Do en Florent Richier die bij elkaar waren ingedeeld. Deze drie verzorgde een enorm close race voor het publiek. Florent Richier begon de wedstrijd aan de leiding en kreeg meteen het gezelschap van Thomas Do. Beide kregen het fel met elkaar aan de stock waardoor een op een zevende stek gestarte Brian Hsu mee kon aansluiten. Brian Hsu kon bleef als derde rond de twee kemphanen cirkelen, terwijl Thomas Do en Florent Richier gewillig van plaats wisselde. Uiteindelijk trok de jongeling Thomas Do aan het langste eind voor Florent Richier en Brian Hsu.

In de andere halve finale ging de overwinning naar Yannis Irsuti voor Geatan Le Hir en Arnaud Aubin. De finale beloofde dan ook een prangertje te worden.

De kopstart was voor de verrassende Calvin Fonvieille. Do SX125 winnaar van Arnhem, kwam hier in actie op een 250cc machine en zakte snel weg waardoor Brian Hsu naar de eerste plaats kon schuiven met in z’n spoor Geatan Le Hir, Arnaud Aubin en Florent Richier. Terwijl de Jonge Duitser Brian Hsu zijn ronde afmaalde, leek oude vos Florent Richier zijn recept van gisteren opnieuw boven te halen. Niks overhaast haalde hij één voor één Le Hir en Aubin in om zo, met nog drie ronden te gaan, in de tweede positie te komen. Meteen ging hij in de aanval om de achterstand om Brian Hsu te verkleinen, de achterstand slonk, maar niet snel genoeg. Daarnaast antwoordde Brian Hsu matuur met gecontroleerd rijden. Even kwam Florent Richier in het wiel, maar alle deuren bleven dicht en zo won de voormalig jeugdwereldkampioen Brian Hsu z’n eerste wedstrijd voor z’n nieuwe Husqvarna team. Florent Richier leider in het SX2 Tour kampioenschap, stelde zich tevreden met een tweede stek voor Yannis Irsuti.

Resultaat Finale SX2 – Zondag
1. HSU Brian
2. RICHIER Florent
3. IRSUTI Yannis
4. LE HIR Gaetan
5. AUBIN Arnaud
6. LOZZI Pierre
7. DO Thomas
8. BOURDON Anthony
9. CAMPORESE Lorenzo
10. KAPPEL Robin
Resultaat Finale SX1 – Zondag
1. MUSQUIN Marvin
2. BARCIA Justin
3. CRAIG Christian
4. SOUBEYRAS Cedric
5. TEILLET Valentin
6. STEWART Malcom
7. COULON Cyrille
8. IZOIRD Fabien
9. SEARLE Tommy
10. ESCOFFIER Adrien
Resultaat Prince of Lille
1. RICHIER Florent – 3 Ptn
2. IRSUTI Yannis – 6 Ptn
3. LE HIR Gaetan – 9 Ptn
4. DO Thomas – 9 Ptn
5. HSU Brian – 12 Ptn
Resultaat King of Lille
1. MUSQUIN Marvin – 2 Ptn
2. BARCIA Justin – 4 Ptn
3. CRAIG Christian – 8 Ptn
4. SOUBEYRAS Cedric – 8 Ptn
5. STEWART Malcom – 9 Ptn

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven