X

Cyril Genot: Eerlijk, gemotiveerd en dankbaar

Cyril Genot, één van de grootste talenten van ons kleine landje. We weten nog niet zoveel over deze jonge man en zijn plannen voor de toekomst, daarom gingen wij even langs en kregen een ontzettend eerlijke Cyril Genot te horen.

Naam: Cyril Genot
Leeftijd: 17 jaar
Grootte: 1m85
Gewicht: 72 kg
Job: Student
Studierichting: 6e jaar economie wetenschappen ASO
Motocrosservaring: 15 jaar, ik ben begonnen met crossen toen ik ongeveer 3 jaar oud was met een QR50 Honda in onze achtertuin.

Je hebt al enkele mooie resultaten neergezet, aan wie of wat heb je dit succes te danken?

“Dit succes heb ik vooral te danken aan mijn ouders en zus en veel mensen die mijn pad gekruist hebben doorheen de jaren. Om te beginnen was mijn papa zelf al een zéér goede piloot in de amateursbonden, het is dan ook hij die me alles geleerd heeft van begin af aan. Hierop hebben we samen kunnen bouwen naarmate de jaren heen. Ook heb ik het geluk gehad om deel uit te maken van MSF Topsport Vlaanderen met als topcoach Joël Smets. Zo heb ik inderdaad enkele mooie resultaten kunnen neerzetten. Zonder de steun van mijn zus en mama was het ook zeker nooit gelukt en vooral niet te vergeten mijn trouwe sponsoren. Mijn oom, tonton Eric, heeft altijd de motoren gesponsord.”

Hoe is het om op zo’n jonge leeftijd al op zo’n hoog niveau te sporten? 

“Op een hoog niveau sporten is zeker niet gemakkelijk, maar het combineren met school maakt het allemaal nog veel ingewikkelder. Ik zit nu gelukkig in mijn laatste jaar ASO, daarna zou ik mij normaal gezien volledig op de motorcross kunnen storten indien we het nodige budget bij elkaar zien te krijgen en indien we mensen vinden die nog altijd in me geloven.”

“Zelf probeer ik bijna elke dag te sporten. Liefst zou ik zoveel mogelijk met de moto kunnen trainen, maar door school kan dit maximaal 2-3 keer per week. Daarnaast ga ik 2 keer per week oefeningen doen bij mijn kinesist, Carlo en probeer ik zo’n 1 of 2 keer te fietsen of te joggen.”

“Gelukkig krijg ik veel steun van mijn familie en lukt het om ongeveer alles te combineren.”

Hoe is je vorig seizoen verlopen?

“Vorig seizoen was zeker niet gemakkelijk. De overstap naar het EK250cc is een zéér grote stap geweest voor mij, maar ook de verandering van team doorheen het seizoen was een grote uitdaging.”

“Het seizoen begon niet slecht met het Open Italiaans Kampioenschap waar ik 10de eindigde. De eerste 2 EK’s verliepen daarentegen niet hoe ik gewild had , slechte starts maakte het me echt moeilijk. Vervolgens heb ik wel wat mooie resultaten kunnen neerzetten, een 12de plaats in Teutschenthall en een 10de plaats in Arco. Daarna kwam de wissel van team en was de aanpassing zeker niet gemakkelijk. Veel uren op de moto had ik niet maar de EK’s kwamen er zeer snel aan. Aanpassingen die nodig waren en motorpech weerhield me van een paar goede resultaten waar ik toch op gehoopt had en dacht te kunnen realiseren.”

We hebben gemerkt dat je moeilijkheden had met je team vorig jaar, Silver Action KTM?

“De winter en het Italiaans kampioenschap zijn goed verlopen. Daarnaast zijn er wat problemen geweest met de motoren, waardoor we ongepland naar Italië zijn moeten reizen.”

“Daarenboven zijn de financiële problemen thuis begonnen. Enkele sponsoren die niet op tijd geholpen hebben gecombineerd met het Italiaans kampioenschap dat super leerrijk was maar ook kostelijk.”

“Mijn ouders hebben moeten toegeven dat we het financieel niet zouden redden. Natuurlijk hadden we misschien wat kunnen lenen ergens of hulp inroepen maar we hebben de knoop doorgehakt door wat we van het team verkregen enerzijds en wat we moesten betalen, de zorgen, … anderzijds.”

Wat zijn de plannen voor volgend seizoen? Ben je momenteel in onderhandeling met teams of sponsoren voor volgend jaar?

“Er zijn nog geen exacte plannen voor volgend seizoen, er zijn nog veel twijfels. Wat we wel al weten is dat we niet meer budget bij elkaar zullen krijgen dan vorig jaar. Ik hoop natuurlijk dat mijn vaste sponsoren in mij zullen blijven geloven. Ook ziet Seven Management een toekomst met mij waardoor ik ze ontzettend dankbaar ben. Op dit moment zijn we in onderhandeling met enkele teams maar meer kan ik daar nog niet over zeggen.”

Waar zie jij jezelf binnen 5 jaar?

“Ik hoop een gezonde jongeman te zijn van 22 jaar die zijn geliefkoosde sport nog beoefent en liefst op een zo hoog mogelijk niveau.”

Bedankt Cyril voor het leuke interview, wil je nog mensen bedanken?

“Natuurlijk wil ik mijn familie alsook mijn entourage bedanken en natuurlijk als de sponsors : Garage Piraux, Oben building, Okaz auto, Carlo Mantione, Dirk Posen, Limburgse bouwmarkt, Schincariol Franco, Bogaerts Danny, Ultradia, Vossen Michel, 6D Helmets, Levenstond, Huls BVBA, Peter Bielen en Festers tegelhandel, Twin air  en al diegenen die ik vergeten ben.”

“Ook wil ik mijn school bedanken KA Tongeren voor hun begrip en ‘last but not least’ al mijn trouwe supporters. Ik hoop dat zij mij zullen blijven volgen in de toekomst.”

Tekst: Cyril Genot & Yente Dourte
Foto: BrentMXpics